Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών στα δύο ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα, με τις ελληνικές Αρχές να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να διασωθούν ανθρώπινες ζωές κόντρα στις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Η σορός ενός άνδρα ανασύρθηκε από τον θαλάσσιο χώρο της Θερμής Λέσβου, όπου, όπως είναι γνωστό, ναυάγησε νωρίς το πρωί της Πέμπτης βάρκα με μετανάστες που είχε ξεκινήσει κάτω από πολύ κακές καιρικές συνθήκες από τις τουρκικές ακτές. Έτσι, ανεβαίνουν σε 18 τα θύματα της τραγωδίας, δηλαδή 16 γυναίκες, ένας άνδρας και ένας έφηβος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι 15 πρόσφυγες, από τους οποίους 11 άνδρες και τέσσερις γυναίκες, όλοι Αφρικανικής καταγωγής, εντοπίστηκαν στη Μυτιλήνη από στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και παραδόθηκαν στις αρμόδιες Αρχές. Όπως οι ίδιοι δήλωσαν είναι διασωθέντες του ναυαγίου.

Στο ναυάγιο της βάρκας με πρόσφυγες και μετανάστες, όλοι Αφρικανικής καταγωγής, την Πέμπτη στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, έχασαν τη ζωή τους συνολικά 18 άτομα, 16 γυναίκες, ένας άνδρας και ένας έφηβος 15 ετών.

Επίσης, διασώθηκαν άλλες 10 γυναίκες, από τις οποίες πολλές είχαν εγκλωβιστεί στα βράχια κάτω από στρατιωτικό φυλάκιο που βρίσκεται στην περιοχή. Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, στη βάρκα που ναυάγησε επέβαιναν περίπου 40 άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Οι έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη και άλλων νεκρών ή εγκλωβισμένων, συνεχίζονται.

Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν οι εικόνες στο Διακόφτι Κυθήρων πλησίον του λιμανιού. Ένα ιστιοφόρο, στο οποίο επέβαιναν περίπου 95 άτομα, μετά από πρόσκρουση σε βράχια, βούλιαξε, με αποτέλεσμα όλοι οι επιβαίνοντες να βρεθούν στη θάλασσα. Δεκαπέντε άτομα αγνοούνται, ενώ έχουν διασωθεί 80. Ήδη στα Κύθηρα έχει ανοίξει ένα σχολείο προκειμένου να φιλοξενηθούν οι διασωθέντες.

 

Γ. Οικονόμου: Τεράστιες οι ευθύνες της Τουρκίας για τη διπλή τραγωδία σε Λέσβο – Κύθηρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών εξέφρασε τη θλίψη του για τα τραγικά γεγονότα στις θάλασσές μας που οδήγησαν σε θανάτους και έβαλαν σε κίνδυνο πάρα πολλούς ανθρώπους.

«Οι ελληνικές αρχές, το Λιμενικό, η Αστυνομία, ο Στρατός, το Ναυτικό, το Πυροσβεστικό Σώμα, υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, διέσωσαν ανθρώπινες ζωές. Έσωσαν ανθρώπους που ρίχτηκαν από ασυνείδητους διακινητές στα μανιασμένα νερά του Αιγαίου, πάνω σε σκάφη που δεν πληρούν κανέναν κανόνα ασφαλείας. Τέτοια ανεύθυνη συμπεριφορά και ταυτόχρονα, οι πλημμέλειες της Τουρκίας απ’ τα παράλια της οποίας ξεκίνησαν τα σκάφη αυτά οδηγούν δυστυχώς νομοτελειακά σε τραγωδίες.

Παρά την οργάνωση και τις ηρωικές προσπάθειες του προσωπικού των ελληνικών Αρχών, οι οποίες συνεχίζονται, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα θρηνούμε θύματα όσο η Τουρκία δεν πράττει ό,τι επιβάλλουν οι διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει και το διεθνές Δίκαιο».

Δείτε φωτογραφίες από το ναυάγιο των Κυθήρων:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης