Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Με κάθε λεπτομέρεια περιγράφεται στη δικογραφία που συντάχθηκε για την υπόθεση, η δράση των μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης Combat18 που συνελήφθησαν πρόσφατα από την Αντιτρομοκρατική σε Αθήνα, Γιάννενα και Σέρρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, το αρχηγείο της οργάνωσης βρισκόταν στα Γιάννενα και είχε ως έδρα ένα… βενζινάδικο. Σε αυτό εργαζόταν ένας 35χρονος, ο οποίος εμφανίζεται ως αρχηγός της οργάνωσης και φέρει το ψευδώνυμο «Αλέξανδρος Τσαμπανίκας» ή «Τσαμπ».


(Εικόνα από το προφίλ του «Τσαμπ» στο facebook)

Όπως προέκυψε από την έρευνα των Αρχών, είναι αυτός που καθόριζε τους στόχους της οργάνωσης και παρείχε νομική προστασία. Ο ίδιος μάλιστα, όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της υπόθεσης το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του zougla.gr, όταν ήρθε η ώρα να απολογηθεί αποδέχθηκε την ένταξή του στην οργάνωση πριν από το 2010 δηλώνοντας πως είχε τον ρόλο συντονιστή. Λάμβανε δηλαδή οπτικοακουστικό υλικό από τις διάφορες επιθέσεις, το επεξεργαζόταν και το αναρτούσε στο διαδίκτυο, ενώ μιλούσε σχεδόν καθημερινά με μέλη της οργάνωσης (τα οποία δεν γνώριζαν το πραγματικό του όνομα) μέσω των social media. 

Στενός συνεργάτης του «Τσαμπ» φέρεται να είναι ένας 35χρονος ο οποίος είχε τον ρόλο εκτελεστή. Δεχόταν δηλαδή οδηγίες και κατευθύνσεις από τον αρχηγό και, μαζί με ένα ακόμη άτομο, προέβαιναν στα χτυπήματα από τα οποία μάλιστα κρατούσαν και video ως «ενθύμιο». Στην απολογία του πάντως ανέφερε ότι γνώρισε τον «Αλέξανδρο» τον Οκτώβριο του 2017 και πως ήθελε να απεμπλακεί χωρίς να τα καταφέρει ωστόσο γιατί τον απειλούσαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, βοήθεια στην οργάνωση φέρεται να παρείχε και ένας 32χρονος δικηγόρος των Αθηνών που είχε επιφορτιστεί με την προώθηση των συμφερόντων της οργάνωσης μέσω της δραστηριοποίησής του σε πολιτικούς φορείς.

Όπως προέκυψε από την έρευνα των στελεχών της Αντιτρομοκρατικής, η Combat 18 ή «Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές» (στην ουσία αποτελούν την ίδια ομάδα) εμπλέκεται σε τουλάχιστον 30 επιθέσεις. Μεταξύ αυτών τα χτυπήματα στον χώρο «Κατάληψη Σινιάλο» στη Θεσσαλονίκη, στο στέκι «Δίστομο», στο στέκι «Άνω – Κάτω Πατησίων», στο «PasaMontana», στο στέκι Περιστερίου κα.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών της οργάνωσης ξεκίνησε όταν στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής έφτασε η πληροφορία ότι η Combat 18 πρόκειται να χτυπήσει την κατάληψη «Σινιάλο».

Στον χώρο εθεάθη αυτοκίνητο μάρκας Mercedes στο οποίο επέβαιναν δύο μέλη της οργάνωσης που έκαναν κατόπτευση του χώρου και κατέληξαν σε κατάστημα φαστ φουντ. Στις 28 Δεκεμβρίου η «Combat 18» τοποθέτησε στην κατάληψη «Σινιάλο» εκρηκτικό μηχανισμό και ανέλαβε διαδικτυακά την ευθύνη για την επίθεση. Έτσι σι αστυνομικοί ήταν σχεδόν σίγουροι ότι γνωρίζουν τουλάχιστον δύο μέλη της ομάδας τα οποία είχαν ήδη ταυτοποιήσει. Τότε ήταν που δόθηκε και η εντολή για άρση των τηλεφωνικών επικοινωνιών των εμπλεκομένων.

Το modus operandi

Από τις συνομιλίες που κατέγραψε ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι πριν από κάθε επίθεση, τα μέλη της οργάνωσης πήγαιναν στον χώρο και τον επιτηρούσαν. Ιδανική ώρα για δράση προσδιορίζεται η χρονική περίοδος 2.00 – 4.00 το πρωί, ενώ η ομάδα-πυρήνας που πραγματοποιεί το χτύπημα αποτελείται από δύο έως πέντε άτομα.

Ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε κατόπιν εισαγγελικής άδειας τις συνομιλίες των κατηγορουμένων για περίπου τέσσερις μήνες. Από αυτές δεν προέκυψε σχέση των επτά συλληφθέντων με τη Χρυσή Αυγή. Υπήρξαν ωστόσο αναφορές στη Χ.Α. σε κάποιες συνομιλίες.

Μέλος της «Combat 18», ηλικίας 45 ετών φέρεται να λέει στις 12 Νοεμβρίου 2017 σε συνεργό του για κάποιον «Λύκο» από τη Χρυσή Αυγή. Δύο ημέρες αργότερα 35χρονος συλληφθείς από το Χαϊδάρι εμφανίζεται σε συνομιλίες να προτίθεται να κάνει δράσεις με τους ΑΜΕ και τη Χρυσή Αυγή.

Σε άλλη συνομιλία ο 35χρονος εμφανίζεται να πραγματοποιεί κατόπτευση χώρου για να διαπιστώσει κατά πόσο υπάρχουν κάμερες στη γύρω περιοχή όπου θα χτυπούσε ενώ προσθέτει ότι είναι δύσκολο να πάνε με μηχανάκι γιατί θα έχει μαζί του ένα 10λιτρο μπιτόνι. Στο τέλος αναφέρει ότι σε περίπτωση σύλληψης τα δικαστικά έξοδα που θα χρειαστούν θα καλυφθούν από ανθρώπους που είναι πάντα δίπλα τους.

Στις 3 Ιανουαρίου 2018 συλληφθείς φέρεται να λέει στο τηλέφωνο ότι οι «ΑΜΕ» είναι καμιά εικοσαριά και βάζουν γκαζάκια σε αναρχικούς. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν «ΑΜΕ» στα Γιάννενα και ο αρχηγός τους είναι κάπου από εκεί και είναι Βορειοηπειρώτης. Τα άτομα των «ΑΜΕ» ποτέ δεν εμφανίζονται. Στη συνέχεια περιγράφει τον τρόπο που τον προσέγγισαν ενώ παράλληλα τους χαρακτηρίζει τρομοκράτες. Για να εντοπίσουν τους στόχους τους έμπαιναν στην ιστοσελίδα www.enallaktikos.gr.

Video από το liveleak με εικόνες από τη δράση της οργάνωσης

Το άγχος μετά την επίθεση στη «Φαβέλα»

Και μπορεί η οργάνωση να ένιωθε άτρωτη, μετά την επίθεση ωστόσο στο στέκι «Φαβέλα» στον Πειραιά στις 11 Ιανουαρίου όπου συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, τα μέλη της άρχισαν να νιώθουν ανησυχία και φόβο. Ενδεικτικός είναι ο προβληματισμός που εκφράζει ο 32χρονος δικηγόρος σε ένα 35χρονο μέλος της ομάδας ότι δεν τον έχει καλέσει ακόμη ο «Αλέξανδρος». Ο 35χρονος από την πλευρά του ανέφερε ότι προσπαθεί να μάθει αν ήταν οι «ΑΜΕ» οι συλληφθέντες γιατί τον έχει πιάσει ένα ελαφρύ άγχος.


(Εικόνα από την επίθεση στη «Φαβέλα»)

Σε άλλο τηλεφώνημα άλλος συλληφθείς ενημερώνει τον 35χρονο ότι οι συλληφθέντες της Αντιτρομοκρατικής για τη «Φαβέλα», είναι της «ΑΠΕΛΛΑ» και όχι των «ΑΜΕ» με τον 35χρονο να του λέει ότι και πάλι φοβάται.

Ο δικηγόρος φέρεται να γνωρίζει έναν από τους τέσσερις ακροδεξιούς που είχαν συλληφθεί για την «ΑΠΕΛΛΑ» και να φοβάται μήπως γνωρίζει για τη δράση των «ΑΜΕ».

Στις 12 Ιανουαρίου ο δικηγόρος, επικοινωνώντας με τον 35χρονο, τον συμβούλεψε να αδειάσει το σπίτι του από οτιδήποτε ύποπτο γιατί ανησυχούσε μήπως n Αστυνομία φτάσει στους «ΑΜΕ» μετά την «ΑΠΕΛΛΑ». Είχε προηγηθεί επικοινωνία του 32χρονου με τον αρχηγό των ΑΜΕ στον οποίο μετέφερε τον φόβο του ότι μπορεί οι συλληφθέντες για την «ΑΠΕΛΛΑ» να θελήσουν να τους μπλέξουν. Ο δικηγόρος φέρεται να γνώριζε από τότε ότι η Αστυνομία έχει βάλει στο μικροσκόπιο «ΑΜΕ» και «Combat 18». Στο πλαίσιο αυτό στις 23 Ιανουαρίου 2018 αποφασίστηκε να παγώσουν για ένα διάστημα οι δράσεις των «ΑΜΕ».

Ο 32xpovos δικηγόρος εμφανίζεται σε άλλη συνομιλία να λέει ότι ο αρχηγός «Τσαμπ» τον χρειάζεται κεντρικά πολιτικά και για αυτό δεν σκέφτηκε ποτέ να τον χρησιμοποιήσει σε οτιδήποτε άλλο.

Ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα 

Χθες τα μέλη της οργάνωσης βρέθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα ο οποίος τους άσκησε ποινική δίωξη, κατά περίπτωση, για διεύθυνση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων, εμπρησμό, έκρηξη, διακεκριμένη κατοχή εκρηκτικών και οπλοκατοχή σε βαθμό πλημμελήματος.

Σύμφωνα με την αστυνομία τα τέσσερα κακουργήματα αφορούν επτά εκ των συλληφθέντων, ενώ τα πλημμελήματα τους υπόλοιπους τέσσερις, μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος. 

Η ιστορία της Combat 18

H Combat 18 είναι νεοναζιστική οργάνωση που «γεννήθηκε» στη Βρετανία και δεν άργησε να αποκτήσει παρακλάδι και στην Ελλάδα, την Combat 18 Hellas. Είναι η οργάνωση που εμπνέεται από τον Αδόλφο Χίτλερ.

Άλλωστε έχει φροντίσει να τον «βάλει» στο όνομά της. Από το Combat 18, ο αριθμός αντιπροσωπεύει το πρώτο (A) και το 8ο (H) γράμμα της αγγλοσαξωνικής αλφαβήτου. Adolf Hitler δηλαδή…

Η βρετανική Combat 18 έχει συνδεθεί, τη δεκαετία του 1990, με τρομοκρατικές και εμπρηστικές επιθέσεις. Σύμφωνα με το BBC Panorama, πρώην ηγετικό μέλος της οργάνωσης την είχε περιγράψει ως «κατ’ ουσίαν νεο-ναζιστική» με τις αρχές της να βασίζονται στον φασισμό.

Η οργάνωση δημιουργήθηκε στις αρχές του 1992 στη Βρετανία. Δεν άργησε να επεκταθεί στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης