«Το Γεφύρι της Άρτας μπορεί να μην αντέξει μια επόμενη πλημμύρα»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015, 04:35
«Το Γεφύρι της Άρτας μπορεί να μην αντέξει μια επόμενη πλημμύρα»
Ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, με επίσημο έγγραφό του προς τον υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, Αριστείδη Μπαλτά, και τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων (Τομέας Πολιτισμού), Νικόλαο Ξυδάκη, ζητάει εξέταση της στατικής επάρκειας της ιστορικής γέφυρας Άρτας μετά τις πλημμύρες της 1ης Φεβρουαρίου.

Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος επισημαίνει:

«Στις 1-2-2015 ο Δήμος Αρταίων κλήθηκε να χειριστεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση, λόγω της μεγάλης απορροής υδάτων του φράγματος Πουρνάρι Ι και ΙΙ, το οποίο χειρίζεται η ΔΕΗ, στον ποταμό Άραχθο που διέρχεται περιμετρικά της πόλης της Άρτας. Πολλές περιοχές του Δήμου πλημμύρισαν. Η παροχή υδάτων στον ποταμό Άραχθο τη συγκεκριμένη ημέρα έφτασε περίπου τα 2.000 m³/sec. Τo ιστορικό γεφύρι δέχτηκε μεγάλη καταπόνηση από τα ορμητικά νερά και ευτυχώς δεν υπήρξε για αυτό η λυπηρή εξέλιξη του γεφυριού της Πλάκας, το οποίο κατέρρευσε. Κατά τη διάρκεια της πλημμύρας στις 1-2-2015 το γεφύρι παρουσίαζε ταλαντώσεις που σίγουρα το καταπόνησαν και πιθανόν να μείωσαν την αντοχή του, οπότε σε νέες παρόμοιες καταστάσεις ίσως να μην μπορέσει να ανταποκριθεί.

»Για τον λόγο αυτό, παρακαλούμε άμεσα να εκπονηθεί μελέτη στατικής επάρκειας του ιστορικού γεφυριού της Άρτας για διάφορες πλημμυρικές παροχές ακόμα και για μεγαλύτερες των 2.000 m³/sec. Σε περίπτωση που από τη μελέτη προκύψει πρόβλημα, παρακαλούμε άμεσα να προβείτε στη χρηματοδότηση των απαραίτητων εργασιών επισκευής του, ώστε το μνημείο αυτό, που βρίσκεται στην πόλη μας από αρχαιοτάτων χρόνων, να συνεχίσει να κοσμεί την περιοχή μας».

Πηγή: pamepreveza.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015, 04:35