ΠΚ

Μία πληροφορία της εφημερίδας «Καθημερινή» που μεταδόθηκε και αναμεταδόθηκε στο διαδίκτυο έκανε λόγο για διπλωματικό επεισόδιο στην Κομοτηνή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στο μειονοτικό δημοτικό σχολείο Τζαμάλ Μπαγιάρ 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την «Καθημερινή» ο Ταγίπ Ερντογάν θέλησε να απευθυνθεί δια μικροφώνου στο συγκεντρωμένο πλήθος όταν ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Αμανατίδης που τον συνόδευε του είπε «Κύριε πρόεδρε δεν είχαμε συμφωνήσει αυτά».

Με πηχυαίους τίτλους των ενημερωτικών ιστοσελίδων το συμβάν αυτό μεταφράστηκε και ερμηνεύτηκε ως διπλωματικό επεισόδιο. Βεβαίως και αμέσως μετά η κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε οποιοδήποτε διπλωματικό επεισόδιο ή εμπλοκή κατά την επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη. Τελικά και η τουρκική κυβερνητική προπαγάνδα έβαλε το χεράκι της στην υπόθεση και έκανε λόγο για ένα κοριτσάκι το οποίο ρώτησε τον πρόεδρο Ερντογάν αν θα μιλήσει και όταν αυτός της είπε όχι τότε το κοριτσάκι έβαλε τα κλάματα. 

Μάλλον για κλάματα είναι συνολικά η ενημέρωση των πολιτών είτε στη χώρα μας είτε και στην Τουρκία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πραγματικό γεγονός εξελίχθη ως εξής: Ο κ. Ερντογάν θέλησε να απευθυνθεί στο πλήθος εκτός προγράμματος και μετά από συνεννόηση με τον κ. Αμανατίδη αυτό έγινε εφικτό, με τον κ. Αμανατίδη να προλογίζει τον κ. Ερντογάν και ο πρόεδρος της Τουρκίας να απευθύνεται στους συγκεντρωμένους.

Μάλιστα προηγουμένως και πάλι από την εφημερίδα «Καθημερινή» μαθαίναμε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους μουσουλμάνους της μειονότητας τους αποκάλεσε ομοεθνείς. Στη πραγματικότητα τους αποκάλεσε ομοεθνείς και συμπολίτες απευθυνόμενος και στους Έλληνες παρισταμένους ζητώντας και από την μειονότητα να παραμένει ενωμένη και αφοσιωμένη στη χώρα την οποία ζει επισημαίνοντας πως Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο φίλες χώρες. Παρότρυνε τους μουσουλμάνους να εκφράζουν και να μιλούν για τα προβλήματά τους θυμίζοντας πως η μουσουλμανική μειονότητα εκλέγει τέσσερις βουλευτές. 

Πολύ απέχει από το να είναι διπλωματικό επεισόδιο μία συνεννόηση εκτός προγράμματος η οποία τελικά καταλήγει θετικά και χωρίς προβλήματα. Απέχει πολύ το να χαρακτηρίζεται επεισόδιο μία σκηνή βγαλμένη από την δημοσιογραφική φαντασία Τούρκων δημοσιογράφων ότι ένα κοριτσάκι έβαλε τα κλάματα όταν ο Ερντογάν της είπε ότι δεν πρόκειται να μιλήσει. Όλα αυτά συμβαίνουν λόγων της κυριαρχούσης καχυποψίας, των γνωστών ανακλαστικών ένθεν κακείθεν και της απαράδεκτης επιπολαιότητας με την οποία πραγματοποιείται πολλές φορές η κάλυψη τόσο σημαντικών στιγμών που αφορούν στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Παραφράζοντας τον Κλεμανσό η εξωτερική πολιτική είναι πολύ σημαντικό πράγμα για να την αφήσουμε στους δημοσιογράφους. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης