Την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για την επίθεση των μελών της Χρυσής Αυγής στο «Συνεργείο» πριν από έξι χρόνια, στην Ηλιούπολη, χάρη στον νέο Ποινικό Κώδικα, ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Χωρίς καν να χρειαστεί να αξιολογήσει τα πραγματικά περιστατικά, μπαίνοντας στην ουσία της υπόθεσης, η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την παύση της ποινικής δίωξης που έχει ασκηθεί σε βάρος των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων ο ευρωβουλευτής Ιω. Λαγός και ο πρώην βουλευτής Νικ. Μίχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενη στα αδικήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι κατηγορούμενοι, η εισαγγελική λειτουργός επεσήμανε ούτε λίγο ούτε πολύ πως είναι μονόδρομος η απαλλαγή τους. «Επειδή είμαστε σε μεταβατικό στάδιο με τον νέο Ποινικό Κώδικα εξαντλώ την πρότασή μου στο δικονομικό σκέλος της υπόθεσης. Θεωρώ πως δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε πραγματικά περιστατικά για τους κατηγορουμένους, καθώς υπάρχουν κωλύματα δικονομικού χαρακτήρα» ανέφερε η εισαγγελέας και πρόσθεσε: «Ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας έφεραν μεγάλες διαφοροποιήσεις και αλλαγές. Το κατά πόσο θα είναι επιτυχημένα θα φανεί στην πράξη».

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε η εισαγγελική λειτουργός, σύμφωνα με τον νέο ΠΚ:

Η απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας: έχει καταργηθεί, θα πρέπει να μετατραπεί σε απλή φθορά ξένης ιδιοκτησίας και να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη, αφού η έγκληση δεν υποβλήθηκε από τον ιδιοκτήτη του χώρου αλλά τον πολιτικώς ενάγοντα. Επίσης, για την πράξη που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 2 έτη ή χρηματική ποινή, έχει παύσει υφ’ όρον η ποινική δίωξη, σύμφωνα με τον νόμο 4411/2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη: «Θα πρέπει να εξετάσουμε αν πράγματι οι βλάβες του πολιτικού ενάγοντα ήταν επικίνδυνες. Ο ίδιος αρνήθηκε την εξέτασή του από ιατροδικαστή και δεν προσκομίστηκε ποτέ σχετική ιατρική βεβαίωση. Αναγκαστικά θα βασιστούμε στις καταθέσεις των μαρτύρων, οι οποίες είναι αντιφατικές και δεν δείχνουν το μέγεθος των βλαβών. Ο ίδιος μίλησε για 15 άτομα που τον χτυπούσαν, αλλά δεν έχουμε άλλη κατάθεση σχετική, δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες». Σύμφωνα με την εισαγγελέα, η βλάβη του παθόντα δεν φέρει τα χαρακτηριστικά επικίνδυνης σωματικής βλάβης και για αυτό θα πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη που «ένεκα της απειλούμενης ποινής έχει παύσει υφ’ όρων».

Η ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις: «οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να απαλλαγούν, αφού δεν μπορούμε να μιλάμε για ηθική αυτουργία, αφού παύει η ποινική δίωξη ή καταργείται το κύριο αδίκημα».

Η οπλοχρησία: εφόσον δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση για τις κύριες πράξεις, δεν τίθεται ζήτημα τέλεσης της οπλοχρησίας. Δεν προκύπτει ότι το όπλο χρησιμοποιήθηκε.

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως η εν λόγω δικογραφία αρχικά είχε αρχειοθετηθεί και στη συνέχεια ξεκίνησε από την αρχή, καθώς είχαν χαθεί τα δικόγραφα!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης