Η νομιμότητα ή μη της εισαγωγής ανδρών και γυναικών στην Αστυνομία με το ίδιο όριο αναστήματος και συγκεκριμένα το 1,70 cm θα κριθεί από την Επταμελή Σύνθεση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που αναμένεται να αποφανθεί εάν η θέσπιση ενιαίου ορίου αναστήματος συνιστά διάκριση σε βάρος των γυναικών.

Σήμερα πάντως το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε και επισήμως αντισυνταγματικό τον αποκλεισμό γυναικών από την πρόσληψή τους ως ειδικοί φρουροί της ΕΛ.ΑΣ. κάτι που ίσχυε με το ν. 2734/1999 ο οποίος όμως έχει πλέον αλλάξει με το ν. 3181/2003, επιτρέποντας τη συμμετοχή στο διαγωνισμό και γυναικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (3018/2014) αποφαίνεται κατά πλειοψηφία πως ο αποκλεισμός γυναικών από το διαγωνισμό που έγινε το 2000 για την πρόσληψη 1400 ειδικών φρουρών είναι αντισυνταγματικός. Ο αποκλεισμός στηριζόταν στις διατάξεις του άρθρου 9 παρ. 5 του Ν. 2734/1999, που αναφέρει πως για την κάλυψη των θέσεων Ειδικών Φρουρών, τα ειδικά καθήκοντα των οποίων λόγω του επικινδύνου και των ιδιαιτεροτήτων των εργασιακών συνθηκών, απαιτούν ιδιαίτερα φυσικά και σωματικά προσόντα, προσλαμβάνονται Έλληνες πολίτες άνδρες και κατά συνέπεια δεν προβλέπεται η πρόσληψη γυναικών. Η διάταξη αυτή είναι αντισυνταγματική κατά την πλειοψηφία. Η υπόθεση έφτασε στην Ολομέλεια μετά απο προσφυγή μιας γυναίκας που επιθυμούσε να συμμετάσχει και αρχικά δικαιώθηκε απο το Διοικητικό Εφετείο αλλά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης άσκησε έφεση. Το Ανώτατο Δικαστήριο μάλιστα (κι ενώ ο νόμος άλλαξε το 2003 και η γυναίκα προσλήφθηκε οριστικά) και παρά την τροποποίηση ή την κατάργηση του αποκλεισμού ότι πρέπει να λυθεί το συνταγματικό ζήτημα , έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικό τον αποκλεισμό των γυναικών.

Όσον αφορά πάντως τον κοινό όριο ύψους που πρέπει να διαθέτουν γυναίκες και άνδρες για την εισαγωγή τους στην Αστυνομία, ή στην Πενταμελή Σύνθεση του Γ’ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού, εκφράστηκε η άποψη ότι «το τιθέμενο ελάχιστο όριο οδηγεί πρακτικά σε αποκλεισμό εξαιρετικά μεγάλου ποσοστού γυναικών υποψηφίων», καθώς και η άποψη ότι «η ανωτέρω θέσπιση ενιαίου ελαχίστου αναστήματος, παρά την, κατά την κοινή πείρα, σημαντική διαφορά (12-14 εκατοστά) ύψους, κατά μέσο όρο, ανδρών – γυναικών, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας».

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης