Την απαράδεκτη στάση της εργοδοσίας της «ESA Security Solutions» που πρόσφατα προχώρησε σε απολύσεις τριών συνδικαλιστών, δυο εκ των οποίων μάλιστα προέδρων σωματείων του κλάδου κατήγγειλαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, από κοινού το σωματείο Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας «Μέγας Αλέξανδρος», το Επιχειρησιακό Σωματείο εργαζομένων «ΕΡΜΗΣ» Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μακεδονίας και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Χαλκιδικής.

Oι απολύσεις έγιναν, σύμφωνα με το 902.gr,  επειδή συνδικαλιστές προχώρησαν στα αυτονόητα για την ασφάλεια, αλλά και τα μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων στη φύλαξη. Ζητούσαν παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας στους χώρους δουλειάς, αλλά και αναγνώριση των τριετιών, αυξήσεις στους μισθούς κλπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων απαίτησαν την ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων, κατοχύρωση ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, με διασφάλιση πλήρους και σταθερής εργασίας για όλους, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, αποζημίωση με ευθύνη των εργοδοτών, των εξόδων μετακίνησης από και προς το χώρο εργασίας

«Ευρύτερα οι φύλακες ασφαλείας έχουν μετατραπεί σε πολυεργαλεία-υπάλληλοι γενικών καθηκόντων σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε σε πάρα πολλές περιπτώσεις, το κύριο αντικείμενό τους που είναι η ασφάλεια, η επιτήρηση των χώρων που ασκούν τα καθήκοντά τους να έρχεται σε δεύτερη μοίρα, όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιούνται ως ζυγιστές, χειριστές μηχανημάτων, γραμματειακής υποστήριξης, μεταφορών εμπορευμάτων» είπε ο Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μακεδονίας, απολυμένος από την εταιρία ESA SECURITY SOLUTIONS S.A.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

«Το αποκορύφωμα τις απαράδεκτης στάσης της εταιρείας E.S.A. SECURITY SOLUTIONS S.A., είναι να προβεί στις εκδικητικές απολύσεις, πρόσθεσε, εφαρμόζοντας τους πρόσφατους αντιεργατικούς νόμους. Με βάση τους ίδιους νόμους διώκονται και άλλοι πρωτοπόροι αγωνιστές» σημείωσε αναφερόμενος στον Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών.

«Οι εκδικητικές απολύσεις τριών εκλεγμένων συνδικαλιστικών στελεχών αποτελούν το «κερασάκι στην τούρτα» σε αυτές τις πρακτικές της συγκεκριμένης εταιρείας, τόνισε ο Νικόλαος Μωραϊτης, πρόεδρος Σωματείου Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας «Μέγας Αλέξανδρος» και απολυμένος από την ESA SECURITY SOLUTIONS S.A.

«Με έκπληξη παρατηρούμε, πρόσθεσε, όλα αυτά τα χρόνια ότι εταιρείες όπως η ESA SECURITY SOLUTIONS μπορούν και αναλαμβάνουν έργα ως εργολάβοι φύλαξης σε μια σειρά ευαίσθητους χώρους όπως είναι για παράδειγμα τα αεροδρόμια, ενώ δεν λείπουν μια σειρά συμβόλαια που συνάπτουν με το ίδιο το κράτος. Τα συμβόλαια είναι για παράδειγμα τα αεροδρόμια, λιμάνια, το μετρό της Αθήνας, Εμβολιαστικά Κέντρα, Δομές Προσωρινής Υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, οργανισμοί κοινής ωφέλειας.

Απέναντι σε όλα αυτά, τα σωματεία τα οποία εκπροσωπούμε με εντολή των συναδέλφων μας πήραν πολυάριθμες πρωτοβουλίες. Με παρεμβάσεις και καταγγελίες στο ΣΕΠΕ, με τακτικές ενημερώσεις προς τους συναδέλφους μας ακόμη και με αναφορές προς τις ίδιες τις εργοδότριες εταιρείες. Για αυτό και μας στοχοποιούν. Η στάση μας αποτελούσε ακίδα στο μάτι τους για αυτό και ανέπτυξαν ολόκληρο σχέδιο για το πώς θα μας ξεφορτωθούν. Δεν περιμένουμε από «σωτήρες» να λύσουν τα προβλήματα μας, για αυτό και θα συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά. Η δύναμη μας βασίζεται στην δική μας οργανωμένη δράση και στην αλληλεγγύη των υπόλοιπων εργατικών σωματείων που ήδη ανταποκρίνονται μαζικά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο νόμος Χατζιδάκη ήρθε να διαλύσει και το τελευταίο αγκάθι για την εργοδοσία, την συνδικαλιστική προστασία, ανέφερε ο Νίκος Τεγούσης, πρόεδρος του Επιχειρησιακού Σωματείου εργαζομένων «ΕΡΜΗΣ» Θεσσαλονίκης. Με το που ψηφίστηκε αυτός ο νόμος άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, εν μία νυκτί άρχισαν να απολύονται συνδικαλιστές

«Θέλουμε και σήμερα από αυτή τη συνέντευξη τύπου, τόνισε ο Γιάννης Ελευθεριάδης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού, να κάνουμε ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση ότι οι προσπάθειες τους να βάλουν στο χέρι τους εργάτες θα πέσει στο κενό. Ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να στερήσει το δικαίωμα των εργαζομένων να συνδικαλίζονται, να διεκδικούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αξιοπρεπείς μισθούς, ανθρώπινα ωράρια, δουλειά με δικαιώματα και τα λοιπά. Τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με τους αγώνες και το αίμα των εργατών, δεν θα τα χαρίσουμε. Η προσπάθεια τους θα πέσει στο κενό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης