Στο σφυρί ελληνικό χωριό

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014, 10:30


Προς πώληση βγαίνει ένα εγκαταλελειμμένο χωριό στα τουρκικά παράλια απέναντι από τη Ρόδο, στο οποίο κατοικούσαν ελληνικής καταγωγής πληθυσμοί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, αναζητείται επενδυτής για το Λεβίσι (Καγιάκιοϊ στα τουρκικά), ο οποίος θα προχωρήσει στις απαραίτητες εργασίες αναστήλωσης του οικισμού και θα αξιοποιήσει τουριστικά τον συγκεκριμένο χώρο.

Ειδικότερα, θα πρέπει να συντηρήσει μεγάλο μέρος του χωριού και να φτιάξει εγκαταστάσεις (ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταστήματα, κοινόχρηστα κτήρια) στο ένα τρίτο επί του συνόλου του οικισμού. Επίσης καλείται να χρηματοδοτήσει τη μερική αποκατάσταση και λειτουργία παρακείμενου αρχαιολογικού χώρου, με ευρήματα που χρονολογούνται από το 3.000 π.Χ..

Η δημοπρασία θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου και ο πλειοδότης θα αναλάβει την ενοικίαση για 49 χρόνια, με αντάλλαγμα την αποκατάσταση και τουριστική εκμετάλλευση του χωριού.


Το Λεβίσι και η ανταλλαγή των πληθυσμών

Το Λεβίσι αποτελείται από εκατοντάδες ερειπωμένες κατοικίες και δύο εκκλησίες, που απλώνονται σε μία βουνοπλαγιά.

Συχνά, οι τουρίστες που επισκέπτονται το γειτονικό παραθαλάσσιο θέρετρο Φετιγέ -τη Μάκρη- το χρησιμοποιούν ως πάρκινγκ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Τούρκων αξιωματούχων, το κόστος της αναστήλωσης και της αποκατάστασης του οικισμού ανέρχεται σε περίπου 10.5 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη δύο εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Το χωριό άδειασε στις 30 Ιουνίου 1932, με την ανταλλαγή πληθυσμών, όταν περίπου 2.000 άμαχοι έφυγαν από την Τουρκία, με πολλούς από αυτούς να καταλήγουν στη Νέα Μάκρη της Αττικής και το χωριό Φαράκλα, στη βόρεια Εύβοια. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προσπαθεί να βγάλει στο σφυρί το Λεβίσι.

Σε παλαιότερη δημοπρασία, που δεν είχε επιτυχές αποτέλεσμα, μία ομάδα πολιτών είχε δημιουργήσει στο Facebook σελίδα με τίτλο «Σώστε το Λεβίσι», προτρέποντας οι τυχόν αποκαταστάσεις στο χωριό να γίνουν μελλοντικά σε συντονισμό με αρμόδιους φορείς από την Ελλάδα.


Διαβάστε επίσης:
Διασχίζοντας την Ιωνία, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2013, 20:02

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014, 11:15