Τον λόγο έχει πια η Δικαιοσύνη, μετά από μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα Περιβάλλοντος Πετρούλα Μακρή που κατέθεσε την Παρασκευή το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, σχετικά με το περιβαλλοντικό έγκλημα στους Δελφούς που ανέδειξε το zougla.gr.  

Πρόκειται για τα βοθρολύματα αγωγών των Δελφών τα οποία εκβάλουν γύρω από το αρχαίο μονοπάτι σε Α ζώνη απολύτου προστασίας, αλλά και για το πόσιμο νερό περιοχών της Φωκίδας το οποίο μετά από δειγματοληψίες του ΠΑ.Κ.Ο.Ε βρέθηκε μολυσμένο με εντερόκκοκους και κολοβακτηρίδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέμα ανακίνησαν οι Πολίτες στο Προσκήνιο με οπτικοακουστικό υλικό ντοκουμέντο το οποίο έχουν ήδη καταθέσει στον εισαγγελέα της Άμφισσας Κωνσταντίνο Πέτσα μαζί με άλλα στοιχεία. 

Μετά τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας από την ηλεκτρονική μας εφημερίδα, παρενέβη ο αρμόδιος υπουργός για το Περιβάλλον, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος δήλωσε ότι έδωσε εντολή στους επιθεωρητές περιβάλλοντος να μεταβούν στους Δελφούς και να διαπιστώσουν από κοντά την κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το περιβαλλοντικό αλλά και πολιτιστικό αυτό πρόβλημα, έχουν ενημερωθεί μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Κώστας Μπακογιάννης, το γραφείο της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά και τουλάχιστον άλλοι 25 φορείς. 

Ο υπουργός Πολιτισμού,ανέφερε στο zougla.gr πως την υπόθεση αυτή διαχειρίζεται η γενική γραμματέας του υπουργείου, Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, ενώ όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του Περιφερειάρχη, ανέλαβε τη διερεύνηση η διεύθυνση Περιβάλλοντος. 

Να σημειωθεί πως το πρόβλημα με το αποχετευτικό σύστημα των Δελφών δεν είναι τωρινό. Ήδη ο Δήμος Δελφών έχει τιμωρηθεί με πρόστιμο το 2014 για ανεξέλεγκτη ροή λυμάτων εντός του αρχαίου μονοπατιού των Δελφών. 

Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. Ο. όμως, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του, Παναγιώτη Χριστοδουλάκη, στέλνοντας άμεσα κλιμάκιο στην περιοχή για να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση, εντόπισε κι άλλους παράγοντες που υποβαθμίζουν το Δελφικό Τοπίο.

Η τοπική Δημοτική Αρχή, ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή σχετικά με το ρεπορτάζ του zougla.gr.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες γίνεται προσπάθεια να βρεθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα προκειμένου να πραγματοποιηθεί άμεσα κατασκευαστικό έργο. 

Δείτε το βίντεο από την εισαγγελία:

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Πολίτες στο Προσκήνιο:

Oι πρώτες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑ.Κ.Ο.Ε., Παναγιώτη Χριστοδουλάκη για τις δειγματοληψίες από τους αγωγούς λυμάτων και πόσιμου νερού:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ZOUGLA.GR :

Τα αποτελέσματα των χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων νερού από την περιοχή των Δελφών έδωσε την περασμένη Τετάρτη στη δημοσιότητα το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, μετά τις δειγματοληψίες που πραγματοποίησε. Υπενθυμίζεται πως το θέμα αποκάλυψε το zougla.gr έπειτα από καταγγελία των «Πολιτών στο Προσκήνιο».

Παράλληλα, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του ΠΑ.Κ.Ο.Ε, η οποία μοιράζεται συνδρομητικά σε περισσότερους από 60.000 πολίτες, έχει τίτλο «Βοθρολύματα στους Δελφούς», ενώ γίνεται εκτενής αναφορά στις αποκαλύψεις του zougla.gr.


(Πατήστε πάνω στην εφημερίδα για να διαβάσετε το ρεπορτάζ)

Υπενθυμίζεται ότι οι αποκαλύψεις αυτές οδήγησαν στην παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη αλλά και του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, προκειμένου να εκτιμηθεί το πρόβλημα στην περιοχή.


 
Όλα τα στοιχεία (οπτικοακουστικό υλικό κ.λπ.) έχουν κατατεθεί στον εισαγγελέα Περιβάλλοντος, σε 25 φορείς αλλά και στον εισαγγελέα Άμφισσας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:



Στον εισαγγελέα Άμφισσας τα στοιχεία για τα λύματα που χύνονται γύρω από το αρχαίο μονοπάτι των Δελφών

Στους Δεφλούς το ΠΑ.Κ.Ο.Ε για τα λύματα που χύνονται γύρω από το αρχαίο μονοπάτι

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης