Ονόματα Ελλήνων βρίσκονται στη λίστα των Paradise Papers. Συγκεριμένα, στη περιβόητη λίστα φέρεται να βρίσκονται 235 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος και 195 ελληνικές διευθύνσεις. 

Την Πέμπτη, η επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων Μαριάννα Ψαρουδάκη, διέταξε τη διενέργεια έρευνας για φυσικά και νομικά πρόσωπα που διαθέτουν offshore εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Διεθνές Κονσόρτσιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) άρχισε να προσθέτει δεδομένα από τα Paradise Papers στη δημόσια λίστα των εκατοντάδων χιλιάδων offshore εταιρειών που γνωρίζουμε από προηγούμενες διαρροές, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Στην ελληνική λίστα των Paradise Papers φιγουράρουν τα ονόματα του Γιάννη Αλαφούζου, του Βίκτωρα Ρέστη, του Ανδρέα Βγενόπουλου, του Αντώνη Κομνηνού, της Μαρέβα Μητσοτάκη…

Ο εφοπλιστής και ιδιοκτήτης του ΣΚΑΙ, Γιάννης Αλαφούζος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ICΙJ εκτός από τη ναυτιλιακή εταιρεία που γνωρίζουμε πως έχει, δηλαδή την Ermis Maritime Corporation, είναι παράλληλα επικεφαλής τριών offshore εταιρειών:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • της Ermis Maritime Holdings Limited
  • της Myrina Shipping Limited
  • και της Sydon Shipping Limited

Oι εν λόγω υπεράκτιες εταιρείες έχουν έδρα τα νησιά των Βερμούδων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα Paradise Papers, η πρώτη εταιρεία από τις τρεις του κ. Αλαφούζου ιδρύθηκε στις 2 Μαρτίου του 1998 και οι δύο επόμενες το 1997, την ίδια μέρα μάλιστα, στις 10 Ιουνίου.

Σημειώνεται πως εκτός του Γιάννη Αλαφούζου, στα Paradise Pappers  βρίσκεται και το όνομα του πατέρα του, Αριστείδη Αλαφούζου, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάιο, αλλά και του αδερφού του, Θεμιστοκλή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ICIJ, ο πατέρας Αλαφούζος εμφανίζεται να είναι επικεφαλής της offshore Richal Shipping Limited με έδρα τα νησιά Κέιμαν, που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2004.

Επίσης στη λίστα βρίσκεται ο εφοπλιστής Αντώνης Κομνηνός, η σύζυγός του Όλγα και η κόρη τους Αθανασία, που εμφανίζονται ως μέτοχοι στην Planet S.A., που ιδρύθηκε το 2014 με έδρα τα νησιά Κέιμαν.

Παράλληλα, υπάρχει το όνομα του εφοπλιστή, Βίκτωρα Ρέστη που εμφανίζεται ως διευθύνων σύμβουλος της Maritime Capital Shipping Limited, offshore εταιρείας που έχει έδρα τις Βερμούδες.

Στα Paradise Papers υπάρχει το όνομα του επιχειρηματία και τραπεζίτη Ανδρέα Βγενόπουλου, που έφυγε από τη ζωή το 2016. Ο κ. Βγενόπουλος εμφανίζεται στη διοίκηση της IRF European Finance Investments Ltd, εταιρείας με έδρα τις Βερμούδες. Άγνωστο, όμως, παραμένει το τι έχει γίνει με τη θέση του Βγενόπουλου στην εταιρεία, μετά τον θάνατο του.

Τα στοιχεία που περιλαμβάνει η λίστα των ελληνικών ονομάτων για τη σύζυγο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μαρέβα Γκραμπόβσκι-Μητσοτάκη, την θέλουν να είναι επικεφαλής της Eternia Capital Management.  Η διεύθυνση με την οποία συνδέουν τα Paradise Papers την offshore εταιρεία της που έχει έδρα τα νησιά Κέιμαν, είναι η διεύθυνση του κοινού της σπιτιού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ένα ακόμα όνομα που περιλαμβάνονται στα στοιχεία της έρευνας του ICIJ, είναι ο τραπεζίτης και σημερινός CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, που εμφανίζεται να μετέχει στην offshore εταιρεία Aloga Ltd.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης