Συναγερμός έχει σημάνει η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας με τους επιδημιολόγους να μιλούν για δεύτερο κύμα της πανδημίας αφού μέσα σε 10 ημέρες τα κρούσματα έφτασαν τα 1.825 ενώ παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στις περιφέρειες.

Αυξημένα είναι τα κρούσματα σε Επτάνησα, στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και στις περιοχές Αργολίδα,  Μαγνησία,  Λάρισα και τον Έβρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γι’ αυτό τον λόγο, οι ειδικοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πιο δραστικά μέτρα σε περισσότερες περιοχές, καθώς ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία ανεβαίνει συνεχώς. «Σε λίγο δεν θα έχουμε κλίνες στις ΜΕΘ για τους νοσούντες», λένε οι επιδημιολόγοι και εφιστούν την προσοχή του κόσμου.

Χθες, ο ΕΟΔΥ εκτός από τα 254 κρούσματα που ανακοίνωσε για το τελευταίο 24ωρο έδωσε στη δημοσιότητα και τα στοιχεία του τελευταίου δεκαημέρου για να καταδείξει την ανάγκη λήψης μέτρων, καθώς ο κορωνοϊός ξεφεύγει και το δεύτερο κύμα είναι εδώ.

Στον νέο χάρτη που διένειμε ο ΕΟΔΥ εμφανίζονται οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκων, όπως καταγράφτηκαν το τελευταίο δεκαήμερο στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Πού θα τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα

Μετά την ανακοίνωση για την Αττική, τα μέτρα περιορισμού λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης από τις 12 τη νύχτα έως τις 7 το πρωί ισχύουν στις εξής περιφέρειες:

Κρήτης

Ανατολικής Μακεδονίας

Θράκης

Αττικής (συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων)

Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα 17 Αυγούστου στις Περιφερειακές Ενότητες:

Θεσσαλονίκης

Χαλκιδικής

Λάρισας

Κέρκυρας

Τους δήμους

Μυκόνου

Πάρου

Σαντορίνης

Βόλου

Κατερίνης

Ρόδου

Αντιπάρου

Ζακύνθου

Κω

Για τον Δεκαπενταύγουστο

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «…Φέτος και αυτή η μέρα θα είναι διαφορετική. Θα τη γιορτάσουμε όπως επιβάλλουν οι συνθήκες. Τηρώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες που συνιστούν οι ειδικοί, όπως ακριβώς τόνισε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε πρόσφατη δήλωσή του. Γιορτάσαμε σε ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες, σε συνθήκες πλήρους lockdown, τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα και δείξαμε μεγάλη αυτοπειθαρχία με τεράστια συμβολή της ηγεσίας της εκκλησίας. Το ίδιο καλούμαστε να κάνουμε και τώρα…..».

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας προστασίας συστήνεται για κάθε χώρο που αναμένεται υψηλός συγχρωτισμός ενόψει των τελετών και εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ισχύει ο περιορισμός του ενός ατόμου ανά 5 τ.μ. με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρο εντός των ναών, ενώ ο μέγιστος αριθμός ατόμων για ναούς 500 τ.μ. και άνω είναι τα 100 άτομα.

Γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα

Υπάρχει αυστηρή σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα. Ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής συστήνεται κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές, ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως είναι τα πλοία. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα

– Απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων και στην Αττική, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων, όπως και σε άλλες 15 περιοχές της χώρας

– Όριο 50 ατόμων για δημόσιες κοινωνικές εκδηλώσεις

– Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των εννέα ατόμων

– Ειδικά πρόσθετα μέτρα για Πάρο και Αντίπαρο

– Παράταση των μέτρων στον Πόρο

– Τηλεργασία για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου

– Προληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι σε εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας και άλλους χώρους υψηλού συγχρωτισμού

– Υποχρεωτική μάσκα παντού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης