Στον καθηγητή Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Βασίλειο Κάλφα θα απονείμει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «Βασίλη Ξανθόπουλου – Στέφανου Πνευματικού» του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) για το έτος 2019.

Το ΙΤΕ θεσμοθέτησε το συγκεκριμένο Βραβείο το 1991 για να τιμήσει τη μνήμη των ερευνητών του και Καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού. Πρόκειται για τον μοναδικό θεσμό στην Ελλάδα που επιβραβεύει κάθε χρόνο την αριστεία και την αφοσίωση ακαδημαϊκών δασκάλων στην πανεπιστημιακή διδασκαλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τιμητική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 στην Αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα. Το έργο του τιμωμένου θα παρουσιάσει ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Θεοδόσιος Τάσιος. Θα ακολουθήσει ομιλία του τιμωμένου με θέμα: «Η φιλοσοφία ως μάθημα».

Η επιλογή του βραβευόμενου γίνεται από Επιτροπή διακεκριμένων Ακαδημαϊκών Δασκάλων και Επιστημόνων, που καλύπτουν ευρύ φάσμα επιστημών. Ο κάθε βραβευόμενος, μετά την επιλογή του, γίνεται αυτόματα μέλος της Επιτροπής αυτής.

«Είμαστε περήφανοι για την υψηλή διάκριση του Καθηγητή Βασιλείου Κάλφα. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι στελεχωμένο με άρτιο επιστημονικό δυναμικό, αφοσιωμένο στην προαγωγή της γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας. Το Αριστοτέλειο είναι το Πανεπιστήμιο της αριστείας, σε όλους τους τομείς, και αυτό πραγματώνεται καθημερινά χάρη στις εργώδεις προσπάθειες όλων των μελών της πανεπιστημιακής μας κοινότητας», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, συγχαίροντας τον κ. Κάλφα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βασίλειος Κάλφας είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Ειδικεύεται στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και την ιστορία της επιστήμης.

Είναι επιστημονικά υπεύθυνος για τη μετάφραση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις Εκδόσεις Νήσος και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενώ διετέλεσε επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος «Ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια του Πλάτωνα» στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Είναι επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) σε θέματα ανθρωπιστικών επιστημών και μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη).

Έχει τιμηθεί το 2003 με το βραβείο πανεπιστημιακής διδασκαλίας από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης και το 2017 με το κρατικό βραβείο ενδογλωσσικής μετάφρασης για τα Φυσικά του Αριστοτέλη (Εκδόσεις Νήσος, 2015).

Έχει δημοσιεύσει δώδεκα βιβλία και πάνω από 50 άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης