Αυξητική τάση παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας, μερικές από τις οποίες βρίσκονται ήδη στο κόκκινο, όπως επιβεβαιώνεται από τα τεστ κορωνοϊού που διεξάγονται καθημερινά. Οι επιδημιολόγοι υποστηρίζουν πως το επόμενο 15νθήμερο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς είτε θα μειωθούν τα κρούσματα λόγω των αυστηρών μέτρων είτε θα γίνουμε… Ιταλία, με αποτέλεσμα να ζήσουμε άσχημες καταστάσεις που -ευτυχώς- δεν τις βιώσαμε κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.

Γι΄ αυτό γίνεται έκκληση προς όλους του πολίτες να φορούν τη μάσκα και να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας έτσι ώστε να μειωθεί η διάδοση του κορωνοϊού στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί τονίζουν πως δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων θα έχουμε μία εικόνα σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων. «Εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα, μπορεί να φτάσουμε και τα 2.500 κρούσματα ημερησίως» λένε οι ειδικοί.

Αρκετές περιοχές παραμένουν στο κόκκινο, καθώς παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά κρουσμάτων, όπως συμβαίνει στην Αθήνα, την Καστοριά, την Κοζάνη, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, που είναι ένα βήμα πριν το lockdown.

 Εστίες μετάδοσης στο Περιστέρι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 715 κρούσματα, απ’ τα οποία τα 260 επιβεβαιώθηκαν στην Αττική.  Αυτό όμως που προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς ήταν τα αποτελέσματα από τα τεστ κορωνοϊού που διεξήχθησαν σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής, το Περιστέρι. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν χθες Δευτέρα 26 Οκτωβρίου δωρεάν rapid τεστ για κορωνοϊό σε πολίτες στην πλατεία Περιστερίου, έξω από το δημαρχείο. Στις 1.000 δειγματοληψίες που έγιναν από τον ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν 31 κρούσματα, με διάμεση ηλικία τα 35 έτη. Δηλαδή ποσοστό αρκετά υψηλό για να διαδοθεί ταχύτατα ο κορωνοϊός.

Υπερφορτώνεται το σύστημα υγείας

Χθες καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός νοσηλευομένων στα νοσοκομεία αναφοράς της χώρας. Οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 ανέρχονται συνολικά σε 922. Από αυτούς, οι 677 νοσηλεύονται σε απλές κλινικές Covid-19 και οι 245 σε ΜΕΘ. Μέχρι χθες το μεσημέρι που συντάχθηκε η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 95 από 84 που ήταν την προηγούμενη ημέρα, δηλαδή την Κυριακή. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 11 άτομα. Ωστόσο, με νεότερα στοιχεία, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν περαιτέρω, με αποτέλεσμα να φτάσουν τους 99.

Η αύξηση των κρουσμάτων προκαλεί αύξηση και στους νοσηλευομένους στα νοσοκομεία και κατ’ επέκταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Γι΄ αυτόν τον λόγο, οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και δίνουν μάχη να μειωθεί η διάδοση του Covid-19, αλλιώς η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη, ενώ το ήδη φορτωμένο ΕΣΥ θα ξεπεράσει τα όριά του με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ελεύθερες κλίνες για Covid-19. Ήδη το 75% των ΜΕΘ στην Αττική είναι καλυμμένο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι ανακοινώσεις των επόμενων ημερών του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα. Εάν δεν μειωθεί ο αριθμός, τότε θα ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα. Αυτό που συζητιέται έντονα είναι η επιπλέον μείωση του ωραρίου σε καφέ, μπαρ και καταστήματα εστίασης.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης