Tο κύμα κακοκαιρίας έφθασε στην Ελλάδα, «σαρώνοντας» τα πάντα στο πέρασμά του και θέτοντας σε εγρήγορση τις Αρχές για την αποφυγή ή την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων περιστατικών.
Tο κύμα κακοκαιρίας έφθασε στην Ελλάδα, «σαρώνοντας» τα πάντα στο πέρασμά του και θέτοντας σε εγρήγορση τις ΑρχέςΤο Λιμενικό εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία θέτει σε ισχύ απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους σε πολλές θαλάσσιες περιοχές τα 9 με 10 μποφόρ.
Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια μόνο στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας και στον Αργοσαρωνικό.
Κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Βόλος-Σποράδες και Καβάλα-Πρίνος.
Έκλεισαν σχολεία
Λόγω της κακοκαιρίας οι τοπικές Αρχές αποφάσισαν το κλείσιμο σχολικών μονάδων σε νησιά των Κυκλάδων.
Ειδικότερα, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Τήνο, Άνδρο και Μύκονο. Στόχος είναι η προστασία των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών.
Από την Τρίτη τα προβλήματα
Στο μεταξύ, ήδη από την Τρίτη παρατηρήθηκαν αρκετά προβλήματα εξαιτίας της απότομης αλλαγής του καιρού.
Ενδεικτικά, από τον Πειραιά δεν εκτελέστηκε το απόγευμα της Τρίτης το δρομολόγιο του ταχύπλοου καταμαράν Super Jet για Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Φολέγανδρο, Θήρα, Ίο.
Επίσης, δεν πραγματοποιήθηκε το δρομολόγιο του πλοίου «Διαγόρας» για Καβάλα, Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Βαθύ Σάμου, Φούρνους, Άγ. Κήρυκο και Πάτμο.
Παρομοίως δεν εκτέλεσαν τα δρομολόγιά τους τα επιβατικά-οχηματαγωγά πλοία «Πρέβελης» για Ρόδο, Χάλκη, Διαφάνι, Κάρπαθο, Κάσο, Ανάφη, Θήρα και «Νήσος Ρόδος» για Χίο και Μυτιλήνη.
Από το Λαύριο δεν εκτελέστηκε το απογευματινό δρομολόγιο για Κέα.
Προβλήματα υπήρξαν και στο κέντρο της Αθήνας, καθώς η Πυροσβεστική έλαβε τουλάχιστον 32 κλήσεις για κοπές δέντρων.

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πρόσφατο έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ, προειδοποιεί για επιδείνωση του καιρού.

Ειδικότερα:
Την Τετάρτη (26-09-2018) έως την Πέμπτη (27-09-2018):
Α. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι (7-8 μποφόρ) θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά, ενώ στο Αιγαίο η ένταση των ανέμων θα φτάσει τα 9 και πιθανώς τα 10 μποφόρ.
Β. Χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.
Γ. Την Πέμπτη (27-09-2018), σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, στη νότια Πελοπόννησο και στη δυτική Κρήτη.
Την Παρασκευή (28-09-2018), το Σάββατο (29-09-2018) και την Κυριακή (30-09-2018):
Την Παρασκευή (28-09-2018) τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη κεντρική και νότια Ελλάδα, ενώ το Σάββατο (29-09-2018) και την Κυριακή (30-09-2018) θα επικρατήσει άστατος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Μεσογειακός κυκλώνας απειλεί τη χώρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Tην ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Ξενοφών», με τα φαινόμενα να κλιμακώνονται τις επόμενες ημέρες, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για το ξέσπασμα ενός μεσογειακού κυκλώνα, ο οποίος αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα μας από τα δυτικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, είναι αρκετά πιθανόν την Παρασκευή να δημιουργηθεί πολύ βαθύ χαμηλό βαρομετρικό νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, το οποίο σταδιακά θα λάβει τροπικά χαρακτηριστικά επιδεινώνοντας σημαντικά τον καιρό στη νότια και νοτιοδυτική Ελλάδα, ενώ σε δεύτερο χρόνο και στην υπόλοιπη χώρα.

Πελοπόννησος, Εύβοια και Κρήτη είναι οι περιοχές που θα εμφανίσουν τα πιο έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα μέσα στο Σαββατοκύριακο. Το τροπικό αυτό σύστημα θα συνεχίσει να επηρεάζει τη χώρα μας και τη Δευτέρα με έντονα χαρακτηριστικά, συνοδευόμενο από ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας αναμένεται, δε, να «χτυπήσει» ο μεσογειακός κυκλώνας, σύμφωνα με το meteo.gr.

Δείτε την πρόβλεψη για την εξέλιξη του κυκλώνα στο βίντεο:

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, 00:00 π.μ.

Συνιστάται στους πολίτες να παρακολουθούν συνεχώς τα καιρικά δελτία, καθώς τα φαινόμενα θεωρούνται επικίνδυνα, ικανά να προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές και να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Όσοι έχουν προγραμματίσει ταξίδι με αεροπλάνο ή πλοίο, να είναι προετοιμασμένοι για απαγορευτικό απόπλου και σημαντικές καθυστερήσεις. Επίσης, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όσοι διαθέτουν δικά τους πλωτά μέσα, θα πρέπει απαραίτητα να βρουν ασφαλές αγκυροβόλιο.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης