Τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν δεξιότητες για να αντεπεξέλθουν στις νέες ψηφιακές απαιτήσεις είχαν 200 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών από 10 ΚΑΠΗ της χώρας. Αυτοί, με τη σειρά τους, θα δημιουργήσουν εθελοντικές ομάδες για να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που θέλουν να έρθουν σε επαφή με τον ψηφιακό κόσμο.

Αυτό είναι το αντικείμενο της δράσης «Ψηφιακές Κοινότητες Τρίτης Ηλικίας» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund και στους δήμους Ναυπάκτου, Χανίων, Βέροιας, Καστοριάς, Λαμίας, Ερμούπολης Σύρου, Κατερίνης, Ρόδου, Βόλου και Μεσολογγίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος, ανέδειξε τη σημαντικότητα της ασφαλούς χρήσης χρηματοπιστωτικών προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών στην ψηφιακή εποχή, ειδικά, στην περίοδο όπου η ψηφιακή μετάβαση επιταχύνεται εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19. Επεσήμανε δε, την επίτευξη του στρατηγικού στόχου του έργου, δηλαδή, τη βελτίωση της κατάστασης κοινωνικής ένταξης των ηλικιωμένων, που πραγματοποιήθηκε μέσω της ίδρυσης και δραστηριοποίησης των πενταμελών Εθελοντικών Τοπικών Ομάδων στις 10 πόλεις που υλοποιήθηκε. Τέλος, αναφέρθηκε στην μέθοδο της τηλεκατάρτισης, που προέκυψε μέσα από τον ανασχεδιασμό του έργου λόγω των αναγκών που δημιούργησε η πανδημία, και η οποία, δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς την υποστήριξη των Εργατικών Κέντρων που διέθεσαν κατάλληλες αίθουσες και εξοπλισμό.

Οι 200 ηλικιωμένοι εκπαιδεύτηκαν με μονoήμερα εργαστήρια που διενεργήθηκαν πανελλαδικά στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund. Από εκεί προέκυψε ένα εθελοντικό δίκτυο άσκησης συνηγορίας, το οποίο αριθμεί 50 μέλη και είναι έτοιμο να μεταδώσει τις γνώσεις που αποκόμισε. 

Στις τοποθετήσεις τους, οι εκπρόσωποι των Κοινωνικών Υπηρεσιών και των ΚΑΠΗ των Δήμων, οι εκπρόσωποι των τοπικών παραρτημάτων της ΕΕΚΕ και οι ίδιοι οι επωφελούμενοι του έργου αξιολόγησαν θετικά το σύνολο των δράσεων. Δήλωσαν ότι, η συνέχεια του έργου είναι ενδογενώς βιώσιμη και διαχρονικά αυτοδιατηρήσιμη και εξασφαλίζεται μέσα από την εθελοντική συμμετοχή των ηλικιωμένων στην κοινωφελή αυτή δραστηριότητα με την ταυτόχρονη υποστήριξη των Κοινωνικών Λειτουργών και των τοπικών παραρτημάτων σε κάθε πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Μαρία Τσενέ, διαχειρίστρια Προγραμμάτων και εκπρόσωπος του Ιδρύματος Μποδοσάκη και του SolidarityNow, των φορέων που έχουν αναλάβει τη διαχείριση της επιχορήγησης του Active Citizens Fund για την Ελλάδα, παρουσίασε το πρόγραμμα και τους στόχους του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης