Με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι στρατιωτικοί δικαστές ζητούν να βγαίνουν σε… μεγαλύτερη ηλικία στη σύνταξη, στην ίδια ηλικία με τους συναδέλφους της Πολιτικής, Ποινικής και Διοικητικής Δικαιοσύνης

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως φαίνεται, θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα πρέπει να παραταθεί το όριο εξόδου των στρατιωτικών δικαστών μετά την προσφυγή που κατατέθηκε, χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματική και παράνομη την ηλικιακή διαφορά συνταξιοδότησης με τους υπόλοιπους δικαστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την προσφυγή κατέθεσε στρατιωτικός δικαστής που κατέχει το βαθμό του Αναθεωρητή Β ο οποίος είναι αντίστοιχος με αυτόν του αρεοπαγίτη, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι «ως ευδοκίμως τερματίσας την σταδιοδρομία του, λόγω συμπλήρωσης του 62ου έτους της ηλικίας του».

Οι στρατιωτικοί δικαστές μέχρι τον βαθμό του στρατιωτικού δικαστή Α΄ αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία τους μόλις συμπληρώσουν το 60ο έτος της ηλικίας τους ενώ από το βαθμό του Αναθεωρητή και πάνω συνταξιοδοτούνται στο 62ο έτος της ηλικίας τους. Μόνο στην περίπτωση που ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας Αναθεωρητικού Δικαστηρίου δεν έχουν συμπληρώσει δυο χρόνια στην θέση τους παρατείνεται η θητείας τους.

Την ίδια ώρα, οι δικαστές των Πολιτικών, Ποινικών και Διοικητικών δικαστηρίων συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά στα 65 έτη εφόσον μέχρι το βαθμό του Εφέτη ή του αντεισαγγελέα Εφετών ενώ όσοι κατέχουν ανώτερο βαθμό αποχωρούν μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην προσφυγή του ο στρατιωτικός δικαστής υποστηρίζει ότι η διαφορά εξόδου από το σώμα που υπάρχει μεταξύ στρατιωτικής και πολίτικης Δικαιοσύνης είναι αντισυνταγματική και παράνομη. Όπως επισημαίνει το Σύνταγμα προβλέπει την αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών και δεν επιτρέπει διαφορετική μεταχείριση λειτουργών που έχουν τα ίδια τυπικά προσόντα και παρέχουν το ίδιο ακριβώς δικαιοδοτικό έργο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης