Άγρια επεισόδια ανάμεσα σε Σύρους και Αφγανούς, που ξεκίνησαν με μαχαιρώματα στο κέντρο της πόλης της Σάμου και εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις και φωτιές στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών στο Βαθύ, σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο νησί του ανατολικού Αιγαίου.

Το πρώτο επεισόδιο σημειώθηκε, σύμφωνα με το samos24.gr, κοντά στον δημοτικό κήπο στην πόλη της Σάμου, όταν μια ομάδα Αφγανών συγκρούστηκε για άγνωστους λόγους με Σύρους με αιχμηρά αντικείμενα. Αποτέλεσμα των συγκρούσεων ήταν ο τραυματισμός τριών Σύρων και η μεταφορά τους στο νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύονται με τραύματα στον θώρακα και στην πλάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες συνελήφθησαν λίγη ώρα αργότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολούθησαν στις 22.00 το βράδυ συγκρούσεις κοντά στην κάτω πύλη του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ, οι οποίες κλιμακώθηκαν όταν ξέσπασε φωτιά. Συνολικά 30 πυροσβέστες προσπάθησαν να ελέγξουν την πυρκαγιά, την ώρα που δυνάμεις της αστυνομίας επιχειρούσαν να επιβάλλουν την τάξη, με τη φωτιά να καταστρέφει σκηνές και ξύλινες κατασκευές, ενώ οκτώ άνθρωποι μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο.

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης άτομα που διαμένουν στο ΚΥΤ άρχισαν να εγκαταλείπουν τον καταυλισμό και να κινούνται προς το παραλιακό μέτωπο της πόλης της Σάμου. Στη 01.00 τα ξημερώματα της Τρίτης άρχισαν να εισέρχονται σταδιακά οι μετανάστες στη δομή.

Σημειώνεται ότι στον καταυλισμό του ΚΥΤ της Σάμου διαμένουν σήμερα περί τα 6.300 άτομα. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ καταβάλλουν προσπάθειες να δώσουν ρεύμα στο ΚΥΤ και σε γειτονικές περιοχές.

Με απόφαση του δημάρχου Ανατολικής Σάμου, λόγω της έκτακτης ανάγκης που προέκυψε από την πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής Σάμου και των απρόβλεπτων καταστάσεων και γεγονότων που συνέβησαν στην πόλη της Σάμου τα σχολεία όλων των βαθμίδων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και ειδικά σχολεία) της πόλεως Σάμου και της Κοινότητας Βαθέος δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, Τρίτη.

«Αν είχαμε μποφόρ χθες, το Μάτι δεν θα ήταν τίποτα μπροστά μας»

Όπως δηλώνει στο Gr Times, o δήμαρχος Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος, το ΚΥΤ της Σάμου είναι το μοναδικό που τοποθετείται μέσα στην πόλη και μέχρι να είναι έτοιμες οι νέες εγκαταστάσεις εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος το σύστημα δεν θα αντέξει. «Μας έχουν πει ότι θα είναι έτοιμο στα μέσα Νοέμβρη, αλλά με τις καιρικές συνθήκες του νησιού θα είμαστε ευχαριστημένοι αν γίνει μέχρι τέλος του έτους. Φυσικά μέχρι τότε, η διαχείριση της υπόθεσης είναι στο κόκκινο. Υπάρχει αγανάκτηση, φόβος και αγωνία για το μέλλον του νησιού, για το μέλλον των παιδιών μας. Είμαστε ένα νησί 8.000 κατοίκων και φιλοξενούμε περί τους 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Το πρόβλημα είναι σοβαρότατο. Το ΚΥΤ έχει δυναμική 650 ατόμων. Οι υπόλοιποι είναι σκορπισμένοι περιμετρικά σε φαβέλες, σε μια δασική έκταση γεμάτη πεύκα. Έχουν λεηλατήσει περιουσίες, σκεπές, πορτοπαραθυρόφυλλα. Αν χθες είχαμε πάνω από 5 μποφόρ, το Μάτι μπροστά μας δεν θα ήταν τίποτα. Έσκαγαν συνεχώς γκαζάκια μέσα στις σκηνές» αναφέρει ο δήμαρχος Σάμου.

Ο ίδιος συγκάλεσε σύσκεψη χθες στη 01.00 μετά τα μεσάνυχτα, στην οποία παρέστησαν ο αστυνομικός διευθυντής, ο λιμενάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, ο στρατιωτικός διοικητής και η διοικήτρια του ΚΥΤ, όσο τα γεγονότα ήταν σε εξέλιξη. «Αυτό που περιμένουμε είναι η επιτόπια επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας. Πρόκειται να έρθει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου. Από χθες είμαστε σε τακτική επαφή, όπως και με τον κ. Χρυσοχοΐδη. Δεν γίνεται να μαχαιρώνονται στο κέντρο της Σάμου, με ανοιχτά μαγαζιά, μέσα στον κόσμο. Αναγκαστήκαμε σήμερα να κλείσουμε πάνω από 10 σχολεία -παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια- που γειτνιάζουν με το ΚΥΤ, γιατί δεν ξέραμε ποια θα ήταν η εξέλιξη» επισημαίνει ο κ. Στάντζος.

Έκκληση για μεταφορά μεταναστών από το νησί

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η Πυροσβεστική συνεχίζει την αυτοψία και αποκάθαρση, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια ανθρώπινη απώλεια, μετά και τη χθεσινή φωτιά. «Πρέπει άμεσα να μεταφερθούν μετανάστες και πρόσφυγες από το νησί σε άλλα μέρη. Έχουμε ξεπεράσει νομίζω το εκρηκτικό μείγμα. Υπάρχει αναφορά ότι το χθεσινό επεισόδιο με τους Σύρους και τους Αφγανούς έχει να κάνει με αντιστοίχιση στη σύρραξη λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία. Αν αυτοί οι άνθρωποι βγαίνουν συνεχώς εκτός ελέγχου, δεν ξέρω μέχρι πότε θα κρατήσει την ψυχραιμία του ο κόσμος. Οι περισσότεροι πίνουν πολύ και δημιουργούν επεισόδια» καταλήγει ο δήμαρχος Σάμου.

Βίντεο – φωτογραφίες: samiakovima, samos24.gr, Gr Times

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης