Βίντεο/ Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Τεράστια είναι η καταστροφή που άφησε πίσω της η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στη Βαρυμπόμπη η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 80 καμένα σπίτια. Ο καπνός από τη φωτιά έχει εξαπλωθεί σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής ενώ η κατάσταση σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη όσον αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα), σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καταμέτρηση της ζημιάς των σπιτιών βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά την εξ’ ολοκλήρου κατάσβεσή της από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεκάδες είναι οι οικογένειες που με το πρώτο φως της ημέρας επέστρεψαν στα σπίτια τους για να δουν από κοντά τις ζημιές και αντίκρισαν στάχτη αντί για σπίτια….

 

Η οικολογική καταστροφή είναι εξίσου τεράστια καθώς όπως προκύπτει από την επίσημη ενημέρωση του κ. Χαρδαλιά, καταστράφηκαν τουλάχιστον 12.500 στρέμματα γης με τη φωτιά να ξεκίνησε σε δασική έκταση. Εκτός από τα χιλιάδες στρέμματα γης και τα σπίτια, κάηκαν επιχειρήσεις ζώα που δεν πρόλαβαν να απομακρύνουν οι ιδιοκτήτες τους και αυτοκίνητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ολονύχτιες προσπάθειες των πυροσβεστών στα τέσσερα μέτωπα της φωτιάς, είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η φωτιά σε ένα ενεργό μέτωπο, όπως ανέφερε και το πρωί της Τετάρτης ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε ο ίδιος κατά την ενημέρωση για τον πρώτο απολογισμό της φωτιάς, «αναμένεται η κατάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή (Βαρυμπόμπη) να είναι οριοθετημένη εντός της ημέρας….υπάρχουν διάσπαρτες αναζωπυρώσεις αλλά χωρίς σοβαρά προβλήματα».

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «12,5 χιλιάδες στρέμματα στη Βαρυμπόμπη έχουν καεί, 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 18 μερικές, ενώ 27 επιχειρήσεις έχουν σοβαρές ζημιές».

Στις φλόγες παραδόθηκαν αυτοκίνητα και επιχειρήσεις-κτήματα στην περιοχή της Βαρυμπόμπης.

Εν τω μεταξύ, δημιουργήθηκαν πολλές διάσπαρτες εστίες, σε μια περίμετρο που εκτείνεται στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες και έφτασε έως τις Αχαρνές.

Εκτός από τα σπίτια, εκκενώθηκαν και οι κατασκηνώσεις της περιοχής, ο Ιππικός Όμιλος Βαρυμπόμπης, ενώ οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις και ομίλους κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τους χώρους εργασίας τους.

Στάχτη έγινε ο ιππικός όμιλος στη Βαρυμπόμπη

Κάηκε ολοσχερώς ο ιππικός όμιλος στην περιοχή της Βαρυμπόμπης που φιλοξενούσε περίπου 300 άλογα τα οποία πρόλαβαν και απομάκρυναν οι ειδικοί χθες το βράδυ από το σημείο πριν ακόμα φτάσει η φωτιά στο σημείο. Όπως είπε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διευθύντρια της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας, Λίλιαν Ντιντή, μεταφέρθηκαν περίπου 200 άλογα και δεκάδες άλλα βρίσκονται μέσα σε φορτηγά αλόγων προς το Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκόπουλου. Το έργο της μεταφοράς ήταν δύσκολο καθώς έκλειναν συνεχώς οι δρόμοι κι έτσι η Ομοσπονδία βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τις Αρχές. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν για παράδειγμα άλογα σε φορτηγά που δεν μπορούν να διασχίσουν την Κύμης που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο Δεκελείας και πρέπει να πάνε μέσα από Αχαρνές, από Μενίδι. Ελπίζουμε σήμερα το βράδυ να ολοκληρωθεί η μεταφορά των αλόγων στο Μαρκόπουλο», είπε χθες η κα Ντιντή.

Ωστόσο, κάποια άλλα ζώα της περιοχής δεν απομακρύνθηκαν άμεσα με αποτέλεσμα να καούν ζωντανά, όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης