Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος 

Νέα τροπή παίρνει η δίκη για το πλοίο Noor 1, που μετέφερε 3 τόνους ηρωίνη, καθώς με καθυστέρηση έξι ετών έρχονται στο φως συνομιλίες τουλάχιστον ενός από τους Έλληνες κατηγορούμενους με το δορυφορικό τηλέφωνο του ναρκόπλοιου στο ταξίδι του «λευκού θανάτου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα η «Ζούγκλα», τα δορυφορικά τηλέφωνα του καραβιού «μίλησαν» και έδειξαν πως τουλάχιστον ένας κατηγορούμενος είχε επικοινωνία με το δορυφορικό τηλέφωνο που υπήρχε στο πλοίο.

Τα στοιχεία προσκομίστηκαν σήμερα Δευτέρα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση από την Εισαγγελέα της Έδρας Βασιλική Βλάχου.

Παίρνοντας τον λόγο η εισαγγελική λειτουργός αποκάλυψε πως τα δορυφορικά τηλέφωνα βρέθηκαν στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διενεργηθεί σε παροπλισμένα πλοία στον κόλπο της Ελευσίνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την έρευνα λιμενικών, παρουσία του μεσεγγυούχου στο Noor 1, βρέθηκαν δύο δορυφορικά τηλέφωνα, τα οποία, μετά από έρευνα στα εργαστήρια της Αστυνομίας, έδειξαν συνομιλίες του ενός από τα δύο με τον κατηγορούμενο Γιώργο Μπουρδούβαλη, που το είχε ναυλώσει για μεταφορά πετρελαίων.

«Ο έλεγχος αυτός ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο. Οι συσκευές έχουν ένα ιστορικό κλήσεων και γραπτά μηνύματα. Το βούλευμα εξεδόθη από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά. Το ιστορικό και ό,τι εμφανίζει αυτό το αναμένουμε εντός της εβδομάδος και τα μηνύματα. Προσκομίζουμε την αναφορά που μας έστειλε το λιμεναρχείο και την έκθεση κατασχέσεως και την απάντηση με το περιεχόμενο και μπορεί να αξιολογηθεί από το δικαστήριό σας» ανέφερε η Αντεισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου.

Όπως είπε η εισαγγελέας, μόλις την περασμένη Παρασκευή κατατέθηκαν τα σχετικά έγγραφα στον Ανακριτή Διαφθοράς Ιωάννη Πετρόπουλο, ο οποίος διενεργεί την παράλληλη ερευνά για το Noor 1 που αφορά τους χρηματοδότες και παραλήπτες του φορτίου των 2,1 τόνων ηρωίνης, δικογραφία για την οποία έχουν ασκηθεί κακουργηματικές ποινικές διώξεις σε βάρος του εφοπλιστή-ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης και του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη.

«Σήμερα εμείς προσκομίζουμε το σύνολο αυτών των εγγράφων.Υπάρχει τηλέφωνο που ανήκει σε συγκεκριμένο κατηγορούμενο. Εντός της εβδομάδας θα προσκομίσουμε και το περιεχόμενο των γραπτών μηνυμάτων» συμπλήρωσε η εισαγγελέας.

Όπως προέκυψε από τα στοιχεία που δόθηκαν στους παράγοντες της δίκης, ο κατηγορούμενος Γ. Μπουρδούβαλης είχε αλλεπάλληλες αναπάντητες κλήσεις με το δορυφορικό τηλέφωνο του Noor 1 μέσα στον Μάιο του 2014.

Επίσης προκύπτουν δύο κλήσεις ενάμισι λεπτού και τριών δευτερολέπτων του δορυφορικού τηλεφώνου με το προσωπικό τηλέφωνο του Γ. Μπουρδούβαλη.

Ως όνομα του καλούντος στο δορυφορικό τηλέφωνο εμφανίζεται ο «Captain George» με αριθμό τηλεφώνου στο Ντουμπάι 97150481737, που ανήκει στον Μπουρδούβαλη.

Στα ίδια στοιχεία που έδωσε στους παράγοντες της δίκης η Εισαγγελέας προκύπτει επικοινωνία του δορυφορικού τηλεφώνου του Noor 1 με το τηλέφωνο -και αυτό στο Ντουμπάι- ενός καλούντος με αποθηκευμένο όνομα στη συσκευή «Kana Fani» και αριθμό 97156935980.

Τον αριθμό αυτό αναγνώρισε ο κατηγορούμενος Γιαννουσάκης ότι ανήκει στον Χαμούντα, που ήταν αρχικαπετάνιος στην εταιρεία Οράιζον, όπου ήταν στέλεχος ο Μπουρδούβαλης.

Από την πλευρά του ο Μπουρδούβαλης είπε πως ο Χαμούντα ήταν αρχικαπετάνιος και βασικός συνεργάτης του Γιαννουσάκη στη ναυτιλιακή εταιρεία που είχε στο Ντουμπάι.

Η δίκη συνεχίζεται με την απολογία του πρώην πλοιοκτήτη του Noor 1 Παναγιώτη Φάρου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης