Συνεδριάζει στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να εισηγηθεί τις προϋποθέσεις για τη σταδιακή άρση από τον Μάιο των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και τι θα ισχύει εν όψει Πάσχα.

Οι δείκτες της πανδημίας φαίνεται πως επιτρέπουν την αποκλιμάκωση, ωστόσο οι εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων θα οδηγήσουν το επιτελείο του υπουργείου Υγείας στο να εξετάσει τις συνέπειες αυτών στην επιδημιολογική εικόνα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα στις 11 ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις που θα αφορούν την προσωρινή αναστολή των υποχρεωτικών self tests στα σχολεία, ενδεχομένως λίγο μετά την επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά το Πάσχα.

Τι αποφάσεις αναμένονται από τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση των ειδικών, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας περιόδου, αλλά και το άνοιγμα του τουρισμού εν όψει καλοκαιριού, η Επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί την αναστολή ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Το μέτρο αυτό θα πέσει στο τραπέζι, με προτεινόμενο χρόνο εφαρμογής τον Μάιο και συγκεκριμένα την 2α του μηνός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, τα μέτρα που θεωρούνται «αγκάθι» είναι το θέμα της μείωσης των διαγνωστικών ελέγχων, που, όπως φαίνεται, θα επανεξεταστεί μετά το Πάσχα, αλλά και η χρήση της μάσκας στους κλειστούς χώρους, που θα αποτελέσει την «κόκκινη γραμμή» των μελών της Επιτροπής.

Η άρση των τελευταίων περιορισμών

Όπως όλα δείχνουν, η Δευτέρα 2 Μαΐου θα αποτελέσει ημερομηνία-κλειδί, καθώς θα τεθεί σε εφαρμογή η άρση και των τελευταίων περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον και της Όμικρον 2.

Τέλος η επίδειξη πιστοποιητικού από τον Μάιο!

Αναμένεται να καταργηθεί από τον Μάιο η υποχρεωτική επίδειξη των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού για την είσοδο των πολιτών σε χώρους. Το μέτρο θα εφαρμοστεί αρχής γενομένης από τις 2 Μαΐου και αρχικά θα καταργηθεί μόνο στους εξωτερικούς χώρους, ωστόσο σταδιακά αναμένεται να επεκταθεί και στους εσωτερικούς κλειστούς χώρους.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισήμανε πως το μέτρο θα επανεξεταστεί από τον Σεπτέμβριο. «Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ισχύουν ως ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για την κίνηση. Αυτό που εξετάζεται είναι ότι, πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι, όπου κατά βάση ο πληθυσμός βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους, θα εξεταστεί αν και πού θα χρειάζεται η επίδειξη. Σίγουρα, πάντως, θα υπάρχει αποκλιμάκωση».

Τελευταίο self test για τους μαθητές μετά το Πάσχα

Οι μαθητές θα επιστρέψουν στα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα πραγματοποιώντας ένα self test, όπου αναμένεται να είναι και το τελευταίο στο οποίο θα κληθούν να υποβληθούν μέχρι και το τέλος της σχολικής περιόδου. 

Οι υποχρεωτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι σε κάποιες ομάδες του πληθυσμού, όπως π.χ. στους μαθητές και στους εργαζομένους, θα ανασταλούν και θα επανεξεταστούν τέλος Αυγούστου.

Τέλος οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, παραμένει το μέτρο σε εσωτερικούς!

Σχετικά με το φλέγον ζήτημα που αφορά τη χρήση μάσκας, ξεκαθαρίζεται πως από τον Μάιο αναμένεται να γίνει άρση της υποχρεωτικότητας σε εξωτερικούς χώρους, παρ’ όλα αυτά οι εσωτερικοί χώροι ακόμη δεν βρίσκονται στο πλάνο.

Οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί όσον αφορά την άρση του συγκεκριμένου μέτρου στα σχολεία, όπου εκεί θα συνεχίζει να παραμένει σε ισχύ, παρότι οι λοιμώξεις στα παιδιά έχουν μειωθεί σημαντικά.

Κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα το συγκεκριμένο μέτρο θα διατηρηθεί σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, ενώ σύσταση της Επιτροπής θα είναι οι πολίτες να χρησιμοποιούν μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

Σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα για το Πάσχα τα οποία θα παραμείνουν σε ισχύ, οι επιστήμονες συνιστούν τη διενέργεια ενός αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) πριν το πασχαλινό τραπέζι, έτσι ώστε να προστατευτούν τα ηλικιωμένα ή ευπαθή άτομα της οικογένειας.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την προσωρινή, όπως όλα δείχνουν, αναστολή των μέτρων κατά του κορωνοϊού, αναμένεται επανεξέτασή τους τον Σεπτέμβριο.

Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού της 4ης δόσης για τους 70-79 ετών

Σήμερα Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού της τέταρτης (ή δεύτερης αναμνηστικής) δόσης για τους πολίτες ηλικίας 70-79 χρόνων, και την Παρασκευή 15 Απριλίου αναμένεται να ανοίξει για τους 60-69 χρόνων. Υπενθυμίζεται πως ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η πλατφόρμα των ραντεβού είναι ανοιχτή για τους πολίτες άνω των 80 ετών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης