Συναγερμός σήμανε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ύστερα από την είδηση πως μια τουρκική κορβέτα εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα τα ξημερώματα της Τρίτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η τουρκική κορβέτα «Büyükada» εισήλθε τα ξημερώματα σε ελληνικά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα στα Στενά του ΚαφηρέαΕιδικότερα, λίγο μετά τις 03.00, το πολεμικό πλοίο «Büyükada», προερχόμενο από τον Kόλπο Ξηρού, εισήλθε εντός της ελληνικής επικράτειας και συγκεκριμένα στα Στενά του Καφηρέα. Στη συνέχεια κινούμενο με νότια και νοτιοδυτική πορεία διήλθε μεταξύ Κέας και Κύθνου, πριν κατευθυνθεί και πάλι σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν την πορεία της τουρκικής κορβέτας, ενώ από την πρώτη στιγμή υπήρξε στενή παρακολούθησή της μέσω ραντάρ.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ και η δήλωση Δένδια

Μιλώντας στην τηλεοραση του ΑΝΤ1 o νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας χαρακτήρισε «αναμενόμενη» την ενέργεια αυτή της Άγκυρας, με φόντο την πρόσφατη αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο ΥΕΘΑ, ενώ υπογράμμισε ότι το τουρκικό πλοίο «παρακολουθείται στενότατα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κανένα τουρκικό σκάφος δεν θα κόβει βόλτες χωρίς να παρακολουθείται» τόνισε.

«Κανένα τουρκικό σκάφος δεν θα κόβει βόλτες χωρίς να παρακολουθείται» ήταν η δήλωση του Ν. Δένδια«Η τουρκική κορβέτα “Βuyucada”, προερχόμενη από τον Kόλπο Ξηρού, εισήλθε την 4 Νοε (03.00) σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα στα στενά Καφηρέα. Στη συνέχεια κινούμενη με Νότια και Νοτιοδυτική πορεία διήλθε μεταξύ νήσου Κέας και νήσου Κύθνου» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Πρόκειται για μια ακόμα προκλητική ενέργεια της Άγκυρας, η οποία αυξάνει την ένταση στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων με τη Λευκωσία για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της νήσου και την κυπριακή ΑΟΖ. Οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας τέθηκαν επί τάπητος και κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Κάρολο Παπούλια στο προεδρικό μέγαρο.

Λευκωσία: Δεν κατατέθηκε χάρτης για το εδαφικό

Εν τω μεταξύ, η Λευκωσία διέψευσε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατέθεσε χάρτη για το εδαφικό, με 25% του εδάφους για την τουρκοκυπριακή ομόσπονδη πολιτεία, αντί του 29% που παραχωρείτο με το σχέδιο Ανάν.

Η Λευκωσία διέψευσε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατέθεσε χάρτη για το εδαφικό, με 25% του εδάφους για την τουρκοκυπριακή ομόσπονδη πολιτεία, αντί του 29% που παραχωρείτο με το σχέδιο ΑνάνΟ κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έχει καταθέσει οτιδήποτε στο τραπέζι των συνομιλιών, πέραν των κριτηρίων, βάσει των οποίων πρέπει να επιλυθεί το εδαφικό. Ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι τέτοια κριτήρια, για παράδειγμα, είναι η παραγωγικότητα της γης, οι προοπτικές ανάπτυξης των περιοχών, καθώς επίσης και κάποιες περιοχές που έχουν ιδιαίτερη θρησκευτική, πολιτισμική ή ιστορική σημασία για τους Ελληνοκύπριους.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το δημοσίευμα είναι «παιχνίδι» της Άγκυρας, το οποίο την συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι ξεκάθαρο ότι στοχεύει στον αποπροσανατολισμό από τις προκλητικές ενέργειες της στην Κυπριακή ΑΟΖ και ενδεχομένως στη δημιουργία εντυπώσεων εντός Κύπρου.

Επιμέλεια: Απόστολος Αγιοστρατίτης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης