Το μεγαλύτερο ροζ φεγγάρι της χρονιάς, απόψε στον ελληνικό ουρανό

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Απριλίου 2020, 21:38
Το μεγαλύτερο ροζ φεγγάρι της χρονιάς, απόψε στον ελληνικό ουρανό

Η ροζ υπερπανσέληνος που θα στολίζει απόψε τον ελληνικό ουρανό, έρχεται να μας βγάλει από την πλήξη της καραντίνας και να μας θυμίσει ότι ο αναγκαστικός αλλά απαραίτητος, εγκλεισμός μας είναι παροδικός και πως η ζωή θα συνεχιστεί και πέρα από αυτόν, αρκεί να είμαστε υγείς.

Το μεγαλύτερο και πιο φωτεινό φεγγάρι του φετινού έτους λοιπόν, θα εμφανιστεί απόψε 7 Απριλίου, καθώς θα συμβεί η τρίτη (και καλύτερη) από τις συνολικά τέσσερις υπερπανσελήνους του 2020.

Στις 21:08 ώρα Ελλάδας απόψε η Σελήνη πλησίασε τη Γη στο κοντινότερο σημείο της για φέτος, σε απόσταση 356.907 χιλιομέτρων (περίγειο). Μερικές ώρες αργότερα, στις 05:35 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης, θα υπάρξει πανσέληνος. Η σχεδόν σύμπτωση της πανσελήνου με το περίγειο του φεγγαριού αναμένεται να οδηγήσει σε ένταση του φαινομένου των παλιρροιών.

Όταν η υπερπανσέληνος βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, τότε το φεγγάρι φαίνεται ακόμη μεγαλύτερο στα μάτια των παρατηρητών. Μάλιστα ο δορυφόρος της Γης θα φαίνεται απόψε να έχει και έναν συνοδό στον ουρανό, ο οποίος θα είναι ο Στάχυς, ο φωτεινότερος αστέρας α (άλφα) του αστερισμού της Παρθένου.

Η επόμενη και τελευταία υπερπανσέληνος του έτους θα λάβει χώρα στις 7 Μαΐου. Αντίθετα, η Σελήνη θα βρεθεί στο πιο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της από τη Γη (απόγειο) στις 31 Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη η πανσέληνος θα φαίνεται σχεδόν 14% μικρότερη από ό,τι απόψε.

Δείτε πως κατέγραψε ο φακός του zougla.gr την μαγευτική υπερπανσέληνο:

 

 

 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 7 Απριλίου 2020, 22:51