Zougla Newsroom

Ολοένα και συχνότερα πια, η Δικαιοσύνη, από καταφύγιο των αδυνάτων που αναζητούν το δίκιο τους, μετατρέπεται σε … πεδίο μάχης ή «αρένα» όπου η οργή περισσεύει και το κράτος Δικαίου ασφυκτιά υπό την πίεση του αγανακτισμένου πλήθους….

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θορυβημένοι οι δικαστές αλλά και όλοι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης από τα άλλοτε «αυθόρμητα» και άλλοτε « οργανωμένα» ξεσπάσματα βίας κατά δικαίων και αδίκων…

Πλειστηριασμοί… με τη συνοδεία των ΜΑΤ

Τα βίαια επεισόδια στο Ειρηνοδικείο και η πρωτοφανής ρίψη χημικών από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια των πλειστηριασμών αποτελούν στην πραγματικότητα την «κορυφή του παγόβουνου» που απειλεί να συνταράξει την ήδη δοκιμαζόμενη Δικαιοσύνη.


Με τη συνοδεία των ΜΑΤ, η Δικαιοσύνη αναλαμβάνει να υλοποιήσει την κυβερνητική πολιτική μπαίνοντας η ίδια στο στόχαστρο για το αντιλαϊκό πρόσημο των μέτρων που η Βουλή ψήφισ
Η έντονη κομματική αντιπαράθεση με φόντο πότε την πορεία των μεγάλων σκανδάλων και πότε τις κορυφαίες δικαστικές αποφάσεις που «βάφτισαν» κοινωνικά και νόμιμα μέτρα τα οποία συναντούσαν την αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας, εξέθρεψαν εν πολλοίς μία εικόνα απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της. Και τώρα, όπως φαίνεται, οι καρποί αυτής της απαξίωσης άρχισαν να πέφτουν στο έδαφος. ..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη συνοδεία των ΜΑΤ, η Δικαιοσύνη αναλαμβάνει να υλοποιήσει την κυβερνητική πολιτική μπαίνοντας η ίδια στο στόχαστρο για το αντιλαϊκό πρόσημο των μέτρων που η Βουλή ψήφισε.

Στα Ειρηνοδικεία δοκιμάζεται η Δικαιοσύνη

Οι πλειστηριασμοί έρχονται να δοκιμάσουν τις αντοχές του δικαιϊκού μας συστήματος αλλά και το όρια του νομικού μας πολιτισμού.

Συμβολαιογράφοι και δικαστές χάνουν το θεσμικό τους ρόλο και στα μάτια των πολιτών γίνονται «εχθροί», σύμμαχοι των τραπεζικών συμφερόντων τα οποία επιδιώκουν την επίσπευση του πλειστηριασμού.

Η «ακριβή» Δικαιοσύνη πνίγει τους οικονομικά αδύνατους οφειλέτες

Οι πολίτες εξουθενωμένοι οικονομικά ακόμη και για να ανταποκριθούν στο δυσβάσταχτο κόστος της Δικαιοσύνης δυσκολεύονται να πληρώσουν έστω και δικηγόρο και νοιώθουν απροστάτευτοι σε ένα Γολγοθά χωρίς τέλος.

Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Αλεξιάδης υπογραμμίζει στο zougla.gr την ανάγκη νομοθετικών παρεμβάσεων που θα «διαχωρίζουν την ήρα από το σιτάρι» και θα διασφαλίζουν όσους πράγματι αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους από τους μεγαλοοφειλέτες που σκοπίμως αρνούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Μόνο έτσι, όπως αναφέρει, θα μπορέσουν να διασωθούν τα δικαιώματα των πολιτών αλλά και το κύρος της Δικαιοσύνης.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο η δικαιοσύνη όσο και οι παράγοντες που την απαρτίζουν έχουν καταντήσει υπηρέτες – στρατιώτες της νομοθετικής εξουσίας η οποία προβαίνει σε ρυθμίσεις βιαστικές, που όχι μόνο δεν προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών αλλά φαίνονται να εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα.

Δυστυχώς, λόγω των ασφυκτικών οικονομικών επιβαρύνσεων και πολλές φορές εξ’ αιτίας των «εσπευσμένων» νομοθετικών πράξεων της κυβέρνησης, χωρίς τα εχέγγυα που ο σοφός νομοθέτης έχει θεσπίσει, ο κόσμος αναγκάζεται να καταφύγει σε βίαιες πράξεις εναντίον όσων εφαρμόζουν τη νομοθεσία.

Δικαστές, συμβολαιογράφοι και δικηγόροι προσπαθώντας κάτω από απαράδεκτες συνθήκες να αποδώσουν Δικαιοσύνη, σύμφωνα με όσα επιτάσσει ο Νόμος, καταλήγουν αποδεκτές ύβρεων και άλλων παράνομων πράξεων από εκνευρισμένους έλληνες πολίτες.

Όμως, πέραν των ατόμων που δικαίως αγανακτούν αφού δεν προστατεύονται από τη κείμενη νομοθεσία υπάρχουν και ομάδες ατόμων οι οποίες καπηλεύονται την αγανάκτηση τους για ίδιον όφελος ή ακόμη και κομματικό.

Για να σταματήσει αυτή η άθλια εικόνα η οποία μειώνει εν γένει την χώρα μας θα πρέπει η κυβέρνηση να προβεί σε νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες να αξιολογούν, κατά περίπτωση, τους οφειλέτες και κατόπιν ελέγχου να προχωρούν ακραίες πράξεις όπως οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Για τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που σκοπίμως δεν πληρώνουν τις οφειλές τους να αποφασίζεται η άμεση εκπλειστηρίαση των ακινήτων τους και η ικανοποίηση των δανειστών ώστε να μην μπορεί κανένας να προσβάλει την διαδικασία.»

Ποιος είναι όμως ο «εχθρός» με τον οποίο έρχεται σε αντιπαράθεση ο απελπισμένος και εξοργισμένος πολίτης που έχει φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης και αναζητά τους υπευθύνους για τον προσωπικό του Γολγοθά, στοχεύοντας προς κάθε κατεύθυνση;

Οι ευθύνες της κυβέρνησης

​Η δικηγόρος Ζωή Ρούσσου εξηγεί, μιλώντας στο zougla.gr πως η διάψευση των προσδοκιών από την κυβερνητική πολιτική γεννά τις εκδηλώσεις βίας στις οποίες πρωτοστατούν αυτή τη στιγμή κυρίως μέλη κομμάτων ή κάποιες οργανώσειςΗ δικηγόρος Ζωή Ρούσσου εξηγεί, μιλώντας στο zougla.gr πως η διάψευση των προσδοκιών από την κυβερνητική πολιτική γεννά τις εκδηλώσεις βίας στις οποίες πρωτοστατούν αυτή τη στιγμή κυρίως μέλη κομμάτων ή κάποιες οργανώσεις. «Είναι γεγονός ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης οι θεσμοί κλυδωνίζονται. Δυστυχώς και ο θεσμός της δικαιοσύνης που αποτελεί πυλώνα της δημοκρατίας υφίσταται ανάλογο πλήγμα. Το τελευταίο καιρό μια σειρά από γεγονότα αποδεικνύουν πως στο χώρο της δικαιοσύνης αναπτύσσεται ανησυχητικά η βία, τόσο στο στενό χώρο των κτηριακών εγκαταστάσεων των δικαστηρίων όσο και στο εν γένει χώρο των εκπροσώπων των δικαστικών αρχών, είτε αυτοί είναι συμβολαιογράφοι, είτε δικηγόροι, είτε σύλλογοι που εκπροσωπούν τους παραπάνω.

Δυστυχώς όσο πιο ανακόλουθη γίνεται η κυβερνητική πολιτική σε σχέση με τις υποσχέσεις που έδινε αφειδώς για την υπεράσπιση δικαιωμάτων διαφόρων κοινωνικών ομάδων, η διάψευση αυτή τροφοδοτεί βίαιες εκδηλώσεις κατά κύριο λόγο από μέλη κομμάτων και οργανώσεων που εκμεταλλεύονται υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα. Η κυβέρνηση φέρει πλήρως την ευθύνη για το που οδηγούνται σήμερα τα πράγματα. Ανέλαβαν να διαχειριστούν την οικονομική κρίση και καταλήξαμε σε μια θεσμική κρίση που μπορεί «ν’ ανοίξει τον ασκό του Αιόλου» για αυτό που λέμε «κράτος δικαίου».



Διέξοδο αναζητούν οι συμβολαιογράφοι

Από το φόβο των επεισοδίων, ίδιας ή μεγαλύτερης έκτασης από εκείνα που σημειώθηκαν στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, την περασμένη Τετάρτη, οι συμβολαιογράφοι προσπάθησαν να βρουν μία νομική «φόρμουλα» προσωρινής αναβολής των πλειστηριασμών, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς τη συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων για τη διεξαγωγή τους. Αυτή τη φορά ο εύσχημος λόγος αναβολής των προγραμματισμένων πλειστηριασμών βρέθηκε στα έκτακτα μέτρα της Αστυνομίας λόγω της επικείμενης επίσκεψης Ερτογάν αλλά και των θλιβερής επετείου με τη συμπλήρωση 9 ετών από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Τι μέλλει γενέσθαι στους επόμενους πλειστηριασμούς

Την ερχόμενη όμως Τετάρτη τι μπορεί να «ανακόψει» τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων πλειστηριασμών;

Ο επικοινωνιολόγος Ζαχαρίας Λουδάρος ανασύρει από τη μνήμη του, μιλώντας στο zougla.gr τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για το θέμα των πλειστηριασμών και δείχνει επιφυλακτικός για το μέλλον.

«”Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”. Αν σκεφτεί κανείς πόσες καρέκλες εξουσίας βγήκαν στο πλειστηριασμό με αυτό το σύνθημα και πόσες καριέρες χτίστηκαν από το πουθενά, δικαιώνει απόλυτα την άποψη που λέει πως στην επικοινωνία “το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς”. Το ό,τι αποδεικνύεται όμως “πουκάμισο αδειανό” θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την τύχη αυτής της κυβέρνησης. Η προσπάθεια να εξαντλήσει την τετραετία σηματοδοτώντας την “επιστροφή στην κανονικότητα” σκοντάφτει πάνω στην ασύμμετρη απειλή να χαθεί το … κεραμίδι! Οπότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά μέσα σε ενα εξαιρετικά ρευστό σκηνικό κι ακόμη κι ένα τυχαίο γεγονός σε σχέση με αυτό το ευαίσθητο ζήτημα μπορεί να γίνει το σπίρτο που θα βάλει φωτιά με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται».

Ακόμη κι αν οι πλειστηριασμοί συνεχίσουν να ματαιώνονται το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί αν δεν αντιμετωπιστεί στη ρίζα του. Και η οργή θα βρει άλλη διέξοδο, σαν το ποτάμι που στο πέρασμά του, σαρώνει τα πάντα…

​Το υπουργείο Δικαιοσύνης μελετά το ενδεχόμενο οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται αποκλειστικά, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο φόβος των αντιδράσεων στα Ειρηνοδικεία, προβληματίζει έντονα το υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο αναζητά τρόπους αντιμετώπισης του «εκρηκτικού» κλίματος που δημιουργείται κατά τη διενέργεια των πλειστηριασμών επ’ ακροατηρίω. Συνυπολογίζοντας μάλιστα τη διεθνή εμπειρία όπου οι εικόνες από τους πλειστηριασμούς των ακινήτων έκαναν το γύρο του κόσμου, μέσω του διαδικτύου, αλλά και εκτιμώντας ότι οι αντιδράσεις μάλλον θα κλιμακωθούν, το υπουργείο Δικαιοσύνης μελετά το ενδεχόμενο οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται αποκλειστικά, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Το σχέδιο αυτό όμως υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί χρόνο για να ολοκληρωθεί και να αρχίσει η εφαρμογή του. Μέχρι τότε όμως θα συνεχιστούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί οι οποίοι άρχισαν ήδη να διενεργούνται με …επιτυχία, σύμφωνα με τους αρμοδίους, παράλληλα με αυτούς στα Ειρηνοδικεία της χώρας, για τη διεξαγωγή των οποίων χρειάζεται η συνδρομή της αστυνομίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης