Η Ευρώπη φαίνεται να κρατάει τα σκήπτρα στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα, στις εκτός γάμου γεννήσεις, αφού αφενός αποτελούν γνώρισμα της ευρωπαϊκής κουλτούρας και αφετέρου ενισχύονται από το κράτος πρόνοιας και τον διαχωρισμό εκκλησίας- κράτους. Το μικρότερο ποσοστό εκτός γάμου γεννήσεων, έχει η Ελλάδα, συγκρινόμενη με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με σημαντικότατο ποσοστό να αφορά αλλοδαπές μητέρες.

Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά έκαναν άλμα από τη δεκαετία του 1990, όταν κατέφυγαν στη χώρα πολλές νέες γυναίκες από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Σήμερα, περίπου τέσσερις στις 10 ανύπαντρες μητέρες είναι αλλοδαπές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έρευνα, το προφίλ της αλλοδαπής ανύπαντρης μητέρας διαφέρει πλήρως από αυτό της Ελληνίδας, με την επιλογή της να είναι προϊόν πεποίθησης και όχι ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

«Οι Ελληνίδες που γίνονται μητέρες χωρίς να είναι παντρεμένες είναι συνήθως νεαρής ηλικίας (έφηβες ή στη μετεφηβική περίοδο οι περισσότερες) και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Αυτό δείχνει ότι ήταν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη που κατέληξε σε γέννηση και όχι συνειδητή επιλογή. Δεν αποκλείεται, όμως, στο μέλλον αυτό να αλλάξει, όπως δείχνουν τα δεδομένα. Αρκετές Ελληνίδες που γίνονται ανύπαντρες μητέρες έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο και είναι ηλικιακά ώριμες, αν και αποτελούν τη μειοψηφία των ανύπαντρων μητέρων προς το παρόν» δήλωσαν μεταξύ άλλων στο Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων οι ερευνητές Βασ.Γαβαλάς και Κ.Ρόντος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, συνολικά στην Ελλάδα οι παραδοσιακές αντιλήψεις αλλάζουν, με το ποσοστό των εκτός γάμου γεννήσεων να φτάνει από 1,5% το 1980 σε σχεδόν 6% το 2007.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Κατερίνα Σεφερλή

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης