Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει απόφαση για τον κανονισμό λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019, 18:20
Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει απόφαση για τον κανονισμό λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ

Στο Γ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε σήμερα η αίτηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Γενικής Γραμματείας Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, μελών του συλλόγου αυτού, αλλά και υπάλληλων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση (7.8.2012) με την οποία εγκρίθηκε ο κανονισμός λειτουργίας και διαχείρισης της ΕΛΣΤΑΤ.


Όπως είναι γνωστό με τον νόμο 3832/2010 καταργήθηκε η γενική γραμματεία Εθνικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, η οποία υπαγόταν στο υπουργείο Οικονομικών και οι αρμοδιότητές της και το προσωπικό της, στο σύνολό τους, μεταφέρθηκαν στην ΕΛΣΤΑΤ, ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή.


Ο σύλλογος υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, ότι είναι αντίθετη στο άρθρο 101 του Συντάγματος η μετατροπή της ΕΛΣΤΑΤ σε ανεξάρτητη αρχή, καθώς αυτό δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα και ότι πριν την έκδοση του κανονισμού, δεν προηγήθηκε συζήτηση ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.


Αντίθετα, η ΕΛΣΤΑΤ αμφισβητεί το έννομο συμφέρον των προσφευγόντων. Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Τσιμέκας, έθεσε θέμα αρμοδιότητας του Τμήματος που πρέπει να δικάσει την εν λόγω αίτηση. Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.


Πηγή: ΑΠΕ

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019, 18:20