Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων συνεχίστηκε το δικαστικό σίριαλ για τη «σύμβαση 8002» της Siemens, σκέλος της υπόθεσης με τα χρήματα που διακινήθηκαν από τα αποκαλούμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας, που επί δέκα χρόνια παραμένει χωρίς ετυμηγορία.

Η δίκη για τη μεγάλη υπόθεση διαφθοράς είχε εκφωνηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο η αποχή των δικηγόρων «πάγωσε» την εξέλιξή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την επίμαχη σύμβαση κλήθηκαν να λογοδοτήσουν 64 κατηγορούμενοι, αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες. Λίγο μετά τις 14.30 το μεσημέρι ανακοινώθηκε ότι η δίκη διεκόπη για τις 12 Ιουλίου. 

Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα το πρωί, αλλά λόγω έλλειψης μεταφραστή παρουσιάστηκαν προβλήματα με το καλημέρα…Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας, τα ποσά που αποτέλεσαν «ωφέλιμες πληρωμές» -όπως στελέχη της πολυεθνικής εταιρείας αποκαλούσαν τις «μίζες»- εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που πλέον υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο, καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου.

Μεταξύ των προσώπων που κλήθηκαν να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος, για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων. Υπόλογος, επίσης, είναι ο επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος και ακολούθως επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού κολοσσού Χάινριχ Φον Πίρερ, αλλά και τα πρώην στελέχη της Siemens Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Φόλκερ Γιούγκ, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, Εμμανουήλ Σταυριανού (αποβιώσας) κ.ά., όπως και οι καταζητούμενοι Μιχάλης Χριστοφοράκος (διαβιοί στη Γερμανία) και Χρήστος Καραβέλας (εμφανιζόταν ως κάτοικος Νότιας Αμερικής από το 2009 και του Μόντε Κάρλο, ενώ πριν από περίπου έξι μήνες εθεάθη στην κωμόπολη Στόλτενμπεργκ στο Μόναχο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δικαστήριο αντιμετώπισε εξαρχής σοβαρά νομικά ζητήματα που επηρέασαν την εξέλιξη της διαδικασίας με κυρίαρχο θέμα το γεγονός ότι στους 15 Γερμανούς κατηγορουμένους δεν είχε δοθεί επίσημη μετάφραση για το κατηγορητήριο.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει… εκκρεμότητα για την αναθεώρηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού της Siemens, ο οποίος υπεγράφη το 2012 και συχνά είχε πυροδοτήσει πολιτικές κόντρες.

Διαβάστε επίσης:

Τους κρέμασαν στον τοίχο, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016, 07:25

Στον “αέρα” η πολύκροτη δίκη για 90.000 ευρώ, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015, 20:38

64 στο σκαμνί για το σκάνδαλο Siemens, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014, 12:46  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης