Νέα ναυτική τραγωδία σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στο Αιγαίο πέλαγος, όταν μετά από ναυάγιο λέμβου, στην οποία επέβαιναν τουλάχιστον 40 γυναίκες από την Αφρική, επί το πλείστον νεαρής ηλικίας, έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας με τα μανιασμένα κύματα, στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής στην ανατολική Λέσβο.

Τα θύματα της τραγωδίας μέχρι στιγμής είναι 18, 16 γυναίκες, ένας άνδρας και ένας έφηβος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τη βύθιση της λέμβου στην οποία επέβαιναν τουλάχιστον 40 άτομα, επί το πλείστον μετανάστριες, όλες νέες γυναίκες Αφρικανικής καταγωγής, αλλά και νεαροί ανήλικοι μετανάστες όπως ενημέρωσε το Λιμενικό, εντοπίσθηκαν και διασώθηκαν δέκα (10) γυναίκες οι οποίες μεταφέρθηκαν στο “ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ” Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα περίπου στις 9.30 το πρωί της Πέμπτης δέχθηκαν την επίσκεψη της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα που βρίσκεται στη Μυτιλήνη στα πλαίσια προγραμματισμένης επίσκεψης της στη Λέσβο.

Λίγο αργότερα η κ. Γκάγκα σε συνέντευξή της εξέφρασε τη συμπάθεια της στα θύματα του ναυαγίου και είπε πως πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός. Όπως σημείωσε, οι διασωθείσες του ναυαγίου γυναίκες με τις οποίες συναντήθηκε τη ρωτούσαν αν γνωρίζει την τύχη των αδελφών τους, ενώ όπως είπε δύο από αυτές έχουν η μια κάκωση στο κεφάλι και η άλλη ένα κάταγμα. «Είναι» όμως είπε «καλά στην υγεία τους και θα τους παρέχουμε τη νοσηλεία και την περίθαλψη που χρειάζονται».

 

Την ίδια στιγμή η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική και ο Στρατός με τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή αναζητώντας ακόμα 15 αγνοούμενες, αφού σύμφωνα με μαρτυρία μιας γυναίκας απ’ τις διασωθείσες, στη βάρκα επέβαιναν τουλάχιστον 40 άτομα.

Η βάρκα όπως υπολογίζεται αναχώρησε αργά χθες το βράδυ από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών ακτών έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι έντασης 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Οι έρευνες των λιμενικών αρχών εκτείνονται στην ευρύτερη χερσαία περιοχή, καθώς θεωρείται πως ορισμένες από τις αγνοούμενες του ναυαγίου, κατάφεραν να κολυμπήσουν φθάνοντας στην ξηρά.

Στην περιοχή του πολύνεκρου δυστυχήματος επιχειρούν από την πρώτη στιγμή του ναυαγίου που εξελίχθηκε σε τραγωδία, στελέχη του Λιμενικού, του Ελληνικού Στρατού, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης. Στις έρευνες συμμετέχουν και «βατραχάνθρωποι» του Λιμενικού.

Η επιχείρηση διεξάγεται υπό ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης 7 μποφόρ, ή κατά τόπους 8 μποφόρ.

Ναυάγιο ιστιοφόρου σκάφους στα Κύθηρα – Διασώθηκαν 80 μετανάστες

Σε ότι αφορά το δεύτερο ναυάγιο σκάφους, που σημειώθηκε σε απόκρημνη θαλάσσια περιοχή, στο Διακόφτι Κυθήρων, τουλάχιστον 80 μετανάστες διασώθηκαν μέχρι στιγμής μετά την πρόσκρουση και ημιβύθιση του ιστιοφόρου στο οποίο επέβαιναν 95 άνθρωποι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν οι Αρχές.

Δεκαοκτώ ανήλικοι, επτά γυναίκες και 55 άνδρες περιλαμβάνονται μεταξύ των 80 διασωθέντων του ιστιοφόρου σκάφους που συγκρούστηκε στα βράχια στη θαλάσσια περιοχή Διακόφτι Κυθήρων με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς.

Οι έρευνες του λιμενικού σώματος για τον εντοπισμό των 15 αγνοουμένων συνεχίζονται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες λόγω ισχυρών ανέμων έντασης έως 10 μποφόρ ενώ έντεκα από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων, για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο. Όπως έγινε γνωστό, στο ιστιοφόρο επέβαιναν συνολικά 95 μετανάστες.

Ωστόσο και στο εν λόγω ναυάγιο, υπάρχουν δυστυχώς θύματα, καθώς οι τρέχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν δύο ανθρώπινοι σοροί στα βράχια, σε απόκρυμνη περιοχή. 

 

 

Η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζεται υπό δυσμενείς συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης 8 με 10 μποφόρ.

Στο σημείο βρίσκονται παραπλέον πλοίο, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές διασώστες.

Δήμαρχος Κυθήρων για ναυάγιο: «Μπροστά μου πέθαναν πέντε άτομα – Τα κύματα τους κοπανούσαν σαν χταπόδια»

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή από τον δήμαρχο Κυθήρων Στρ. Χαρχαλάκηγια όσα είδε μόλις έσπευσε στον τόπο του ναυαγίου στην απόκρυμνη περιοχή Του Διακοφτίο Κυθήρων. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος περιέγραψε τις τραγικές στιγμές που έζησαν στη διάρκεια της νύχτας, μόλις έγινε αντιληπτό το ναυάγιο με τους μετανάστες, λέγοντας χαρακτηριστικά:  «Τι να σας πω, μπροστά μου πέθαναν πέντε άτομα».

Ωστόσο ο αριθμός των θυμάτων που ανέφερε ο δήμαρχος δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές.  

Συνέχισε περιγράφοντας ότι το σκάφος εξέπεμψε SOS μέσω του 112 χθες το βράδυ γύρω στις 8, ενώ στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Πρόσθεσε ότι οι άτυχοι μετανάστες παρασύρθηκαν από τα κύματα και το σκάφος τους προσέκρουσε και διαλύθηκε πάνω σε βράχια κάθετα που έχουν ύψος 15 – 20 μέτρα.

«Η θάλασσα τους κοπανούσε σαν χταπόδια» είπε συγκλονισμένος. «Τους πήρε το κύμα και χάθηκαν μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, στα Κύθηρα από τις πρώτες πρωινές ώρες, έχουν ανοίξει ένα σχολείο προκειμένου στο εσωτερικό του να φιλοξενηθούν οι 80 μέχρι στιγμής διασωθέντες μετανάστες, ενώ στην περιοχή του ναυαγίου αναμένονται και δύτες προκειμένου με το πρώτο φως της ημέρας να συνδράμουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Από τους 80 διασωθέντες οι 69 φιλοξενούνται προσωρινά στο σχολείο ενώ οι υπόλοιποι 11 νοσηλεύονται.

Σύμφωνα με την τελευταία χρονικά επίσημη πληροφόρηση, οι αγνοούμενοι και από τα δύο ναυάγια, είναι συνολικά 28 άνθρωποι, με βάση πάντα τα στοιχεία που έδωσαν οι διασωθέντες, για τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων στα δύο βυθισθέντα σκάφη. 

Χαρακτηριστικές των δραματικών στιγμών που βίωσαν οι ναυαγοί αλλά και οι διασώστες από τις πρώτες στιγμές του ναυαγίου στο Διακόφτι, είναι οι εικόνες αλλά και τα γραφόμενα του Μιχάλη Πρωτοψάλτη, κατοίκου Κυθήρων στο Facebook, ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης.

Γ. Οικονόμου: Τεράστιες οι ευθύνες της Τουρκίας για τη διπλή τραγωδία σε Λέσβο – Κύθηρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών εξέφρασε τη θλίψη του για τα τραγικά γεγονότα στις θάλασσές μας που οδήγησαν σε θανάτους κι έβαλαν σε κίνδυνο πάρα πολλούς ανθρώπους.

«Οι ελληνικές αρχές, το Λιμενικό, η Αστυνομία, ο Στρατός, το Ναυτικό, το Πυροσβεστικό Σώμα υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες διέσωσαν ανθρώπινες ζωές. Έσωζαν ανθρώπους που ρίχτηκαν από ασυνείδητους διακινητές στα μανιασμένα νερά του Αιγαίου, πάνω σε σκάφη που δεν πληρούν κανέναν κανόνα ασφαλείας. Τέτοια ανεύθυνη συμπεριφορά και ταυτόχρονα οι πλημμέλειες της Τουρκίας απ’ τα παράλια της οποίας ξεκίνησαν τα σκάφη αυτά οδηγούν δυστυχώς νομοτελειακά σε τραγωδίες.

Παρά την οργάνωση και τις ηρωϊκές προσπάθειες του προσωπικού των ελληνικών αρχών οι οποίες συνεχίζονται είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα θρηνούμε θύματα όσο η Τουρκία δεν πράττει ό,τι επιβάλλουν οι διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει και το διεθνές Δίκαιο».

Πλακιωτάκης: Η ανοχή της Τουρκίας στα κυκλώματα αδίστακτων διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές

«Για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκίας στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές. Όσο η τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφορικά με τα δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε Κύθηρα και Μυτιλήνη.

«Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και εθελοντών, διέσωσαν χθες δεκάδες συνανθρώπους μας, στα Κύθηρα και τη Μυτιλήνη. Δυστυχώς, όχι όλους. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο δεν το κάνει, θα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», τόνισε ο υπ. Ναυτιλίας.

Μηταράκης: Επείγουσα έκκληση στην Τουρκία για την αποτροπή των παράτυπων αναχωρήσεων

Στο μεταξύ μετά τα δύο ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, πραγματοποίησε ανάρτηση στο Twitter, με την οποία απηύθυνε επείγουσα έκκληση «Επείγουσα έκκληση» προς την Τουρκία «να λάβει άμεσα μέτρα για την αποτροπή όλων των παράτυπων αναχωρήσεων λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών».

Ο κ.  Μηταράκης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «ήδη σήμερα πολλές ζωές χάνονται στο Αιγαίο, άνθρωποι πνίγονται σε μη αξιόπλοα σκάφη», ενώ ζητάει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει.

 

Μ. Σχοινάς: Κάθε ζωή που χάνεται ισοδυναμεί με πολλούς θανάτους

Τη θλίψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ναυάγιο στη Λέσβο εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, κάνοντας λόγο για «ημέρα λύπης».

«Επιτρέψτε μου να εκφράσω εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμού του ιδίου τη θλίψη μας για την τραγική απώλεια ζωών στο Αιγαίο σήμερα το πρωί. Κάθε ζωή που χάνεται ισοδυναμεί με πολλούς θανάτους», σημείωσε ο κ. Σχοινάς στις δηλώσεις του μετά την υπογραφή με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν, στις Βρυξέλλες, του νέου διακανονισμού συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής και της UEFA.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης