Αποζημιώσεις για όσους παραγώγους επηρεαστούν οικονομικά από το ρωσικό εμπάργκο σε νωπά προϊόντα, με παράλληλη ενεργοποίηση για τη διάθεση της παραγωγής τόσο στην ελληνική αγορά όσο και σε άλλους εξαγωγικούς προορισμούς προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεννόηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σε άμεση επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμάρα προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες στοχεύοντας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Οι επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκου για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα να είναι η μικρότερη δυνατή.
  • Να λειτουργήσουν άμεσα μηχανισμοί που θα αναπληρώσουν τις απώλειες των Ελλήνων παραγωγών μέσω της διάθεσης προϊόντων μέσα από την εγχώρια αγορά ή άλλους εξαγωγικούς προορισμούς.
  • Εάν παρά τις προσπάθειες υπάρξουν απώλειες να καταβληθούν άμεσα αποζημιώσεις.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεταιι πως η ρωσική αγορά είναι ένας σημαντικός εξαγωγικός προορισμός για την Ελλάδα, ωστόσο ο τζίρος είναι σχετικά περιορισμένος κσι αντιμετωπίσιμος. Πάντως οι εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς είναι πως οι απώλειες από το ρωσικό εμπάργκο θα αγγίξουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται «ότι η χώρα μας ως κράτος – μέλος της Ε.Ε. συμμετέχει στη διαμόρφωση και την εφαρμογή των συλλογικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, συνεκτιμώντας πλήθος παραμέτρων με μόνο κριτήριο τη συνολική μακροπρόθεσμη προστασία των εθνικών συμφερόντων, οικονομικών και γεωπολιτικών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης