Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης

Η έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε πρόσφατα με τους μετανάστες που διαβιούν στον γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό της Αργολίδας, το Πόρτο Χέλι, αποτυπώθηκε σε ρεπορτάζ του zougla.gr, με αναφορές στα σοβαρά παράπονα κάποιων εκ των περίπου 500 ανθρώπων από διάφορες χώρες που φιλοξενούνται εδώ και σχεδόν οκτώ μήνες στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μετανάστες μιλώντας στο zougla.gr κατήγγειλαν ως «άθλιες» τις συνθήκες διαβίωσής τους, επικαλούμενοι μια σειρά λόγων, όπως την ποιότητα του φαγητού και του νερού, την κατάσταση των δωματίων του ξενοδοχείου, την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και την απουσία μέριμνας για τη σχολική φοίτηση των παιδιών τους.

Το zougla.gr πραγματοποίησε νέα αποστολή στο Πόρτο Χέλι, όπου μιλήσαμε με την ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Δόμνα Τορτοπίδου, η οποία μας μετέφερε μια εντελώς διαφορετική εκδοχή των γεγονότων, επισημαίνοντας πως το κλίμα μεταξύ των μεταναστών «χάλασε» λόγω της πρόσφατης ιστορίας με τον αποκλεισμό τους στα Διαβατά κι ενώ οι ίδιοι είχαν μετακινηθεί έξω από τη Θεσσαλονίκη με την ελπίδα να μεταφερθούν στην Ευρώπη, που είναι και ο επιθυμητός τους προορισμός.

Θυμίζουμε πως στις αρχές Απριλίου διακινήθηκε η πληροφορία ότι τα σύνορα της Ελλάδας άνοιξαν για τους μετανάστες και εκατοντάδες από αυτούς -μεταξύ των οποίων και οι φιλοξενούμενοι στον «Γαλαξία» – ταξίδεψαν στα Διαβατά, όπου -ως γνωστόν- τελικά εγκλωβίστηκαν κι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μέχρι τον Απρίλιο όλα ήταν μια χαρά με τη φιλοξενία των προσφύγων και δεν υπήρχε κανένα παράπονο. Από τότε όμως και αφού κάποιοι τους ξεσήκωσαν, εντός και εκτός του ξενοδοχείου, άρχισαν τα προβλήματα» επισημαίνει η Δόμνα Τορτοπίδου στον φακό του zougla.gr. «Φαίνεται πως κάποιοι τους έχουν πει ότι αν διαμαρτύρονται συνεχώς για τα πάντα, αυξάνουν τις πιθανότητες να τους επιτραπεί να φύγουν από τη χώρα» συμπληρώνει.

Η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου απαντάει αναλυτικά στα ερωτήματά μας τα οποία προέκυψαν από τις καταγγελίες  των μεταναστών, όμως δεν μας επετράπη η είσοδος στο ξενοδοχείο, προκειμένου να καταγράψουμε και οι ίδιοι το τι ακριβώς συμβαίνει.

«Το φαγητό που προσφέρεται παρασκευάζεται σύμφωνα με τα πρότυπα και τις οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Είναι λογικό, σε μια δομή 500 ατόμων, σε κάποιους ορισμένα φαγητά να μην αρέσουν, όπως και σε μια οικογένεια πέντε ατόμων, το φαγητό της ημέρας μπορεί να μην αρέσει σε 1-2 μέλη της» επισημαίνει, παραθέτοντας φωτογραφίες από τις συνθήκες των δωματίων, τα οποία «προσφέρονται στην ίδια κατάσταση με αυτή που διαφημίζονται, όταν λειτουργεί κανονικά το ξενοδοχείο».

Στο ξενοδοχείο εργάζονται 13 μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, τα οποία «κάνουν ό,τι μπορούν για να τους ικανοποιήσουν όλους», ενώ σχετικά με το ζήτημα της σχολικής μέριμνας η κυρία Τορτοπίδου μάς αναφέρει πως σε ειδικές αίθουσες του ξενοδοχείου έρχονται εθελοντές και απασχολούν τα παιδιά, διδάσκοντάς τους μεταξύ άλλων ξένες γλώσσες. 

Όσον αφορά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η Δόμνα Τορτοπίδου σημειώνει πως όλα τα περιστατικά που προκύπτουν παρακολουθούνται προσεκτικά, τόσο στο τοπικό ιατρικό κέντρο όσο και σε κοντινά νοσοκομεία, εφόσον υπάρξει ανάγκη, όμως «κάποιοι μετανάστες που θέλουν διακαώς να μεταφερθούν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη προσπαθούν να εκμεταλλευθούν καταστάσεις»…

Δείτε τη συνέντευξή της στο zougla.gr:

 

Οι φωτογραφίες που μας έδωσε η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου:

 

Αίθουσα για τη διδασκαλία των παιδιών από εθελοντές

 

Σε κάθε δωμάτιο υπάρχει χρηματοκιβώτιο

Οι καταγγελίες των μεταναστών

Η Lisrin από το Ιράκ, με τα ελάχιστα αγγλικά που γνωρίζει, περιέγραψε στον φακό του zougla.gr την κατάσταση που βιώνει, ενώ, όπως λέει, ήρθε στη χώρα μας από τη Γερμανία.

Δείτε το βίντεο:

 

Σύμφωνα με την κυρία Τορτοπίδου όμως, η συγκεκριμένη κυρία δεν ήταν στη Γερμανία και ζει στο ξενοδοχείο από τις 10 Νοεμβρίου του 2018, ενώ έκτοτε ζητούσε διακαώς να μεταφερθεί εκεί και ο γιος της, που βρισκόταν σε άλλο ξενοδοχείο στην Αθήνα. Τον Ιανουάριο ο γιος της πράγματι μεταφέρθηκε στον «Γαλαξία». «Αφού εδώ τα πράγματα δεν είναι καλά, γιατί παρακαλούσε να έρθει και ο γιος της;» αναρωτιέται η Δόμνα Τορτοπίδου.

Όπως περιγράφει ο Osama Zahiv, με τον οποίο είχε συνομιλήσει το zougla.gr, όσοι έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας μεταφέρονται σε νοσοκομείο του Άργους. Εκεί, όμως, τους λένε να πάνε στην… Αθήνα. «Πώς θα μπορέσω να ταξιδέψω στην Αθήνα, μαζί με την έγκυο γυναίκα και το 6χρονο παιδί μου; Λαμβάνουμε και οι τρεις μαζί 190 ευρώ τον μήνα για τα έξοδά μας. Τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν ούτε για να καλύψουμε τα εισιτήριά μας» αναφέρει.

Ο 36χρονος Ιρακινός μάς είχε αναφέρει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, προσθέτοντας ότι τα παιδιά χρειάζονται σχολείο, κάτι το οποίο όμως δεν έχει προβλεφθεί… Επίσης, εκτός από την κακή ποιότητα του φαγητού, μας λέει ότι το νερό είναι ουσιαστικά ακατάλληλο και τους δημιουργεί πρόβλημα, αφού το σύστημα υδροδότησης δεν λειτουργεί σωστά. «Καλούμε τους υπεύθυνους να πιουν οι ίδιοι από το νερό που μας δίνεται κι αυτοί μας λένε ότι… αυτό δεν είναι για αυτούς, είναι για εμάς» επισημαίνει χαρακτηριστικά…

Σύμφωνα με τη Δόμνα Τορτοπίδου όμως, το νερό που τους προσφέρεται είναι από πιστοποιημένους ψύκτες που έχουν τοποθετηθεί στον χώρο. 

Επίσης, οι μετανάστες μάς έδειξαν ένα μικρό παιδί με σημάδια, προφανώς από κάποια μόλυνση, σε πολλά σημεία του σώματός του…

Δείτε το βίντεο:

 

Στην περιοχή υπάρχει πρόβλημα με τα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται άθλιες συνθήκες υγιεινής αλλά και εστίες μόλυνσης. Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε την κατάσταση που επικρατεί, όπως και μικρά παιδιά να κοιμούνται μαζί με… κατσαρίδες.

 

Τα προβλήματα των μεταναστών στο Πόρτο Χέλι ήρθαν στο προσκήνιο στις 24 Απριλίου 2019, όταν μια 90χρονη οδηγός παρέσυρε και σκότωσε ένα 4χρονο παιδάκι από τη Σομαλία. Τότε, οι μετανάστες είχαν πραγματοποιήσει και ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη.

Ανήμερα των περασμένων Χριστουγέννων δε, στις 25 Δεκεμβρίου 2018, ξέσπασε πυρκαγιά στο εν λόγω ξενοδοχείο. Η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής αποσόβησε τα χειρότερα, ενώ το λεβητοστάσιο υπέστη σοβαρές ζημιές. 

Δείτε το βίντεο:

 

Δείτε χαρακτηριστικές φωτογραφίες που μας έστειλαν οι μετανάστες:

Σκορπιοί παντού στο ξενοδοχείο, όπου ζουν μικρά παιδιά...

Από τα προβλήματα υγείας που προκύπτουν, δεν προσφέρονται ούτε τα βασικά από υγειονομική περίθαλψη...

Ένα τυπικό στρώμα στο ξενοδοχείο

Ερεθισμός, πιθανότατα από μόλυνση, στα γεννητικά όργανα μικρού παιδιού

Οι μετανάστες διαμαρτύρονται για την ποιότητα του φαγητού...

Έντομα παντού...

Φυσικά δεν λείπουν και οι κατσαρίδες

Μουχλιασμένο φαγητό

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης