Την άρση της αναστολής των δικών, που αφορούν τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ζητεί το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) με επιστολή του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, καθότι με την παράταση του κρίσιμου μεσοδιαστήματος, τα διεμφυλικά πρόσωπα τίθενται ακόμη πιο ευάλωτα στις διακρίσεις.

Οι συγκεκριμένες δίκες γίνονται σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα, εξηγεί το ΣΥΔ και συνεπώς δεν δημιουργούνται συνθήκες διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας. Το Σωματείο επισημαίνει, ότι όλοι οι οργανισμοί προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημειώνουν την αναγκαιότητα γρήγορων διαδικασιών, διότι στο μεσοδιάστημα αυτό -που ιδιαίτερα λόγω της δικαστικής διαδικασίας γίνεται πιο μακρύ- «τα διεμφυλικά πρόσωπα βρίσκονται έκθετα σε μεγάλη ανασφάλεια, δεν αναγνωρίζονται με τα πραγματικά στοιχεία που βρίσκονται σε συμφωνία με την ταυτότητα φύλου τους, που σύμφωνα με το Άρθρο 1 του νόμου πρέπει να γίνεται πάντα σεβαστή και σε διακινδύνευση λόγω των διακρίσεων και της άνισης μεταχείρισης που βιώνουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος το ΣΥΔ, προτρέπει το υπουργείο να αναθεωρήσει την πολιτική της δικαστικής διαδικασίας προχωρώντας σε εξωδικαστικές διαδικασίες, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης