Ένα αυτοκίνητο Hyundai Accent, με τρία νεαρά άτομα στο εσωτερικό του, που δεν υπάκουσε σε σήμα αστυνομικού, καταδίωκαν ξημερώματα δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με όσα φέρεται να κατέθεσαν οι επτά αστυνομικοί, οι οποίοι κατηγορούνται για την ανθρωποκτονία ενός 20χρονου Ρομά και πατέρα δύο παιδιών, κατά τη διάρκεια καταδίωξης, στην περιοχή του Περάματος.

«Γύρω στις 23:45 χθες το βράδυ ακούσαμε που διαβίβασε το κέντρο της Άμεσης Δράσης ότι ο «αλαγάρχης» της Δίας Πειραιά υπαστυνόμος Β’ …. μαζί με τον οδηγό του…., ακολουθούν ένα αυτοκίνητο Hyundai λευκού χρώματος, το οποίο δεν συμμορφώνεται στα σήματά τους να σταματήσει. Το εν λόγω όχημα μας διαβιβάστηκε ότι κινούνταν επί της οδού Θηβών με κατεύθυνση προς Αιγάλεω. Εκείνη τη στιγμή εγώ με τον οδηγό μου κινούμασταν επί της Ιεράς Οδού. Ερχόμασταν από Χαϊδάρι προς Αιγάλεω». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αστυνομικοί περιγράφουν αναλυτικά όσα προηγήθηκαν της τραγικής κατάληξης στα στενά του Περάματος. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζουν ότι το όχημα από τα πρώτα λεπτά της καταδίωξης εκτελούσε επικίνδυνους ελιγμούς, παραβιάζοντας ερυθρούς σηματοδότες και μπαίνοντας ανάποδα σε μονόδρομους.

Όταν το όχημα βγήκε στη λεωφόρο Αθηνών, ο οδηγός ανέπτυξε ιλιγγιώδη ταχύτητα για να ξεφύγει, ενώ συνέχισε να παραβιάζει κάθε ερυθρό σηματοδότη που συναντούσε στο διάβα του. Σε αυτό το σημείο, γίνεται αναφορά ότι προσπάθησε για πρώτη φορά να τους εμβολίσει, για να σταματήσουν οι μοτοσικλέτες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. να τους καταδιώκουν, θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

«Εμείς ακολουθούσαμε το εν λόγω αυτοκίνητο σε ικανή απόσταση ασφαλείας Ώστε να μην εμπλακούμε κι εμείς σε κάποιο ατύχημα, αλλά να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν και την ασφάλεια των υπόλοιπων χρηστών της οδού. Κατά την κίνησή του, το αυτοκίνητο έτρεχε με πολύ μεγάλη ταχύτητα και παραβίαζε διαρκώς ερυθρούς σηματοδότες, ενώ έκανε ελιγμούς, προσπαθώντας να μας εμβολίσει για να σταματήσουμε». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αστυνομικοί φέρεται να περιγράφουν και τις απεγνωσμένες προσπάθειες ενός συμβατικού αυτοκινήτου για μεγάλη απόσταση να ανακόψει την ταχύτητα του επίμαχου Hyundai. Όμως, στο ύψος της Γέφυρας Σχιστού, το όχημα βρήκε την ευκαιρία και έστριψε με κατεύθυνση προς το Κερατσίνι. 

«Το Octavia πέρασε από τη λωρίδα έκτακτης ανάγκης και εμάς και το Hyundai και μπήκε μπροστά από το Hyundai, με σκοπό να του κλείσει τον δρόμο με φρενάρισμα για να σταματήσει. Το Hyundai συνέχισε την πορεία του ακόμη και με μικρότερη ταχύτητα. Φτάνοντας στην έξοδο της λεωφόρου Αθηνών για λεωφόρο Σχιστού – Σκαραμαγκά, εγκλωβίστηκε από αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν ήδη τον δρόμο και έτσι δεν μπόρεσε να συνεχίσει ευθεία και αναγκάστηκε να πάρει την έξοδο δεξιά για λεωφόρο Σχιστού – Σκαραμαγκά, όπως σας λέω».

Η καταδίωξη συνεχίστηκε με τον ίδιο ρυθμό έως και τα στενά του Περάματος, όπου το αυτοκίνητο εγκλωβίστηκε επί της οδού Ελπίδος, λόγω ενός λεωφορείου το οποίο κινείτο αντίρροπα και του έκλεινε τον δρόμο. Τότε ο οδηγός σταμάτησε, έβαλε όπισθεν και παρέσυρε τις μοτοσικλέτες που ακολουθούσαν, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα. Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πήδαγαν πάνω από τις μοτοσικλέτες για να γλιτώσουν από τη μανία του οδηγού.

«Από εκεί συνέχισε για Πέραμα και κατέληξε στην οδό Ελπίδος. Ανεβαίνοντας στην οδό Ελπίδος, στο τέλος της οδού, επιχείρησε να κατευθυνθεί αριστερά στην οδό Φρίξου, αλλά την πορεία του ανέκοψε ένα αστικό λεωφορείο, το οποίο κατέβαινε την οδό.

Έτσι, το Hyundai αναγκάστηκε να σταματήσει και παρέμεινε για 2-3 δευτερόλεπτα ακίνητο. Αμέσως σταματήσαμε κι εμείς από πίσω. Εγώ πήδηξα από τη μηχανή και ξεκίνησα να δίνω εντολές, φωνάζοντας να βγουν οι επιβαίνοντες από το όχημα με τα χέρια ψηλά, πλην όμως ο οδηγός του οχήματος έβαλε όπισθεν και εμβόλισε τη μοτοσικλέτα του υπαρχιφύλακα….. και στη συνέχεια του οδηγού μου αστυφύλακα….. στις οποίες επέβαιναν τα άτομα αυτά.

Στη μοτοσικλέτα του…. που επέβαινε και ο ειδικός φρουρός…… οι οποίοι έπεσαν από τις μηχανές και τραυματίστηκαν. Συνέχισε την οπίσθια πορεία του μετά και τον εμβολισμό της δεύτερης μοτοσικλέτας και προσπάθησε να πατήσει κι εμένα, που ήμουν πεζός εκείνη τη στιγμή. Δεν κατάφερε να με χτυπήσει, διότι βγήκα από την πορεία του οχήματος του. Ύστερα από μένα, στην οπίσθια πορεία του, το όχημα προσπάθησε να παρασύρει και τον ειδικό φρουρό…… ο οποίος πήδηξε και κατάφερε να ξεφύγει από την πορεία του οχήματος. Παρ’ όλα αυτά, όμως, τραυματίστηκε και αυτός.

Στη συνέχεια το αυτοκίνητο έκανε άλλον έναν απότομο ελιγμό και γύρισε κάθετα στην οδό Ελπίδος, χτυπώντας και τη μοτοσικλέτα του ειδικού φρουρού…. με αυτόν πάνω, όμως πρόλαβε και πήδηξε από τη μηχανή. Του δίναμε εντολές, φωνάζοντας να σταματήσει το αυτοκίνητο και να βγούνε έξω, πλην όμως ξανά δεν υπάκουσε. Εν συνεχεία, ξεκίνησε να κινείται προς τα κάτω στην οδό Ελπίδος και λίγα μέτρα παρακάτω, έχοντας αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, εμβόλισε τη μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε υπαρχιφύλακας… ρίχνοντάς τον κάτω.

Η μοτοσικλέτα σφηνώθηκε κάτω από το αυτοκίνητο, αλλά ο οδηγός συνέχισε την πορεία του για να πατήσει τον…. όποιο βρισκόταν στο οδόστρωμα, με προφανή σκοπό να τον σκοτώσει για να ξεφύγει. Ταυτόχρονα, στο εμπρόσθιο μέρος του αυτοκινήτου βρισκόταν και ο…… Κατά το οποίο κινήθηκε επίσης, με σκοπό να τον παρασύρει κι αυτόν για τον ίδιο λόγο. Όταν εμβόλισε τα δύο πρώτα δίκυκλα, καταλάβαμε ότι ο οδηγός του οχήματος θα έκανε τα πάντα για να διαφύγει, ακόμη και να σκοτώσει αστυνομικούς που θα βρίσκονταν στην πορεία του».

Τότε ήταν που άρχισαν και οι πρώτοι πυροβολισμοί από την πλευρά των αστυνομικών, με στόχο, όπως κατέθεσαν, τα λάστιχα και το καπό του αυτοκινήτου, ώστε να το ακινητοποιήσουν. Δύο τρεις αστυνομικοί βρίσκονταν στο εμπρός μέρος και οι υπόλοιποι στο πίσω μέρος. Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά τους δεκάδες πυροβολισμούς που καταγράφηκαν από τα βίντεο, ένας από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς αναφέρει: «Δεν θυμάμαι πόσοι από εμάς πυροβολήσαμε ούτε πόσες φορές πυροβόλησα, αλλά νομίζω ότι ήταν μία φορά», αναφέρει ένας από τους αστυνομικούς. Παράλληλα, υποστήριξαν ότι φοβήθηκαν για τη ζωή τους, αλλά και τη ζωή των συναδέλφων τους, που βρίσκονταν στο σημείο. Βέβαια, τρεις από τις σφαίρες βρήκαν στόχο το σώμα του άτυχου οδηγού και μία από αυτές το σώμα του ατόμου που βρισκόταν στο πίσω κάθισμα.

«Τότε, από τον φόβο μας και την ταραχή μας ότι θα σκότωνε αστυνομικούς συναδέλφους και προκειμένου να διασφαλιστεί η ζωή τους και μη έχοντας άλλον τρόπο να σταματήσουμε το όχημα, εφόσον δεν υπάκουσε εντολές μας, πυροβόλησα, σημαδεύοντας τα ελαστικά του αυτοκινήτου, προκειμένου να ακινητοποιηθεί». 

Αμέσως μετά τους πυροβολισμούς, το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε, η πόρτα του συνοδηγού άνοιξε και ένα άτομο βγήκε τρέχοντας. Όσο και αν προσπάθησαν οι αστυνομικοί να τον σταματήσουν, όσο και αν του ζητούσαν «να πέσει κάτω», δεν τα κατάφεραν. Έτσι, επέστρεψαν πίσω στο αυτοκίνητο.

Εκεί διαπίστωσαν ότι ο οδηγός του Hyundai είχε τραυματιστεί, είχε τις αισθήσεις του, αλλά δεν μιλούσε. Του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες, μαζί με μία γυναίκα, κάτοικο της περιοχής, που δήλωσε πως είναι νοσηλεύτρια. Στη συνέχεια, κάλεσαν το ΕΚΑΒ για να σπεύσουν στο σημείο ασθενοφόρα. «Όταν τον έβγαλα, είδα ότι έχει κάποια τραύματα από τους πυροβολισμούς. Και αμέσως προσπαθήσαμε να του δώσουμε τις πρώτες βοήθειες. Ταυτόχρονα μέσω του κέντρου της Άμεσης Δράσης καλέσαμε σταθμό του ΕΚΑΒ, ενημερώνοντας ότι είχε προηγηθεί συμπλοκή με πυροβολισμούς».

Όσον αφορά στο άτομο που καθόταν στο πίσω κάθισμα, στις καταθέσεις τους οι αστυνομικοί ανέφεραν ότι τον έβγαλαν από το αυτοκίνητο και διαπίστωσαν πως είχε τραυματιστεί και αυτός. Του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες με τουρνικέ, ώστε να περιοριστεί η αιμορραγία, και στη συνέχεια τον παρέδωσαν στο πρώτο ασθενοφόρο που έσπευσε στο σημείο. 

«Την ίδια ώρα, άλλοι συνάδελφοί έβγαλαν από το πίσω κάθισμα ένα τρίτο άτομο, το οποίο καταλάβαμε ότι ήταν κι αυτό τραυματισμένο. Επίσης και σε αυτό το άτομο προσφέραμε τις πρώτες βοήθειες, με τη βοήθεια κάποιων περιοίκων που είχαν έρθει να μας βοηθήσουν. Σε λίγη ώρα άρχισαν να έρχονται κι άλλοι σταθμοί της Άμεσης Δράσης και της Ασφάλειας καθώς και σταθμός του ΕΚΑΒ που παρέλαβε τον τραυματία».

«Ήταν ένα πολύ δύσκολο περιστατικό και ήταν ξεκάθαρο πως τα άτομα που βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο θα μας σκότωναν (με όπλο το αυτοκίνητο), μόνο και μόνο για να διαφύγουν», αναφέρει στην κατάθεσή του, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους αστυνομικούς. Και καταλήγει πως δεν γνώριζε ότι το αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο. Αναφορικά με τους τραυματισμούς των αστυνομικών, κατέθεσαν ότι τραυματίστηκαν επτά από αυτούς που συμμετείχαν στην καταδίωξη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης