Λίγο μετά τις 06.00 τα ξημερώματα ξεκίνησε η προσέλευση μελών της ΠΝΟ στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο σημείο βρίσκονται περίπου 150 άνθρωποι, στο πλαίσιο περιφρούρησης της 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ, που άρχισε ακριβώς τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τρίτης και θα διαρκέσει έως τη Μεγάλη Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής στο λιμάνι του Πειραιά επικρατεί ηρεμία, ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται να καταπλεύσουν κάποια πλοία, τα οποία εκτελούσαν δρομολόγια πριν από την κήρυξη της απεργίας.

Στην πύλη 7 βρίσκεται δεμένο το πλοίο «Ιθάκη», το οποίο αναμενόταν να αποπλεύσει στις 07.00 το πρωί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο λιμάνι βρέθηκαν και κάποιοι ταξιδιώτες, οι οποίοι ενδεχομένως δεν είχαν ενημερωθεί από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για την απεργία της ΠΝΟ.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στο σημείο δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους αστυνομικές δυνάμεις.

Παρακολουθήστε όσα δήλωσε στο zougla radio o κ. Νταλακογιώργος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού:

Δεμένοι οι κάβοι

Τελικά οι κάβοι των πλοίων θα μείνουν δεμένοι στις δέστρες των λιμανιών. Από τις 12 τα μεσάνυκτα, η απεργία που εξήγγειλε η ΠΝΟ άρχισε παρά τις διαφωνίες και τις εκκλήσεις επαγγελματικών συλλόγων. Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση δεν συμφώνησε στο μέτρο της επιστράτευσης.

Η αρμόδια Υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου ξεκαθάρισε με μία λακωνική φράση την κατάσταση. « Η Κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την επιστράτευση. Εγώ είμαι πανέτοιμη να υλοποιήσω το οποιαδήποτε μέτρο αν λάβω την εντολή». Τα λόγια είναι ξεκάθαρα και δείχνουν κατ’ ευθείαν το Μαξίμου.

Γύρω στις οκτώ το βράδυ ο αρχισυνδικαλιστής της ΠΝΟ, κ. Χαλάς, μιλώντας στη zougla.port άφησε εμμέσως να διαφανεί πως αν η κυβέρνηση ικανοποιήσει το αίτημα σχετικά με τον φορέα υγείας των ναυτεργατών, τότε το συνδικάτο ενδεχομένως να ξανασκεφτόταν την υπόθεση και να έκανε πίσω στο θέμα της απεργίας.

Οι συνεργάτες ωστόσο του Υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου ξεκαθάριζαν πως η υπαγωγή του ταμείου των ναυτεργατών στον κύριο φορέα περίθαλψης ψηφίστηκε την 1η Μαρτίου από το ΠΑΣΟΚ και την Νέα Δημοκρατία οπότε για κάθε αλλαγή θα χρειαστεί νέος νόμος.

Ο κ. Χαλάς δήλωσε συγκεκριμένα: «Εγώ μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν ήξερα τι είναι ο ΕΟΠΠΥ. Τον έμαθα με το σκληρό τρόπο όταν γινόμουν αποδέκτης παραπόνων από συναδέλφους που αντιμετώπιζαν οι ίδιοι ή οι οικογένειες τους προβλήματα υγείας και δεν έβρισκαν άκρη στον ΕΟΠΠΥ. Μπαλάκι από εδώ και από εκεί έκαναν τους ανθρώπους που τελικά δικαιούνται και έχουν πληρώσει ένα σύστημα ιατρικής κάλυψης. Πήγαιναν στον ΕΟΠΠΥ και οι γιατροί τους έδιωχναν λέγοντας τους ότι δεν έχουν πάρει έγκριση από το Υπουργείο, ότι υπάρχουν κάποιες ασάφειες και δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν και άλλα τέτοια. Στον Οίκο του Ναύτου τα ίδια… Και κανείς καθ ύλη αρμόδιος να δώσει απαντήσεις… Η υγεία όμως δε σηκώνει υπομονή… Από καρδιάς σας μιλάω… Μας έφεραν μέσα σε 10 ημέρες δύο τροπολογίες σημαντικές. Η μία για το καμποτάζ και η άλλη για τον Οίκο του Ναύτου.

Έχουμε καλή θέληση, ξεχνάμε την ανεργία, ξεχνάμε τα 10 περίπου βαπόρια που εδώ και 5-6 μήνες δε πληρώνουν τον κόσμο και οι άνθρωποι δουλεύουν τσάμπα γιατί φοβούνται την ανεργία. Αλλά στο θέμα της υγείας θα επιμείνουμε».

Σε αυτά τα πλαίσια ενός γενικευμένου αλαλούμ το Κ.Κ.Ε. μέσω του συνδικαλιστικού του βραχίονα, το ΠΑ.ΜΕ. επιμένει στην σκληρή γραμμή ενώ και οι συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας επιμένουν στην κινητοποίηση παρά τις όποιες πιέσεις.

Το Μαξίμου αποφεύγει την εμπλοκή με την επιστράτευση και οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, οι ξενοδόχοι, οι εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις στα νησιά και κυρίως οι εκδρομείς επικρίνουν με ένταση τους διοργανωτές της απεργίας.

Ρεπορτάζ: Πέτρος Σιδερέας
Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης
Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης