Σε ριζικές αλλαγές προχωρά η κυβέρνηση για τη χορήγηση ασύλου και τις προϋποθέσεις για την κράτησή των μεταναστών μέχρι τον επαναπατρισμό τους.  

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθεί ο Υπουργός  Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το οποίο και συζητήθηκε την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο, όσοι μετανάστες δεν δικαιούνται άσυλο, θα παραμένουν σε κλειστά κέντρα με σκοπό να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Εν τω μεταξύ, μειώνονται τα βήματα εξέτασης ασύλου και επιταχύνεται η διαδικασία χορήγησής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων, ο νόμος αλλάζει και για τους μετανάστες οι οποίοι δεν θα συμμορφώνονται ως προς τις εντολές για τη στέγασή τους ή τη μεταφορά τους, με κίνδυνο να χάσουν το δικαίωμα διεκδίκησης ασύλου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η αίτηση τους θα εξετάζεται με ταχύρρυθμη εξέταση εντός 3 ημερών.

Ακόμη, θεσπίζονται Κλιμάκια Ταχείας Συνδρομής της Υπηρεσίας Ασύλου, τα οποία θα ενημερώνουν τον ενδιαφερόμενο για την πορεία της αίτησης ασύλου. Με αυτό τον τρόπο ο αιτών θα γνωρίζει σχετικά γρήγορα εάν θα του χορηγηθεί ή όχι άσυλο.

Το νέο νομοσχέδιο ξεκαθαρίζει και το ζήτημα των ιατρικών βεβαιώσεων, με την πρόβλεψη αυτές να γίνονται δεκτές μόνο από δημόσια νοσοκομεία και δημόσιους φορείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, η προσφυγή των μεταναστών στις Επιτροπές θα προϋποθέτει δικόγραφο στο οποίο θα αναφέρονται οι λόγοι της αίτησης ασύλου ενώ δεν θα αναγνωρίζεται η κατάθεση ενός απλού εγγράφου, όπως συνέβαινε έως σήμερα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης