Κάτοικοι του Πικερμίου με επιστολή τους εξηγούν τους λόγους που στη σημερινή παρέλαση δεν θα συμμετάσχουν τα σχολεία της περιοχής τους. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τον συγχρωτισμό που θα προκαλούνταν αν όλα τα σχολεία του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου συγκεντρώνονταν στον ίδιο χώρο.

Ακολουθεί η επιστολή τους:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στο Πικέρμι είμαστε 7000 περίπου κάτοικοι και περίπου 13000 στην Ραφήνα. Στο Πικέρμι είμαστε 4 σχολεία (2 Δημοτικά, 1 Γυμνάσιο και 1 Λύκειο) και ένας Πολιτιστικός Σύλλογος. Στην Ραφήνα πολλά σχολεία και πολλοί σύλλογοι.

Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου αποτελείται από δύο Κοινότητες. Την Κοινότητα Πικερμίου και την Κοινότητα Ραφήνας. Από την συνένωση των δυο Κοινοτήτων σε έναν Δήμο και εντεύθεν, κάθε κοινότητα κράτησε τις παραδόσεις της. Δηλαδή ξεχωριστή μαθητική παρέλαση στο Πικέρμι και ξεχωριστή παρέλαση στην Ραφήνα. Για το Πικέρμι αυτό αποτελέσουν από τις λιγοστές, ίσως και μοναδικές παραδόσεις του.

Ήρθαμε από τις πολύκοσμες και ανώνυμες αστικές συνοικίες της Αττικής, εδώ στο περιαστικό Πικέρμι για να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας και να κοινωνικοποιηθούμε σε ένα χωριό κατά τ’άλλα, πηγαίνοντας δυο φορές το χρόνο σε αυτές τις δύο παρελάσεις του Πικερμίου. Όταν τα παιδιά μας ήταν μικρά, απλά συμμετείχαν ως θεατές και από την 4η τάξη Δημοτικού και ως μαθητές σε αυτό το λαογραφικό, παραδοσιακό, πολιτισμικό γεγονός της «παρέλασης». Ένα έθιμο που δεν είχε εθνικό χαρακτήρα αλλά καθαρά μαθητικό. Και ήταν και το αριστείο! Ο Σημαιοφόρος και οι Παραστάτες, ώστε να αντιληφθούν τα παιδιά ότι με προσπάθεια μπορείς να καταφέρεις έναν στόχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φέτος με την εγκύκλιο 74901/13-10-21 του ΥΠΕΣ που ζητείται για λόγους Covid να γίνουν κεντρικές και ενιαίες παρελάσεις στις έδρες των δήμων, καταργήθηκε η παρέλαση του Πικερμίου. Τα σχολεία του χωριού μας, οι μαθητές, γονείς και συγγενείς τους, πρέπει να πάνε στην έδρα του δήμου, στη Ραφήνα με το μεγάλο λιμάνι και τις πολλές καφετέριες, στο μεγαλοχώρι που λέμε και εκεί όλοι μαζί οι μαθητές να παρελάσουν, εν μέσω πανδημίας και αποφυγής συγχρωτισμού.

Αυτή η συγκέντρωση δύο Κοινοτικών τοπικών παρελάσεων, σε μια κεντρική στην έδρα του δήμου (ως αναφέρει η εγκύκλιος) για το Υπουργείο, την Κυβέρνηση και τους Δημοσιογράφους δεν είναι συγχρωτισμός! Κανένας δεν το παρατήρησε! Παρ’ ότι ως γονείς στείλαμε επιστολή στον Υπουργό με την διαμαρτυρία μας! Ζητήσαμε να διατηρήσουμε την τοπική μας παρέλαση. Δεν θέλαμε αυτόν τον συνωστισμό μιας κεντρικής, συγκεντρωτικής παρέλασης στο μεγαλοχωριό. Είναι επικίνδυνο, είπαμε! Όμως… φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Για να ακούσει το Υπουργείο χρειάζεται να έχει αυτιά, ίσως και σκεπτόμενα μυαλά…

Κατόπιν τούτου για υγειονομικούς λόγους, τα σχολεία του Πικερμίου αποφάσισαν να μην κατεβάσουν τους μαθητικούς ουλαμούς τους στην Ραφήνα. Ίσως και ως αντίδραση που τους κατήργησαν μια τοπική μαθητική εκδήλωση αλλά σε κάθε περίπτωση ο συγχρωτισμός στην Ραφήνα θα ήταν μεγάλος και επικίνδυνος.
Έτσι οι μαθητές δεν θα ξυπνήσουν εκείνη την ημέρα νωρίς το πρωί και θα κοιμούνται χαρούμενοι μέσα στη ραστώνη μιας ολόκληρης πολιτείας που κοιμάται με τα τσαρούχια.

Όλα αυτά γίνονται με την αντίληψη του Υπουργείου και ΟΤΑ να μην μπορούν να διαχειριστούν σωστά ακόμα και αυτό το απλό θέμα μιας τοπικής παρέλασης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης