Τραγωδία στον Έβρο με 22χρονο Τούρκο φοιτητή

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019, 08:10
Τραγωδία στον Έβρο με 22χρονο Τούρκο φοιτητή

Μία ανθρώπινη τραγωδία εκτυλίχθηκε στον Έβρο προ ημερών. Ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας, μόλις 22 ετών, που είχε εκδιωχθεί από το καθεστώς Ερντογάν, βρέθηκε νεκρός στα νερά του ποταμού, τον οποίο προσπάθησε να διασχίσει διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον, μακριά από την πατρίδα.

Ο 22χρονος Μαχίρ Μετέ Κουλ ήταν φοιτητής στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Beykent της Κωνσταντινούπολης.

Παρά το γεγονός ότι το μέλλον του διαγραφόταν λαμπρό, ο πέλεκυς έπεσε βαρύς για τον ίδιο από το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο τον καταδίωκε με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

Ο Μαχίρ, γιος επίσης πολιτικής πρόσφυγος, είχε βιώσει με τον πιο βίαιο τρόπο τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο «σουλτάνος» και το περιβάλλον του προκειμένου να αποσιωπηθεί κάθε διαφορετική φωνή που του εναντιώνεται.

Σε μικρότερη ηλικία ο φοιτητής είχε παραμείνει έγκλειστος για 10 μήνες στη φυλακή με κατηγορίες για τρομοκρατία λόγω της συμμετοχής του σε διαμαρτυρίες που διεξήχθησαν από την ομάδα Επαναστατική Νεολαία στα Λύκεια.

Ο 22χρονος Μαχίρ Μετέ Κουλ

Ο Μαχίρ είναι ένα από τα πολλά παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν την Τουρκία και να περάσουν μέσω Έβρου τα σύνορα, διεκδικώντας μια καλύτερη τύχη, μακριά από μία χώρα όπου η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί τον νόμο κι όχι την εξαίρεση και η έννοια της ανθρώπινης αξίας είναι άγνωστη για την πολιτική ηγεσία.

Ωστόσο, δεν τα κατάφερε. Είχε εξαφανιστεί από τις 24 Μαρτίου, όταν η βάρκα στην οποία επέβαινε μαζί με άλλους πρόσφυγες αναποδογύρισε. Έκτοτε αγνοείτο και οι έρευνες των Αρχών οδήγησαν στον εντοπισμό του πτώματός του.

Η μητέρα του Ουνζιλέ Αράζ, επίσης πολιτική πρόσφυγας, μετέβη στην Αλεξανδρούπολη, όπου αναγνώρισε τον γιο της.

Ο φοιτητής θα κηδευτεί στην Αθήνα, σύμφωνα με το e-evros.gr.

Τα τελευταία λόγια του Μαχίρ στη μητέρα του

«Είμαι έξω από το Κεσάν (τουρκική πόλη, 25 χιλιόμετρα από τα τουρκο-ελληνικά σύνορα) περπατάμε σε ένα χωράφι. Μιλάμε ξανά, μαμά, φιλάκια».

Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια που άκουσε η μητέρα του 22χρονου από τον γιο της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μητέρα του Μαχίρ είναι ακόμη και τώρα καταζητούμενη από το τουρκικό κράτος, το οποίο την καταδίκασε σε 16 χρόνια κάθειρξη για πράξεις που σε άλλες χώρες δεν θεωρούνται καν παράνομες, ο αδελφός του ζει στην Τουρκία υπό τον διαρκή φόβο της καταστολής, ενώ οι δικηγόροι του βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη φυλακή.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019, 10:25