Τις ανατροπές στις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα και των Δ.Ε.Κ.Ο. και τα σημεία της εργατικής νομοθεσίας που πρέπει να τροποποιηθούν περιλαμβάνει αναλυτικά το κείμενο της τρόικα προς την κυβέρνηση.

Την Πέμπτη ολοκληρώνεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και μέχρι τότε πρέπει να έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις για τα επόμενα μέτρα και τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τις διαψεύσεις ορισμένων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο κείμενο αναφέρονται σαφέστατα ο 13ος και 14ος μισθός, όπως και οι ωριμάνσεις των μισθών, οι συλλογικές συμβάσεις αλλά και οι περιορισμοί στις απολύσεις και η «ανελαστικότητα» του χρόνου απασχόλησης.

Στο στόχαστρο μπαίνουν:

– οι ωριμάνσεις μισθών (μια εταιρεία αναφέρει ότι δίνει μισθολογικές αυξήσεις 2,2% λόγω ωρίμανσης)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– η έλλειψη σύνδεσης των αποδοχών με την επίδοση του εργαζομένου

– οι πολλαπλές παροχές (μια εταιρεία αναφέρει 150 παροχές και μπόνους που εγγράφονται στη συλλογική σύμβαση εργασίας και καταβάλλονται επιπλέον των προβλεπομένων της εθνικής σύμβασης)

– η ανελαστικότητα σε ό,τι αφορά στον τόπο εργασίας (μεταφορές προσωπικού)

– οι υπερωρίες, που είναι περισσότερες και ακριβότερες από αυτές που χορηγούν οι ανταγωνιστικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα

– οι υψηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (μια εταιρεία αναφέρει εισφορές 36% για τους προσληφθέντες προ του 1993 εργαζομένους, ενώ οι εισφορές για τους ασφαλισμένους στο Ι.Κ.Α. είναι 20%)

Στο στόχαστρο μπαίνει και ο ιδιωτικός τομέας. Συγκεκριμένα ο 13ος και 14ος μισθός, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Όλες οι συλλογικές συμβάσεις που λήγουν μετατρέπονται αυτομάτως σε ιδιωτικές σε περίπτωση που παρέλθουν έξι μήνες και δεν ανανεωθούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης