Το πρώτο ολοκληρωμένο σκηνοθετικά video clip στην ελληνική νοηματική γλώσσα, γυρίστηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Κέρκυρα. Με φόντο γραφικά σημεία της παλαιάς πόλης του νησιού, καθώς και το υπαίθριο θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου», οι έξι νοηματιστές που συμμετείχαν στο video clip, μας τραγουδούν με τον δικό τους τρόπο «Σφύριξε χαρούμενα! Μπορείς!».

Μεταφράζοντας στη νοηματική την ελληνική εκδοχή του Bright Side of Life από το συγκρότημα Μακρινά Ξαδέρφια, οι συντελεστές του clip, με ευαισθησία, αισιοδοξία και θετικότητα, δίνουν το έναυσμα για νέες προσπάθειες, που θα προωθήσουν την «ένταξη» της γλώσσας και της κουλτούρας των κωφών στο ευρύτερο φάσμα του ελληνικού καλλιτεχνικού γίγνεσθαι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνική νοηματική γλώσσα, είναι αναγνωρισμένη ως επίσημη γλώσσα της κοινότητας των Ελλήνων Κωφών από το 2000, με το νόμο 2817/2000. Είναι μία γλώσσα όπως όλες οι άλλες, με δικό της αλφάβητο και διαφορετικά νοήματα από τις άλλες νοηματικές, καθώς δεν αποτελεί διεθνή γλώσσα. Την χρησιμοποιούν περίπου 40.600 νοηματιστές, συμπεριλαμβανομένων των ακουόντων.

Ο isotimos.gr μίλησε με την κα Αρχοντίδου, μία εκ των συντελεστών του video clip, η οποία ανέφερε σχετικά με την προσπάθεια αυτή: «Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη νοηματική γλώσσα από προσωπικό ενδιαφέρον, όπως και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο clip, οι οποίοι είναι όλοι ακούοντες. Είχα συμμετάσχει και σε άλλα video νοηματίζοντας στο παρελθόν, αλλά ήθελα να δοκιμάσω και κάτι πιο ολοκληρωμένο. Η προσπάθεια αυτή, αποτελεί πρωτοπορία για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς δεν είχε ξαναγίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα ως τώρα.»

Στο video clip συμμετέχουν οι: Άννα Λου Αρχοντίδου, Άρτεμις Μποτέτσιου, Εύα Νικολαΐδου, Λεωνίδας Κούφαλης, Ιωάννα Κάμπη και Αναστασία Μαστρακούλη, ενώ η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Δεληνικόλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video clip:

Πηγή: isotimos.gr

 Επιμέλεια: Άννα Χατζηγεωργίου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης