Της Έλενας Καραθάνου

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση για τα 12 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στο πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου «Mein Schiff 6» που ήρθε χθες στη δημοσιότητα και προκάλεσε πανικό στις αρχές, οδηγώντας στην άμεση παρέμβαση του ΕΟΔΥ, αφού το πλοίο μετέφερε περίπου 1000 επιβάτες και 666 μέλη πληρώματος. Το γεγονός ότι ακολούθησε δεύτερη είδηση και για άλλα άτομα θετικά στον κορωνοϊό σήμανε συναγερμό στην εταιρεία διαχείρισης του πλοίου, που έσπευσε να ανακοινώσει ότι το πλοίο, που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Ηράκλειο-Πειραιάς-Κέρκυρα, θα μεταβεί στον Πειραιά έτσι ώστε να διεξαχθούν εκ νέου τεστ από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εταιρεία ανέφερε ακόμη ότι και τα 12 μέλη του πληρώματος απομονώθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπως απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις, ενώ ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες προκειμένου να ελεγχθούν πλήρωμα και επιβάτες στο πλαίσιο της εφαρμογής του πρωτόκολλου που ισχύει για όλα τα κρουαζιερόπλοια.

Ωστόσο, σήμερα -και μετά τo τρίτο τεστ που διενεργήθηκε στους 12 εργαζόμενους του κρουαζιερόπλοιου- διαπιστώθηκε ότι κανένας από αυτούς δεν έχει Covid-19. Σύμφωνα με πληροφορίες, αργά το βράδυ της Τρίτης, αναμένονται τα αποτελέσματα από τον μοριακό έλεγχο που διενήργησε ο ΕΟΔΥ. Εάν και αυτά τα τεστ είναι αρνητικά, τότε το κρουαζιερόπλοιο θα πραγματοποιήσει κανονικά το δρομολόγιό του. Μέχρι τότε πλήρωμα και επιβάτες παραμένουν σε καραντίνα, ενώ οι «12» εξ αυτών εξακολουθούν να βρίσκονται απομονωμένοι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Αλήθεια, τι ακριβώς συνέβη με τα πρώτα τεστ τα οποία τελικά αποδείχθηκαν αναξιόπιστα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελικά, πού οφείλεται το λάθος αποτέλεσμα αυτών;

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Ιατρικής, κ. Θάνος Δημόπουλος, εξηγεί μέσα από τη zougla.gr και αναφέρει ποια τεστ είναι αξιόπιστα. Όπως λέει ο ίδιος, πιθανότατα το λάθος να οφείλεται στον τρόπο διεξαγωγής των τεστ, ενώ επισημαίνει ότι «τα τεστ που διεξάγονται από τον ΕΟΔΥ αλλά και από άλλες ιατρικές μονάδες και τα διαπιστευμένα εργαστήρια είναι αξιόπιστα». Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Θάνος Δημόπουλος

Ο κ. Δημόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πρώτα απ’ όλα πρέπει να δούμε πού έγιναν αυτά τα τεστ. Αν δηλαδή ήταν το μοριακό τεστ το οποίο διεξάγεται με τη μέθοδο PCR, το οποίο θέλει αρκετές ώρες για να φανεί το αποτέλεσμα, ή αν έγινε με ένα γρήγορο τεστ. Όσον αφορά τα γρήγορα τεστ, επειδή κυκλοφορούν παγκοσμίως πάρα πολλά τεστ, μερικά από αυτά έχουν πάρει έγκριση, άλλα είναι λιγότερο κατοχυρωμένα, επομένως πρέπει να δείτε τι είδους τεστ έκαναν αυτοί οι 12 ναυτικοί. Εάν ήταν για ένα άτομο, δηλαδή, εάν το τεστ αρχικά έδειχνε θετικό και έπειτα από 5 ημέρες φανεί αρνητικό, τότε σημαίνει ότι ο ιός εξασθένησε. Μπορεί να πει κανείς ότι πέρασε η περίοδος που ήταν ενεργός ο ιός. Εδώ για να είναι 12 στους 12, μάλλον θα έχει κάποια σχέση με την τεχνική. Δηλαδή, για να βγει ψευδώς θετικό τεστ και στους 12, μάλλον έχει πρόβλημα η τεχνική που ακολουθήθηκε.

»Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι αυτά τα οποία διενεργούνται με μοριακό έλεγχο σε διάφορα διαπιστευμένα εργαστήρια. Τα rapid tests, δηλαδή αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στη Μόρια, πάλι είναι αξιόπιστα. Δεν έχουν την αξιοπιστία που έχουν τα μοριακά, όμως έχουν 90% αξιοπιστία».  

Ακούστε τι λέει ο πρύτανης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης