Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου θα συζητηθεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που εξετάζεται είναι η επιστροφή των μαθητών στα θρανία την 1η Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως άλλωστε έχει υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η πραγματοποίηση διά ζώσης των μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες αποτελεί προτεραιότητα.

«Οι άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα και να επαναλειτουργήσουν αργότερα», είπε ο πρωθυπουργός βάζοντας τέλος στα σενάρια για άνοιγμα των χιονοδρομικών και άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Στο ίδιο κλίμα και η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως «είναι απόλυτη προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Περιμένουμε να ακούσουμε αύριο τους ειδικούς. Όσο και να θέλουν οι γονείς και το υπουργείο Παιδείας να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια, δεν θα μπορέσουμε χωρίς το πράσινο φως από την Επιτροπή. Είμαστε έτοιμοι, έχουμε την εμπειρία του πρώτου ανοίγματος της Πρωτοβάθμιας», ανέφερε από την πλευρά της η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή μιλώντας στην ΕΡΤ.

Τα μικρότερα παιδιά έχουν άλλο ιϊκό φορτίο και άλλες δραστηριότητες επεξήγησε η υφυπουργός. Επεσήμανε πάντως, ότι για την επαναλειτουργία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπάρχει πρόβλεψη για εθελοντική προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στην πλατφόρμα ώστε να υποβάλλονται σε τεστ Covid- 19.

Αρκετοί λοιμωξιολόγοι πάντως, φοβούνται πως με το άνοιγμα των καταστημάτων και με τις καιρικές συνθήκες, θα επιβαρυνθεί το ιικό φορτίο. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, οι τομείς της αγοράς που άνοιξαν την περασμένη Δευτέρα, θα ξανακλείσουν.

Μικρά ανοίγματα από 25 Ιανουαρίου

Στο μεταξύ, με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΣΚΑΪ υπάρχει κι ένα παράθυρο για δύο ακόμα μικρά «ανοίγματα» από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου. Το πρώτο είναι η επαναλειτουργία των πρακτορείων τυχερών παιχνιδιών και το δεύτερο να επιτραπεί και το κυνήγι εντός νομού, χωρίς διαπεριφερειακή μετακίνηση και με περιορισμό στα άτομα.

Ενώ για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό δεν υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει απελευθέρωση πριν τις 8 Φεβρουαρίου, ενώ για τα χιονοδρομικά υπάρχει ένα σενάριο ότι ίσως ανοίξουν στις 8 ή 15 Φεβρουαρίου, ωστόσο το θέμα αυτό θα συζητηθεί το επόμενο δεκαήμερο.  

Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, δε θεωρείται πιθανή η επαναλειτουργία της πριν το τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης