Στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών παραδόθηκε την Τρίτη ο επιχειρηματίας Γιάννης Μπολέτσης, ο οποίος το 2010 είχε καταγγείλει την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος.

Ο Γ. Μπολέτσης, που ήταν κατηγορούμενος για παλαιότερη υπόθεση παραδικαστικού, είχε αποκαλύψει σε συνεντεύξεις του ότι ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης τον εκβίαζε ζητώντας του 60.000 ευρώ, τα οποία απαιτούσαν οι δικαστές προκειμένου να τον αθωώσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποτέλεσμα των εν λόγω καταγγελιών του ήταν να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 15 ετών και να εξαφανιστεί, χωρίς ποτέ να παραδώσει τα στοιχεία που υποστήριζε ότι κατείχε ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Σήμερα λοιπόν, ο επιχειρηματίας βρίσκεται και πάλι κατηγορούμενος – για την υπόθεση της δωροδοκίας δικαστών μέσω του Ιάκωβου Γιοσάκη – και εμφανίστηκε στο δικαστήριο προκειμένου να απολογηθεί. Βασικοί κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι ο πρόεδρος Εφετών Γιώργος Ευσταθίου, ο εφέτης Αθανάσιος Μουστάκας, ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και δικηγόρος, Πέτρος Μαντούβαλος, και βεβαίως ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης.

Τα αδικήματα τα οποία -κατά περίσταση- αντιμετωπίζουν είναι για παθητική και ενεργητική δωροδοκία κατά συρροή, ηθική αυτουργία κατά συρροή σε εκβίαση κατ’ επάγγελμα, άμεση συνέργεια, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και υπεξαγωγή εγγράφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο δικαστές (Ευσταθίου και Μουστάκας) στο διάστημα Μάιος 2009 -Φεβρουάριος 2010 έλαβαν 600.000 ευρώ από τον Πέτρο Μαντούβαλο -μέσω του Ιάκωβου Γιοσάκη-, προκειμένου να αθωώσουν τον ίδιο και δύο συνεργάτες του που δικάζονταν για το «παραδικαστικό κύκλωμα Νο1». Επίσης, ο Ευσταθίου κατηγορείται ότι μέσω του Γιοσάκη εκβίασε τον Ι. Μπολέτση να του καταβάλει 60.000 ευρώ, προκειμένου να εκδώσει και για εκείνον απαλλακτική απόφαση.

Το χρονικό του… παραδικαστικού 

Η υπόθεση του λεγόμενου παραδικαστικού κυκλώματος ξεκινά στις αρχές του 2005, όταν η δημοσιογραφική έρευνα της Ζούγκλας του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου έφερε στο φως φωτογραφίες και ηχητικά ντοκουμέντα για την ύπαρξη κυκλωμάτων που λυμαίνονταν τον χώρο της Δικαιοσύνης. Ένας από τους πρωταγωνιστές εφέρετο να είναι και ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων είχε ως αποτέλεσμα να διαταχθεί ποινική και πειθαρχική έρευνα από τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινό.

Από τις πολλές καταγγελίες που διερευνήθηκαν τότε ήταν και εκείνη που έφερε τον πρώην βουλευτή της ΝΔ, Πέτρο Μαντούβαλο, να έχει δωροδοκήσει το 2000 με 30 εκατομμύρια δραχμές τον ανακριτή Ευάγγελο Καλούση, προκειμένου να μην προφυλακίσει τον φίλο του επιχειρηματία Γιάννη Μπολέτση, ο οποίος είχε συλληφθεί για αδικήματα κακουργηματικής μορφής. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι ποσόν 7 εκατομμυρίων ευρώ είχε κατατεθεί από συνεργάτη του Μαντούβαλου στον τραπεζικό λογαριασμό του ανακριτή.

Μετά το πέρας της έρευνας παραπέμφθηκαν όλοι τους σε δίκη με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας, της ηθικής αυτουργίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Όπως γράφει το directnews, η δίκη ξεκίνησε τον Μάιο του 2009 και διήρκεσε περίπου εννέα μήνες. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέρρευσαν οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί, ότι δήθεν τα χρήματα είχαν δοθεί από μία συνεργάτιδα του Π. Μαντούβαλου (η οποία στο μεταξύ είχε αποβιώσει) προκειμένου να αγοράσει ο ανιψιός της το αυτοκίνητο του Ευ. Καλούση.

Μάλιστα, ο δικηγόρος που τα κατέθεσε στον τραπεζικό λογαριασμό του ανακριτή στην απολογία του μεταξύ άλλων είχε πει: «Έχω την ηθική ανάγκη και υποχρέωση να αποκαταστήσω τη μνήμη της νεκρής. Θέλω στη δική μου συνείδηση να αποκαταστήσω τη μνήμη της και δεν θέλω να αναφερθεί το όνομά της από τη μεριά μου…», ενώ είχε προσθέσει: «Όσα είπα στον ανακριτή ήταν αυτά που μου είχε εκθέσει ο κύριος Μαντούβαλος… Τα χρήματα που μου δόθηκαν να καταθέσω, μου δόθηκαν με εντολή του κύριου Μαντούβαλου…».

Παρ’ όλα αυτά, τελικά, το δικαστήριο (πρόεδρος Γ. Ευσταθίου, μέλη Αθ. Μουστάκας και Σ. Μιχαλοπούλου) έκρινε στις 26 Φεβρουαρίου 2010 ομόφωνα αθώο τον Π. Μαντούβαλο και ενόχους, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, τους Ευ. Καλούση και Ι. Μπολέτση.

Αμέσως μετά, εκτυλίχθηκαν στο δικαστήριο πρωτοφανείς σκηνές, με τον επιχειρηματία να πλησιάζει την έδρα, να πετάει ένα cd προς το μέρος του προέδρου φωνάζοντας: «Αλήτη, εκβιαστή, θα σε βάλω φυλακή! Εσύ πας να λύσεις το παραδικαστικό; Με καταδικάσατε επειδή δεν σας έδωσα όσα μου ζητήσατε; Ενώπιόν μου ο Ιάκωβος Γιοσάκης τηλεφώνησε τέσσερις φορές στον πρόεδρο της έδρας και εκβιαστικά μου ζητούσαν χρήματα. Θέλατε να μου τα πάρετε! Θα πάτε φυλακή…».

Το δικαστήριο διέκοψε άρον – άρον τη συνεδρίαση, ενώ τις επόμενες μέρες ο Ι. Μπολέτσης παρέδωσε σε δημοσιογράφους τις συνομιλίες του με τον Γιοσάκη, τις οποίες είχε καταγράψει και αποδείκνυαν ότι ο αρχιμανδρίτης τού ζητούσε όντως χρήματα προκειμένου να μεσολαβήσει ώστε να αθωωθεί.

Τελικά, στις 22 Μαρτίου 2010 το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινές κάθειρξης 15 ετών τους Ευάγγελο Καλούση και Ι. Μπολέτση, με τον τελευταίο να μην είναι παρών στη διαδικασία.

Ωστόσο, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά της αθωωτικής απόφασης για τον Π. Μαντούβαλο και τελικά το Πενταμελές Εφετείο Αθήνας τον Ιούνιο του 2015 του επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με τριετή αναστολή. Σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα, καταδικάστηκε ερήμην ο Ι. Μπολέτσης, ενώ στον Ευ. Καλούση επιβλήθηκε κάθειρξη 10 ετών.

Ωστόσο, σε βάρος του Γ. Μπολέτση εξακολουθούσε -μέχρι σήμερα που παραδόθηκε- να ισχύει το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του, επειδή δεν παρουσιάστηκε στον ανακριτή για να απολογηθεί σχετικά με τη δεύτερη υπόθεση της δωροδοκίας δικαστών που ο ίδιος είχε καταγγείλει.

Η εν λόγω υπόθεση εκδικάζεται σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας.

Με πληροφορίες από directnews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης