Του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κανονικά θα καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ για το 2015, την ίδια στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σειρά τροποποιήσεων στον φόρο ακινήτων για την επόμενη χρονιά, προκειμένου να αποκαταστήσει ορισμένες αδικίες σε βάρος ιδιοκτητών. Στόχος είναι να μην υπάρξει επιβάρυνση στις μικρές περιουσίες, ωστόσο για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βρεθούν ορισμένα… ισοδύναμα.

Ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί βασικό… αιμοδότη των κρατικών ταμείων και οποιαδήποτε ελάφρυνση στις μικρές περιουσίες δεν θα πρέπει να επηρεάζει τον στόχο των 2,65 δισ. ευρώΟ συγκεκριμένος φόρος αποτελεί ένα από τα βασικά εισπρακτικά μέτρα του επόμενου έτους, με το εκτιμώμενο ποσό που θα μπει στα κρατικά ταμεία να διαμορφώνεται σε 2,65 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προωθείται διεύρυνση της φορολογικής βάσης έτσι ώστε ο ΕΝΦΙΑ να «πιάσει» περισσότερους ιδιοκτήτες. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, τα ραβασάκια θα είναι πιο φουσκωμένα σε σχέση με το 2014, προκειμένου να μην υπάρξει απόκλιση εσόδων σε περίπτωση που τελικά θεσπιστεί η δημιουργία αφορολόγητου ορίου για όσους εμφανίζουν εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι ο φόρος θα γίνει πολύ πιο επαχθής για τη μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία, οι κάτοχοι των οποίων θα κληθούν να καλύψουν τη διαφορά.

Μέσα στην εβδομάδα τα… ραβασάκια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 18 Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Taxisnet όλα τα εκκαθαριστικά σημειώματα που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών δίνει αγώνα δρόμου για να εισπράξει τα 2,65 δισ. ευρώ που προβλέπονται ως έσοδα από τη συγκεκριμένη οικονομική επιβάρυνση σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε πέντε δόσεις και όχι έξι (όπως ίσχυε πέρυσι). Η πρώτη δόση θα πρέπει να έχει καταβληθεί έως τις 30 Οκτωβρίου, ενώ καταληκτική ημερομηνία για την πέμπτη και τελευταία δόση είναι η 29η Φεβρουαρίου.

Αφορολόγητο, συμπληρωματικός φόρος και… πολυτελείς κατοικίες

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το αφορολόγητο όριο δεν θα ξεπερνά τις 20.000-30.000 ευρώ και θα αφορά την πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία που δεν θα υπερβαίνει π.χ. τα 100.000-150.000 ευρώ. Το αφορολόγητο, δηλαδή, θα συνοδεύεται από συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία ενδεχομένως να συνδέονται και με το εισόδημα των ιδιοκτητών.

Το αφορολόγητο όριο δεν θα ξεπερνά τις 20.000-30.000 ευρώ και θα αφορά την πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία που δεν θα υπερβαίνει π.χ. τα 100.000-150.000 ευρώΤα πρώτα 20.000-30.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητα και το υπόλοιπο τμήμα θα φορολογείται με τους συντελεστές που θα ορίζει ο σχετικός νόμος. Ωστόσο, εάν πρόκειται για πρώτη κατοικία αξίας, για παράδειγμα, 300.000 ευρώ, δεν θα υπάρχει αφορολόγητο και το ακίνητο θα φορολογείται όπως και σήμερα, από το πρώτο ευρώ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται, σχεδιάζεται η αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου. Η συγκεκριμένη οικονομική επιβάρυνση επιβάλλεται σε ακίνητα με αντικειμενική αξία άνω των 300.000 ευρώ, με τους συντελεστές να κυμαίνονται από 0,1% έως 1%. Επιπλέον, εξετάζεται η κατάργηση απαλλαγών και εκπτώσεων που ισχύουν σήμερα, εφόσον θεσμοθετηθεί αφορολόγητο όριο.

Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι βρίσκεται και η ένταξη στα σχέδια πόλεων εκτάσεων της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας όπου έχουν εντοπιστεί πολυτελείς κατοικίες και σήμερα φορολογούνται ελάχιστα, δηλαδή 1 ευρώ/στρέμμα. Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών τον Σεπτέμβριο του 2016.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης