O διαγωνισμός-οπερέτα κρατάει ακόμα «όμηρους» τους εκπροσώπους των οκτώ καναλιών για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες που θα δοθούν.

H «κούρσα» με έπαθλο τις… μετρημένες θέσεις στον τηλεοπτικό άμβωνα θα μείνει στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης για τις πρωτόγνωρες συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με τις θυροκολλήσεις των ασφαλιστικών μέτρων των καναλιών κατά υποψηφίων.

Mαύρα μεσάνυκτα στη Γενική Γραμματεία ΕνημέρωσηςΑπό τις 6.00 το πρωί της Τρίτης, οπότε και κατέφθασαν οι πρώτοι υποψήφιοι καναλάρχες που διεκδικούν τηλεοπτική άδεια, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο κτήριο της Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας όπου διενεργείται ο διαγωνισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υποψήφιοι έφτασαν εγκαίρως στο προκαθορισμένο ραντεβού, ντυμένοι με εκδρομικά ρούχα καθώς η διαδικασία αναμένεται να έχει -βασανιστικά- μεγάλη διάρκεια.

Έχοντας ανά χείρας βαλίτσες, σλίπινγκ μπαγκ, χαρτοφύλακες και άλλα είδη… πρώτης ανάγκης και ντυμένοι με «εκδρομικό look», οι εκπρόσωποι των σχημάτων προσήλθαν στο κτήριο, με τον τελευταίο να κλείνει την πόρτα στις 8.30 το πρωί της Τρίτης.

Ως γνωστόν, το κτήριο έχει σφραγιστεί και ουδείς μπορεί να εξέλθει από αυτό προτού δημοπρατηθούν και οι τέσσερις άδειες (σ.σ. οι προσφορές για την πρώτη έχουν φτάσει τα 19 εκατομμύρια ευρώ). Για τον λόγο αυτό έχουν μεταφερθεί μέχρι και ράντζα του Ελληνικού Στρατού.

Τα ευτράπελα είχαν ξεκινήσει ήδη από τη Δευτέρα όταν δεν έγινε δεκτή η συμμετοχή του ιδιοκτήτη του «Ε» Φ.Ξεσπιτώθηκαν για μια... άδεια Βρυώνη καθώς η εγγυητική επιστολή που κατέθεσε είχε ισχύ μόλις 36 ημερών αντί 365 που προβλέπει ο νόμος. Παρόλα αυτά έγκριτοι δικηγόροι, θεωρούν το πώς το εν λόγω ζήτημα είναι νομικά ιάσιμο.

Υπενθυμίζεται ότι στη διαδικασία συμμετέχει κανονικά ο κ. Καλογρίτσας καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο νομικός σύμβουλος της Γ.Γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κ. Ματζουράνης, έγινε δεκτή η εγγυητική του κ. Καλογρίτσα, παρότι ήταν εκπρόθεσμη κατά 40 λεπτά της ώρας.

Με αφορμή το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το zougla.gr επικοινώνησε με έγκριτούς νομικούς και καθηγητές ώστε να εκφράσουν την νομική τους άποψη επί του θέματος.

Ακόμη και αστυνομικοί σκύλοι επιστρατεύτηκαν για την ασφάλεια των υποψηφίωνΚοινός παρανομαστής όλων αποτελεί ο προβληματισμός περί του αριθμού των αδειών που θεωρείται περιορισμένος, καθώς και η καθ’ύλην αναρμοδιότητα της Γ.Γ. Επικοινωνίας Ενημέρωσης για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα επικοινώνησε με τον Ομότιμο καθηγητή Συνταγματικού δικαίου της Nομικής Σχολής Αθηνών και πρώην πρόεδρο του ΕΣΡ, κ. Γιώργο Κασιμάτη, ο οποίος δήλωσε ότι λόγω της κατάφορης αντισυνταγματικότητας, ο νόμος δεν μπορεί να περάσει ούτε από το ΣτΕ ούτε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Και συνέχισε λέγοντας: «γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο σύστησα στους υποψηφίους να μην θέσουν υποψηφιότητα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τα χρήματά τους».

«Η ουσιαστική αφαίρεση της αρμοδιότητας του ΕΣΡ, με τη δικαιολογία ότι δεν έχει συσταθεί, δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει μόνο επί δικτατορίας όπου και καταργείται το Σύνταγμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο έγκριτος νομικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο και η ουσία της ρύθμισης είναι και αυτή αντισυνταγματική, καθώς όλα τα οριζόμενα είναι «ανυπόστατα και όχι απλά άκυρα».

Ο κ. Κασιμάτης έκλεισε λέγοντας ότι «το ΣτΕ θα επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς τους γιατί διαφορετικά θα είναι εις βάρος του κύρους του. Αλλά και να μην θελήσει να ακυρώσει το διαγωνισμό, οι άδειες θα είναι άκυρες από πλευράς Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Από τη μεριά του ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος εκτίμησε ότι η διαδικασία έχει χαρακτηριστικά ακαταστασίας, στημένης πανήγυρης και αντιδημοκρατικής λογικής, ενώ πρόσθεσε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, αλλά και πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ, αρμόδιο για την χορήγηση τηλεοπτικών αδειών είναι μόνο το ΕΣΡ.

Παράλληλα, τόνισε ότι «ο αριθμός των τεσσάρων αδειών είναι περιορισμένος και αντιφάσκει με οδηγίες της Ε.Ε. που επιβάλλουν να αξιοποιείται η τεχνολογία χάριν της πολυφωνίας». Τέλος ανέφερε ότι υπάρχουν διαφωνίες περί της αξιοπιστίας της διαδικασίας καθώς αυτή έπρεπε να γίνει αμιγώς ηλεκτρονικά και όχι με τη μορφή που γίνεται τώρα.

Ο Αναπληρωτής καθηγητής του Συνταγματικού δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε από τη μεριά του ότι σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου αλλά και τη νομολογία του ΣτΕ, αρμοδιότητα για την διενέργεια του διαγωνισμού, έχει μόνο το ΕΣΡ.

Όσον αφορά το ζήτημα του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών ο κ. Γεραπετρίτης εκτίμησε ότι «ο αριθμός τέσσερα είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Δημιουργεί σοβαρά ζητήματα σε ό,τι αφορά τη Συνταγματικότητα του διαγωνισμού, καθώς περιορίζει υπέρμετρα την ελευθερία της πληροφόρησης και δημιουργεί εξ ορισμού συνθήκες ολιγοπωλίου σε ένα πολύ ευαίσθητο τομέα όπως τα ΜΜΕ. Επίσης ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά παράδοξο σε μία εποχή ευρύτητας της πληροφορίας και τεχνολογικής εξέλιξης, αντί να διευρύνεται η συμμετοχή των πληροφοριακών μέσων, να συρρικνώνεται.

Το zougla.gr επικοινώνησε και με τον λέκτορα Συνταγματικού δικαίου της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκη κ. Στυλιανό Κουτνατζή ο οποίος τόνισε ότι παρά τις αντίθετες απόψεις, το άρθρο 15 παράγραφος 2 του Συντάγματος έχει μία σαφή διατύπωση η οποία επιβάλει τον έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων αποκλειστικά στο ΕΣΡ. «Είναι σαφές ότι το κρατικό όργανο που είναι αρμόδιο για την αδειοδότηση δεν διαφέρει από αυτό που είναι αρμόδιο για τον έλεγχο. Επομένως η αρμοδιότητα ανήκει στο ΕΣΡ και όχι στον Υπουργό επικρατείας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης επισήμανε ότι υπάρχει θέμα με τους ουσιαστικούς σκοπούς της διαδικασίας αδειοδότησης, καθώς η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψιν τις επιταγές του Συντάγματος καθώς βασική προϋπόθεση για απόκτηση συχνότητας ανάγεται στο ποιος θα καταβάλει το υψηλότερο οικονομικό τίμημα.

Όπως τονίζει ο κ. Κουτνατζής, ζήτημα υπάρχει και με τον περιορισμό του αριθμού των αδειών καθώς περιορίζονται δικαιώματα που κατοχυρώνονται τόσο από το εθνικό όσο και από το Ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα επεσήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και εν συνεχεία να υπάρξει – σε τελικό βαθμό- αντίθετη απόφαση του ΣτΕ. Έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν πολλά νομικά και πραγματικά προβλήματα.

Επειδή το ζήτημα έχει και τεχνική χροιά το zougla.gr επικοινώνησε με τον εφευρέτη-φυσικό κ. Πέτρο Ζωγράφο*. Ο κ. Ζωγράφος ανέφερε ότι ο αριθμός των ψηφιακών καναλιών μπορεί να φτάσει έως τα 16.

Αυτό γιατί υπάρχει η δυνατότητα να πολυπλέκονται ψηφιακά σήματα πολλών καναλιών και να αναμεταδίδονται σαν ψηφιακό πακέτο μέσω μίας και μόνο συχνότητας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στους πολυπλέκτες που διαθέτει η digea, μπορούν να χωρέσουν τουλάχιστον 16 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας (ανάλυση HD).

Αν μάλιστα υπάρξει συμπίεση των ψηφιακών καναλιών θα γίνει δυνατή η μετάδοση 10 προγραμμάτων υψηλής ευκρίνειας ανά πολυπλέκτη. Στην τελευταία περίπτωση μπορούν να χωρέσουν πολύ περισσότερα από 16 ψηφιακά τηλεοπτικά κανάλια.

*H ερώτησή μας στον κ. Ζωγράφο δεν ήταν καθόλου τυχαία καθώς πρόκειται για έναν επιστήμονα και εκ των τεχνικών πρωτεργατών της ιδιωτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στην Ελλάδα την δεκαετία του 1990. Σχεδίασε τα συστήματα ακτινοβολιών και εκπομπής προγράμματος πολλών ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών μεταξύ των οποίων οι ΩΧ FM, Super FM, Super Hellas TV, Ελλάδα FM, Νέοι Ορίζοντες FM, Φάρος FM και πολλών άλλων.

Για να δούμε το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ευρώπη:

Στο Λουξεμβούργο των 400.000 κατοίκων, εκπέμπουν ελεύθερα 15 τηλεοπτικοί σταθμοί ψηφιακά, ενώ το 93% των νοικοκυριών χρησιμοποιεί καλωδιακή τηλεόραση, λαμβάνοντας πληθώρα επιπρόσθετων υπηρεσιών.

Στην Αυστρία -σε εθνική εμβέλεια- λειτουργούν πέντε κρατικά κανάλια (ORF eins, ORF 2, ORF III, ORF Sport και 3sat), εννέα ιδιωτικά (ATV, ATV II, Puls 4, Go TV, Austria 9 TV και Servus TV, Okto, FS1 και dorf), εννέα θυγατρικά γερμανικών καναλιών (ProSieben Austria, Sat. 1 Österreich, Kabel eins Austria, MTV Austria, Nick Austria, RTL2 Austria, RTL Austria, Viva Austria, Vox Austria), και πέντε κανάλια Pay TV (Sky Austria, AustriaSat, HD Plus Austria, UPC Austria, A1 TV).

Στην Ισπανία λειτουργούν 9 ιδιωτικά κανάλια μεικτού περιεχομένου, 4 ιδιωτικά κανάλια ψυχαγωγικού περιεχομένου και 5 δημόσια (μεικτού / ενημερωτικού / ψυχαγωγικού περιεχομένου).

Ο αριθμός των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας που εκπέμπουν ελεύθερα στην Ιταλία είναι μεγάλος, καθώς μετά την ολοκλήρωση της μετάβασης στην ψηφιακή μετάδοση, ο αριθμός των σταθμών έχει αυξηθεί.

Υπεύθυνη για την παροχή αδειών είναι η Αρχή Εγγύησης των Επικοινωνιών (AgCom), και όχι το κράτος

Τα βασικά κανάλια που λειτουργούν σήμερα στην Ιταλία είναι πολύ περισσότερα από 13, όπως εσφαλμένα αναφέρει ο κ. Παππάς.

Οι υποψήφιοι

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ) (Γ. ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ)
2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) (Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ)
3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Μ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ)
4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED (Ι. ΣΑΒΒΙΔΗΣ)
5. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA) (Δ. ΚΟΝΤΟΜΗΝΑΣ)
6. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
7. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) (Γ. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ)
8. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.) (Β. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ)

Οι αφίξεις, οι δηλώσεις και η… πόρτα στον Ν. Παππά

Πρώτος έφθασε έξω από την πόρτα της γ.γ Ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του Star Κάρολος Αλκαλάι, Ακολούθησαν ο εκπρόσωπος του κ. Καλογρίτσα, ο υιός του, Βλαδίμηρος, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του καναλιού ALPHA Δημήτρης Φουρλεμάδης, οι εκπρόσωποι του ΑΝΤ1 Θοδωρής Κυριακού και Στρατής Λιαρέλης, ο Ιβάν Σαββίδης και οι αντιπρόσωποι του Ανεξάρτητου Τηλεοπτικού Παρόχου με επικεφαλής τον κ. Πάνο Κυριακόπουλο.

Σε δηλώσεις για τη διαδικασία προέβησαν οι κ.κ. Κιμπουρόπουλος (ΣΚΑΪ), Φουρλεμάδης και Σαββίδης. Ο πρώτος έκανε λόγο για «λύτρα» που καλούνται να πληρώσουν για να συνεχίσουν τα κανάλια.
Ο δεύτερος έκρινε πως η εγγυητική του κ. Καλογρίτσα δεν έπρεπε να γίνει δεκτή και είπε πως η διαδικασία είναι ταπεινωτική.

«Η διαίσθηση είναι ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν με άλλον τρόπο. ΤουςΜέλος της επιτροπής έφυγε από τη Γ.Γ. Ενημέρωσης με μάσκα οξυγόνου και φορείο όρους τούς δεχόμαστε και προχωράμε» είπε ο κ. Σαββίδης μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ το κατώφλι της γ.γ πέρασε και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ο οποίος θέλησε να εισέλθει στο κτήριο ωστόσο έφαγε… πόρτα. Ο κ. Παππάς αποχώρησε λίγα λεπτά πριν από τις 10.00.

Ο Κρέτσος παραδέχθηκε πως η διαδικασία είναι κουραστική και έκανε λόγο για bullying

Σε καταγγελίες για… bullying μεγαλοδικηγόρων σε βάρος υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας προέβη ο γενικός γραμματέας Λευτέρης Κρέτσος.

«Εμείς καταλαβαίνουμε ότι είναι μια κουραστική διαδικασία για τους καναλάρχες, αλλά γίνεται για λόγους απόλυτης διαφάνειας. Άνθρωποι όμως είναι και οι υπάλληλοι που συμμετέχουν και μάλιστα δεν πληρώνονται έξτρα. Δεν γίνεται οι μεγαλοδικηγόροι να μιλάνε για ανθρώπινα δικαιώματα. Με έχει ενοχλήσει το bullying των μεγαλοδικηγόρων απέναντι σε απλούς δημόσιους υπαλλήλους. Είχαμε δυο περιστατικά και χτες και την Πέμπτη. Λεκτική επίθεση μέχρι και στην εργαζόμενη που κρατά το πρωτόκολλο, απαράδεκτη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη Βουλή οι αποκαλύψεις του ΣΚΑΪ

Στη Βουλή φτάνει η αποκάλυψη του ΣΚΑΪ για την έκθεση του ΣΔΟΕ που εντοπίζει εικονικές συναλλαγές ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ για έργα που ανέλαβαν – αλλά δεν παρέδωσαν ποτέ – στο ελληνικό δημόσιο δυο εταιρείες του ομίλου Καλογρίτσα.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιάννης Κουτσούκος με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ζητούν απαντήσεις για την εξέλιξη της υπόθεσης, την τύχη του πορίσματος του ΣΔΟΕ – οικονομικών ετών από το 2003 έως το 2006 – εάν έχουν πληρωθεί τα πρόστιμα και εάν η Ομάδα Κατασκευών ΑΕ του κυρίου Καλογρίτσα έχει ενταχθεί στους 270 μεγαλοοφειλέτες που εντάχθηκαν σε ρύθμιση της κυβέρνησης με την οποία, όπως λένε, χαρίστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια σε λαθρέμπορους και χρήστες εικονικών τιμολογίων.

Η συνέχεια στα… δικαστήρια

Αγωγή κατά του σταθμού ALPHA ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, με αφορμή τις χθεσινές αναφορές ότι είναι και δικηγόρος του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.

Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ, ο νομικός σύμβουλος του κράτους για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών ανέφερε ότι δεν προκύπτει ασυμβίβαστο, καθώς αυτό θα συνέβαινε εάν ήταν δικηγόρος δύο διαφορετικών πελατών, όπως π.χ. ενός υποψηφίου και του Δημοσίου. «Έχω εκπροσωπήσει τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες, κατά κάποιον τρόπο υπήρξα δικηγόρος σχεδόν όλων των υποψηφίων» είπε και πρόσθεσε: «Όμως, δεν υπήρξα, ούτε είμαι δικηγόρος του κ. Μαρινάκη σε καμία απολύτως υπόθεσή του… Υπήρξα πρώην δικηγόρος του κ. Κοντομηνά, ο σταθμός του οποίου έκανε αυτήν την αθλιότητα σε βάρος μου. Δεν είμαι έμμισθος δικηγόρος ούτε υπάλληλος κανενός».

Συνεχίζοντας, ο δικηγόρος τόνισε: «Όταν κάποιοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη χρήση ενός σπάνιου δημόσιου χώρου, πανικοβάλλονται και προσπαθούν να επιτεθούν σε όσους θεωρούν εύκολους στόχους. Για τον λόγο αυτόν θα τα πούμε στις δικαστικές αίθουσες…».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης