Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

Ναυτική άσκηση πραγματοποιείται αυτή την ώρα στον Αργοσαρωνικό, με τη συμμετοχή 4 πλοίων: των πλοίων Γενικής Υποστήριξης «Άτλας» και «Ηρακλής», της φρεγάτας «Αιγαίο» και της πυραυλάκατου «Ρίτσος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr βρίσκεται στον «Άτλαντα» και σας μεταδίδει όλες τις εξελίξεις, τα σενάρια και εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση!

Άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού στον Σαρωνικό

Δημοσιεύτηκε από Zougla.gr (official) στις Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
 

Κύριος στόχος της άσκησης είναι η ανάδειξη των δυνατοτήτων των δύο νέων πλοίων Γενικής Υποστήριξης («Άτλας» και «Ηρακλής»), τα οποία εντάχθηκαν πρόσφατα στη δύναμη του ελληνικού Στόλου.

Δείτε βίντεο από τον απόπλου του ΑΤΛΑΝΤΑ: 

 

Το πλοίο Γενικής Υποστήριξης «ΑΤΛΑΣ Ι» (Α471) ναυπηγήθηκε το 1999 για εκτέλεση αποστολών ρυμουλκού, υποστήριξης και διάσωσης επιχειρήσεων πλατφορμών αντλήσεως πετρελαίου, ακόμα και με δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Διαθέτει σημαντικές δυνατότητες πετρέλευσης εν πλω, πυρόσβεσης και ρυμούλκησης, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για διάσωση άνω των 200 ναυαγών. To «ΑΤΛΑΣ Ι» μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για πόντιση και ανέλκυση αντικειμένων με ακρίβεια, αντιμετώπιση πυρκαγιών και περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης.

Η μεγάλη σπουδαιότητα του «ΑΤΛΑΣ Ι» εντοπίζεται στο ότι μπορεί να αναλάβει και ρόλο πλατφόρμας διασώσεως υποβρυχίων, κάτι σημαντικό για το Πολεμικό Ναυτικό, που διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους υποβρυχίων. Για το ζήτημα της διάσωσης-απεγκλωβισμού ενός πληρώματος υποβρυχίου το οποίο έχει επικαθίσει στον βυθό και δεν έχει κατακλυστεί πλήρως με νερό, έχουν αναπτυχθεί ικανά διασωστικά συστήματα, η εξέλιξη των οποίων ακολουθεί τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες επιχειρήσεων σε μεγάλα βάθη. 

Από πλευράς τεχνικών προδιαγραφών, το «ΑΤΛΑΣ Ι» έχει μήκος 70,4 μ., πλάτος 16 μ., βύθισμα 8 μ. και εκτόπισμα 3.010 τόννων. Διαθέτει κατάστρωμα πολλαπλών χρήσεων συνολικής επιφανείας 580 τ.μ. (διαστάσεων 44,3 x 13,1 μ.), μπορεί να μεταφέρει στο κατάστρωμα φορτίο βάρους 655 τόνων, διαθέτει γερανό HMC 1301 LK35-15 μήκους 15 μ. και δυνατότητα ανύψωσης 3,5 τόνων και δεξαμενές διάφορων τύπων συνολικής χωρητικότητας 6.000 κ.μ.

To ΠΓΥ «ΗΡΑΚΛΗΣ»

Το πλοίο έχει μήκος 85m, εκτόπισμα 4.500t και έχει ναυπηγηθεί το 2002. Έχει μέγιστη ταχύτητα 15kn και μεταφορική ικανότητα στο ανοιχτό του κατάστρωμα άνω των 2.600t.

 

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης