Μία δυσμενής μετάθεση και μία ακόμα δυσμενέστερη μετακίνηση είναι η απάντηση του «συστήματος Μαρινάκη» στους λιμενικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση NOOR1 και τον εντοπισμό των 3,1 τόνων ηρωίνης που έφθασαν στην Ελευσίνα από τον Περσικό Κόλπο.

Συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Χριστοφορίδης, Υποδιοικητής της Δίωξης Ναρκωτικών στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιώς, μετακινήθηκε «για λόγους εκτάκτων αναγκών» στην υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας 112. Με λίγα λόγια, από Υποδιοικητής και Ανακριτικός Υπάλληλος του Λιμενικού κάνει χρέη τηλεφωνητή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι ξεκάθαρο πως ο εν λόγω λιμενικός είναι θύμα της εκδικητικότητας του «συστήματος», αφού είναι αυτός από εκείνους που πρωταγωνίστησαν στην υπόθεση NOOR1 αλλά και στην εμπλοκή στην υπόθεση του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη. Πρόκειται για πολιτική δίωξη και επαγγελματική υποβάθμιση που οδηγεί στον αφανισμό. Αυτές είναι οι πρακτικές των κρατικών μηχανισμών και των κύκλων εξουσίας όταν αποφασίσουν να εξουδετερώσουν εκείνους που κάνουν καλά τη δουλειά τους και αποκαλύπτουν τις σκοτεινές πτυχές της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Η υπόθεση των δυσμενών μετακινήσεων

Οι δύο λιμενικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση των 3,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο NOOR1, αλλά και την εμπλοκή του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ… συμπτωματικά κινήθηκε σε βάρος τους και ποινική δικογραφία από το Ναυτοδικείο Πειραιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τελευταία πράξη αυτής της υπόθεσης γράφτηκε την Παρασκευή, με τον μέχρι πρότινος Υποδιοικητή της Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, σημαιοφόρο ΛΣ Παναγιώτη Χριστοφορίδη, να μετακινείται στο… 112, την υπηρεσία ενημέρωσης για έκτακτες ανάγκες.

Μάλιστα για να μην μπορέσει να αντιδράσει προσφεύγοντας στα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα του Λιμενικού Σώματος, δεν του εστάλη μετάθεση ή έστω διάθεση, αλλά «εκτέλεση υπηρεσίας».

Η διαδικασία αυτή ακολουθείται λόγω των αυξημένων αναγκών του Λιμενικού Σώματος και μάλιστα δεν έχει χρονική διάρκεια. Είναι άγνωστο, δηλαδή, αν θα καθίσει στη συγκεκριμένη υπηρεσία πέντε ημέρες, πέντε μήνες ή… χρόνια…

Με απλά λόγια: Τώρα που τελείωσε το καλοκαίρι και όχι πριν… οι αυξημένες ανάγκες του Λιμενικού Σώματος επιβάλλουν στον άνθρωπο που υπηρετεί στη νευραλγική υπηρεσία της Δίωξης Ναρκωτικών να κάνει τον… τηλεφωνητή στο 112.

Η εμπειρία του στην εξιχνίαση υποθέσεων ναρκωτικών «επιβραβεύτηκε» με τη θέση του… τηλεφωνητή, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες ή εκατοντάδες λιμενικοί «στριμώχνονται» σε θέσεις γραφείων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος.

Από τους χιλιάδες λιμενικούς που υπηρετούν στο ΛΣ, ένας κρίθηκε… άξιος για τηλεφωνητής… Αυτός που εξιχνίασε την υπόθεση του NOOR1 και βρέθηκε στο… μάτι του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.

Βλέπετε, ο γνωστός εφοπλιστής και κάτοχος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Βαγγέλης Μαρινάκης, ο εκδότης των Παραπολιτικών Γιάννης Κουρτάκης και ο καταδικασμένος πρωτόδικα σε ισόβια κατηγορούμενος Ευθύμιος Γιαννουσάκης (σ.σ. βρέθηκε μεγάλη ποσότητα από το φορτίο της ηρωίνης του NOOR1 στη βίλα στη Φιλοθέη όπου μένει η πρώην σύζυγός του και σε αποθήκη που θα νοίκιαζε στο Κορωπί) είχαν προσφύγει σε βάρος του λιμενικού Π. Χριστοφορίδη.

Υπενθυμίζεται πως ο Χριστοφορίδης υπήρξε ανακριτικός υπάλληλος στην προκαταρκτική εξέταση που είχε διενεργηθεί, με βάση την οποία έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Β. Μαρινάκη για την εμπλοκή του στην υπόθεση του NOOR1.

Ειδικότερα, ο λιμενικός Π. Χριστοφορίδης είχε επισκεφτεί τον καταδικασμένο σε ισόβια Ευθ. Γιαννουσάκη στις φυλακές Αυλώνα κατά το διάστημα 31-8-2016 έως 20-3-2017 σε επτά περιπτώσεις προκειμένου ο κρατούμενος να καταθέσει σε βάρος του Β. Μαρινάκη για την εμπλοκή του στην υπόθεση του ναρκόπλοιου.

Τότε είχαν δει τη δημοσιότητα και συνομιλίες του λιμενικού με τον Γιαννουσάκη, ενώ είχε διενεργηθεί και έρευνα από το Ναυτοδικείο, που είχε απαλλάξει τον Χριστοφορίδη για τις τυχόν ευθύνες του στο πλαίσιο της έρευνας.

Ειδικότερα, τον Ιανουάριο 2018 η Εισαγγελία Ναυτοδικείου Πειραιά έθεσε στο αρχείο έγκληση των κ.κ. Ευθύμιου Γιαννουσάκη, Ευάγγελου Μαρινάκη και Ιωάννη Κουρτάκη σε βάρος του στελέχους του Λιμενικού.

Τον Αύγουστο 2018 η Εισαγγελία Αναθεωρητικού Δικαστηρίου απέρριψε προσφυγή των Γιαννουσάκη-Μαρινάκη-Κουρτάκη κατά της πράξης θέσης στο αρχείο.

Όμως στη συνέχεια άλλαξε η κυβέρνηση.

Διαβάστε τι ακολούθησε:

Στις 15 Οκτωβρίου 2019 ο μέχρι τότε Αρχηγός ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Ναύαρχος Σταμάτης Ράπτης αποστρατεύεται, καταγγέλλοντας, ενώπιον του παριστάμενου υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη, «ότι ο άκομψος αυτός τρόπος δεν οφείλεται αποκλειστικά στην ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας αλλά σε εξωθεσμικούς κύκλους και συμφέροντα εκτός του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος που άδικα με πολέμησαν».

Μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, τον Νοέμβριο 2019, ο νέος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, υπέγραψε εντολή διενέργειας ΕΔΕ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όσα περιλαμβάνονταν στις δύο εισαγγελικές διατάξεις αρχειοθέτησης των εγκλήσεων των κκ. Ευθύμιου Γιαννουσάκη, Ευάγγελου Μαρινάκη και Ιωάννη Κουρτάκη συνιστούν πειθαρχικό ή υπηρεσιακό αδίκημα.

Στις 27 Μαρτίου 2020 το πόρισμα της ΕΔΕ που εξέτασε τις καταγγελίες των κκ. Ευθύμιου Γιαννουσάκη, Ευάγγελου Μαρινάκη και Ιωάννη Κουρτάκη τάχθηκε υπέρ της πειθαρχικής δίωξης τριών λιμενικών.

Παράλληλα από το Ναυτοδικείο Πειραιά διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από τον Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά, στρατιωτικό δικαστή Α΄ Βασίλειο Μακρή.

Ο Π. Χριστοφορίδης καλείται ως ύποπτος για τετελεσμένη κατάχρηση εξουσίας κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος, απόπειρα κατάχρησης εξουσίας κατ΄εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος και απόπειρα παράνομης βίας κατ’ εξακολούθηση και ο δεύτερος λιμενικός που ήταν επικεφαλής της Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά (και βασικός μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη για το NOOR1), αντιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, Γιώργος Κατσούλης, για το αδίκημα της ψευδούς καταθέσεως μάρτυρα.

Μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι ο λιμενικός Γ. Κατσούλης, που ήταν επικεφαλής της Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά στην εξιχνίαση της υπόθεσης διακίνησης 3,1 τόνων ηρωίνης με το ναρκόπλοιο και είχε λάβει συγχαρητήρια από τον τότε πρωθυπουργό, δεν προήχθη.

Αντίθετα του ήρθε δυσμενής μετάθεση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά στη… Ραφήνα.

Η υποβάθμιση των δύο λιμενικών που εξιχνίασαν την υπόθεση του NOOR1 και ερεύνησαν την τυχόν εμπλοκή του επιχειρηματία Β. Μαρινάκη ολοκληρώθηκε σήμερα με τη μετακίνηση του Π. Χριστοφορίδη στο 112…

Όλα αυτά συμπτωματικά μόλις λίγες ημέρες πριν την αγόρευση της Εισαγγελέως της Έδρας Βασιλικής Βλάχου στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση της μεταφοράς των 3,1 τόνων του «λευκού θανάτου» με το NOOR1.

Η εισαγγελική λειτουργός θα αγορεύσει την ερχόμενη Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου και ενώ ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας Γ. Κατσούλης έχει ήδη μετατεθεί στη… Ραφήνα και ο δεύτερος λιμενικός που ασχολήθηκε με την εμπλοκή του επιχειρηματία Β. Μαρινάκη θα ασχολείται πλέον στο τηλεφωνικό κέντρο του 112. Διαβολική σύμπτωση…

Τι απαντά η ηγεσία του Λιμενικού στο zougla.gr

Το zougla.gr ήρθε σε επαφή με τον αρχηγό του Λιμενικού Θεόδωρο Κλιάρη, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν εσωτερικές διαδικασίες και πως όλα τα στελέχη του Λιμενικού είναι εν δυνάμει μετακινούμενα.

«Υπήρχε άμεση ανάγκη να μετακινηθούν 20 άτομα. Ο λιμενικός πάει για εκτέλεση υπηρεσίας που θα διαρκέσει έναν μήνα. Είναι οι ανάγκες που προκύπτουν. 7.000 άτομα είναι το Σώμα και κάποιοι πρέπει να μετακινούνται. Για όλους ισχύει αυτό. Το Σώμα δεν είναι στατικό. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν ξαφνικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης