Βήμα-βήμα σκιαγραφείται το οργανόγραμμα της προετοιμασίας και της εκτέλεσης της εγκληματικής ενέργειας που αφορά στον ξυλοδαρμό του διαιτητή Θανάση Τζήλου στις 19 Δεκεμβρίου 2018.

Οι δράστες ήταν τρεις, εκ των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί οι δύο, ενώ ο τρίτος αναζητείται. Πρόκειται για τον Χρήστο Πρωτογεράκη, πρώην ποδοσφαιριστή, και τον Δημήτρη Μαντατά, ο οποίος και ενοικίασε το αυτοκίνητο μάρκας VW Polo με το οποίο οι τρεις δράστες μετέβησαν στη Λάρισα, στη βάση οργανωμένου σχεδίου επίθεσης κατά του διαιτητή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκ των συναγομένων από το προανακριτικό υλικό, το οποίο διαβιβάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λάρισας στους εισαγγελείς, προκύπτουν τα εξής στοιχεία: οι Χρήστος Πρωτογεράκης και Δημήτρης Μαντατάς, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την τέλεση του άγριου ξυλοδαρμού συνομιλούσαν μεταξύ τους, αλλά και με μία σειρά άλλα πρόσωπα, τα οποία, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, συνδέονται άμεσα με την εταιρεία Capital του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και τη διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Αιφνιδιάζει, ωστόσο, το στοιχείο το οποίο προέκυψε από την αντιπαραβολή των διαγραμμάτων που αποτυπώνουν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των εμπλεκομένων και αφορά στην ανίχνευση τριών συγκεκριμένων ατόμων.

Πρόκειται για δύο αστυνομικούς και έναν μπράβο που εργάζεται στη συνοδεία ασφαλείας του Βαγγέλη Μαρινάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι ο υπαστυνόμος Γιώργος Λιάρος και ο επίσης υπαστυνόμος Βαγγέλης Κρασανάκης. Ο Κρασανάκης είχε υπηρετήσει στο παρελθόν και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην υπηρεσία ασφαλείας υψηλών προσώπων που διέθετε η ΕΛ.ΑΣ. στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Γιώργος Λιάρος υπηρετεί σε μία εξαιρετικά «ευαίσθητη» Υπηρεσία. Πρόκειται για την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας η οποία υλοποιεί τα εντάλματα προφυλάκισης. Είναι φανερό πως η θέση αυτή είναι απολύτως νευραλγική. Σε αυτήν την Υπηρεσία μεταβιβάζονται οι εντολές υλοποίησης ενταλμάτων και, άρα, έχει μεγάλη σημασία ένα παράνομο δίκτυο να είναι σε θέση να γνωρίζει μία πληροφορία περί προφυλάκισης πριν αυτή εκτελεστεί.

Το τρίτο πρόσωπο παρουσιάζει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Πρόκειται για τον Μάρκο Σταυρουλάκη, ο οποίος είναι συνοδός ασφαλείας του Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά, όπως διαπιστώθηκε, εμπλέκεται στην υπόθεση της βίαιης αρπαγής του δημοσιογράφου Πάρι Κουρτζίδη στο ξενοδοχείο Hilton που συνέβη μέρα μεσημέρι. (Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του zougla.gr…)

Οι υπόγειες επαφές

Σύμφωνα λοιπόν με το προανακριτικό υλικό, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λάρισας διαπίστωσε πως οι αστυνομικοί Κρασανάκης και Λιάρος καθώς και ο συνοδός ασφαλείας του Μαρινάκη Μάρκος Σταυρουλάκης συνομιλούν κατ’ επανάληψη με τους δράστες του ξυλοδαρμού Πρωτογεράκη και Μαντατά πριν και μετά την εγκληματική ενέργεια.

Οι αστυνομικοί εκλήθησαν βεβαίως από την Ασφάλεια Λάρισας να καταθέσουν. Όπως προκύπτει από τις καταθέσεις τους, ο μεν Γιώργος Λιάρος δήλωσε πως γνωρίζει τον Δημήτρη Μαντατά από τις κερκίδες του γηπέδου, καθώς και οι δύο είναι φανατικοί οπαδοί της ίδιας ομάδας, δηλαδή του Ολυμπιακού. Μάλιστα, ο Γιώργος Λιάρος γνώριζε τον Δημήτρη Μαντατά με το γηπεδικό ψευδώνυμό του, «Ντατάς».

Ο άλλος δε αστυνομικός, ο Βαγγέλης Κρασανάκης, ο οποίος -υπενθυμίζεται- υπηρέτησε στην προσωπική ασφάλεια του Βαγγέλη Μαρινάκη, κατέθεσε πως γνωρίζει τον Μαντατά μέσω του κουμπάρου του εφοπλιστή και της Ντόρας Μπακογιάννη, Μανώλη Κονταράκη ή όπως είναι γνωστός ως Κονταρός. Άλλωστε, και ο ίδιος ο λαουτιέρης εντοπίζεται από το ηλεκτρονικό δίχτυ που ξεδίπλωσε η Ασφάλεια Λάρισας στις κοινές επαφές που είχαν οι δράστες του ξυλοδαρμού.

Όπως αναφέρει ο Κρασανάκης, ο Δημήτρης Μαντατάς ή «Ντατάς» είχε αναλάβει καθήκοντα συνόδου του Μανώλη Κονταράκη, ο οποίος αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα λόγω ατυχήματος. Εκ των πραγμάτων, δηλαδή, διαπιστώνεται άμεση προσωπική σχέση μεταξύ Κονταράκη, Μαρινάκη και Μαντατά. Εδώ να σημειωθεί πως ο Δημήτρης Μαντατάς είναι παλιός γνώριμος των αστυνομικών αρχών καθώς είναι σεσημασμένος για δεκάδες κλοπές και ένοπλες ληστείες τραπεζών που έγιναν κατά την περίοδο 2002 – 2005.

Παρτίδες, όμως, με τη Δικαιοσύνη είχε και ο έτερος δράστης Χρήστος Πρωτογεράκης, για παράβαση του νόμου περί όπλων. Επιπλέον, σύμφωνα με την κατάθεση του υπαστυνόμου Κρασανάκη, κατά την περίοδο που ο ίδιος υπηρετούσε στην ασφάλεια του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Χρ. Πρωτογεράκης είχε αναλάβει καθήκοντα προσωπικού ασφαλείας για τις μετακινήσεις υψηλών στελεχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Όπως καταγράφεται και στο προανακριτικό υλικό, ο Μανώλης Κονταράκης έχει στενή σχέση με τον δράστη του ξυλοδαρμού Δημήτρη Μαντατά. Από τη διασταύρωση των συνομιλιών μέσω των κινητών τηλεφώνων προκύπτει πως στις 11 και στις 12 Δεκεμβρίου του 2018 ο Δημήτρης Μαντατάς δέχεται τρεις κλήσεις από τον Μανώλη Κονταράκη. Όμως, ο ίδιος ο Μαντατάς στις 12 Δεκεμβρίου, επτά δηλαδή ημέρες πριν από τον ξυλοδαρμό του διαιτητή, είχε μεταβεί στη Λάρισα, προφανώς για κατόπτευση του χώρου. Παρέμεινε στην πόλη της Θεσσαλίας για τουλάχιστον μία ώρα, όπως επισημαίνεται στο προανακριτικό υλικό. Επέστρεψε στην Αθήνα για να αναχωρήσει εκ νέου μετά των άλλων δύο δραστών, τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου, για τη Λάρισα, όπου και εκτελέστηκε ο ξυλοδαρμός.

Όπως προκύπτει επίσης, ο δράστης Μαντατάς είχε σχεδόν καθημερινές τηλεφωνικές επαφές με τον Μανώλη Κονταράκη ή Κονταρό, κατά το χρονικό διάστημα πριν από την 11η Δεκεμβρίου αλλά και μετά την 19η Δεκεμβρίου, ημέρα του ξυλοδαρμού. Η πυκνότητα αυτών των τηλεφωνικών επαφών (52 τον αριθμό μέσα σε 15 ημέρες) αποτελεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο.

Ανακεφαλαιώνοντας: οι δύο ταυτοποιημένοι δράστες Πρωτογεράκης και Μαντατάς συνομιλούν την επίμαχη περίοδο με ένα πρόσωπο που εργάζεται στην προσωπική ασφάλεια του Βαγγέλη Μαρινάκη και το οποίο είναι αναμεμειγμένο σε βίαιες υποθέσεις στο πρόσφατο παρελθόν που αφορούν τον εφοπλιστή (Σταυρουλάκης). Επίσης, επικοινωνούν με έναν υπαστυνόμο ο οποίος έχει υπηρετήσει με επίσημη μετάθεση στην προσωπική ασφάλεια του Βαγγέλη Μαρινάκη (Κρασανάκης) και με έναν υπαστυνόμο (Λιάρος) ο οποίος εργάζεται σε νευραλγικό πόστο στην ΕΛ.ΑΣ. που αφορά στην εκτέλεση των ενταλμάτων προφυλάκισης,  και δηλώνει ότι γνωρίζει προσωπικά τον έναν εκ των δραστών, δηλαδή τον Δημήτρη Μαντατά.

Επισημαίνεται πως, σύμφωνα με το προανακριτικό υλικό, ο υπαστυνόμος Βαγγέλης Κρασανάκης συνομιλεί με όλους τους παραπάνω μέσω κινητού τηλεφώνου το οποίο είναι καταγεγραμμένο ως υπηρεσιακή συσκευή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Ενδεικτικό είναι το συγκεντρωτικό διάγραμμα της ΕΛ.ΑΣ. που συμπεριέλαβε στο προανακριτικό υλικό η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λάρισας και στο οποίο αποτυπώνονται οι κοινές επαφές των πρωταγωνιστών στην υπόθεση Τζήλου.

Σημειώνεται πως στο σχετικό διάγραμμα της ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάζεται ένα κινητό τηλέφωνο που ανήκει σε μία γυναίκα, τη Ν. Π. Ωστόσο, από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε πως στην πραγματικότητα το κινητό αυτό ανήκει σε γνωστό πρωταθλητή του τζούντο με αρχικά Α. Κ. (το όνομά του βρίσκεται στη διάθεση του zougla.gr) και ο οποίος φαίνεται να έχει διαδραματίσει ρόλο στην υπόθεση. Τον εν λόγω άνδρα διερευνούν οι Αρχές.

Οι υψηλές επαφές

Αν κάποιος επιχειρήσει τώρα να σχεδιάσει το συνολικό διάγραμμα των τηλεφωνικών επαφών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον ξυλοδαρμό του Θανάση Τζήλου καταλήγει στο εξής πρώτο και αβασάνιστο συμπέρασμα.

Όλοι οι παραπάνω, δηλαδή οι δύο δράστες, οι δύο αστυνομικοί, ο συνοδός ασφαλείας του Βαγγέλη Μαρινάκη καθώς και ο κουμπάρος του εφοπλιστή συνομιλούν ταυτόχρονα μεταξύ τους αλλά και με ένα πρόσωπο-κλειδί. Από τα διαγράμματα προκύπτει πως αυτό το πρόσωπο-κλειδί βρίσκεται πάντα στη διεύθυνση Ιάσωνος 3 στον Πειραιά, όπου έχει την έδρα της η εταιρεία Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Αυτός ο άνθρωπος είναι ο Νίκος Συντυχάκης, μεγαλοστέλεχος της εταιρείας, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Capital Αμερικής και αυτός που συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 622.000 ευρώ στη βαλίτσα προερχόμενος από τον Περσικό Κόλπο, χρηματικό ποσό το οποίο δεν μπορούσε να δικαιολογήσει. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση Noor1 και τη διακίνηση τριών τόνων ηρωίνης από τον Περσικό Κόλπο στην Ελλάδα.

Το διάγραμμα των επαφών

Σε μόνο μία τηλεφωνική επικοινωνία από όσες έχουν αναφερθεί ανιχνεύεται και ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου του διευθυντή επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κωνσταντίνου Καραπαπά, ο οποίος τη στιγμή της επικοινωνίας βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία της ομάδας, στην πλατεία Αλεξάνδρας, στον Πειραιά.  

Είναι, λοιπόν, εφικτό να αποτυπωθεί ένα πρώτο συμπερασματικό διάγραμμα ως προς τις τηλεφωνικές συνεννοήσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών.

Το διάγραμμα αυτό, πριν, μετά και κατά διάρκεια της εγκληματικής ενέργειας κατά του διαιτητή Θανάση Τζήλου, έχει ως εξής:

Ο Α.Κ., πρωταθλητής του τζούντο, συνομιλεί με τους δράστες Ματαντά και Πρωτογεράκη. Ο δεύτερος, δηλαδή ο Πρωτογεράκης, χρησιμοποιεί τηλεφωνική γραμμή στο όνομα ενός Μουζακίτη, αλλά η Ασφάλεια Λάρισας κατάφερε να ταυτοποιήσει τον πραγματικό χρήστη του κινητού.

Παράλληλα, ο Α.Κ. επικοινωνεί με τους αστυνομικούς Λιάρο και Κρασανάκη, του οποίου το όνομα δεν αναφέρεται μεν, αλλά ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου που λήγει σε… 020 ανήκει σε αυτόν. Οι πρωταγωνιστές της δολοφονικής ενέργειας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, επικοινωνούν τελικά με τον Νίκο Συντυχάκη, σε τηλέφωνο που εντοπίζεται εντός της εταιρείας Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη επί της οδού Ιάσωνος 3 στον Πειραιά.

To βίντεο-ντοκουμέντο από τον ξυλοδαρμό του διαιτητή Τζήλου:
 

 

 

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης