Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Σε απόγνωση βρίσκονται οι μαθητές πολλών τμημάτων του 2ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Αχαρνών, καθώς, πριν από μερικές ημέρες, τους ανακοινώθηκε ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν το σχολείο τους (!) στο πλαίσιο της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας για κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαθητές του σχολείου, μιλώντας στο zougla.gr, δηλώσαν εγκλωβισμένοι, εξηγώντας πως κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν έλαβαν καμία ενημέρωση ούτε από το υπουργείο ούτε από τη διεύθυνση του σχολείου, ώστε να αρχίσουν να ετοιμάζονται για αυτήν την αναγκαστική «μετακόμιση». 

Τουναντίον μάλιστα, όπως καταγγέλλουν, στις 14 Σεπτεμβρίου επισκέφθηκαν το Υπουργείο Παιδείας και μίλησαν με τη διευθύντρια του υπουργού, η οποία τους υποσχέθηκε ότι το ζήτημα θα λυθεί άμεσα. Φυσικά, ούτε το θέμα λύθηκε ούτε και έλαβαν κάποια πρόσθετη ενημέρωση τις ημέρες που ακολούθησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα, το βράδυ της Δευτέρας, το υπουργείο έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στη διευθύντρια του σχολείου με το οποίο την καλεί να διαγράψει όλους τους μαθητές των αποκαλούμενων ολιγομελών τμημάτων εντός 24ώρου. 

Παράλληλα, οι μαθητές καταγγέλλουν ότι, ακόμα κι αν κάποιος επιθυμούσε να εγγραφεί στο σχολείο αυτό, θα ήταν αδύνατον, καθώς ακόμη και το σύστημα ηλεκτρονικών εγγραφών βρίσκεται το τελευταίο διάστημα εκτός λειτουργίας. Έτσι ούτε ο πλήρης αριθμός των μαθητών που φοιτούν στο σχολείο εμφανίζεται σωστά ούτε και άλλοι μαθητές οι οποίοι επιθυμούν να εγγραφούν στο εν λόγω ΕΠΑΛ έχουν τη δυνατότητα αυτή.

Ο κ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, μέλος του 15μελούς, μιλώντας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ανέφερε πως οι μαθητές βρίσκονται μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα και, πλέον, έχουν θέσει το σχολείο υπό κατάληψη, σε μια ύστατη προσπάθεια να τους δώσει σημασία το αρμόδιο υπουργείο. 

«Δυστυχώς, πολλοί μαθητές θα μείνουν απέξω λόγω του ότι τα τμήματα χαρακτηρίζονται ολιγομελή. Επικοινωνήσαμε με πολιτικά πρόσωπα και με το υπουργείο, το οποίο δυστυχώς δεν μας δέχεται τώρα. Το επόμενο βήμα είναι η πολιτική κατάληψη του σχολείου από το 15μελές. Από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας δεν είναι διατεθειμένοι να δουν το θέμα και έστειλαν τελεσίγραφο τη Δευτέρα, στο οποίο λένε ότι μέχρι τις 22.00 το βράδυ της Τρίτης θα πρέπει να έχουν διαγραφεί οι μαθητές. Εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε έτσι. Άλλοι είναι στο τρίτο έτος κι άλλοι στο τέταρτο. Είμαστε στον αέρα!» τόνισε μεταξύ άλλων. 

Υπό κατάληψη λύκεια σε Πελασγία, Δίστομο και Αράχωβα

Δεν είναι όμως μόνο οι μαθητές του εν λόγω σχολείου που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Για το ίδιο θέμα κατάληψη πραγματοποιούν γονείς και μαθητές στα λύκεια της Πελασγίας στη Φθιώτιδα, Αράχωβας και Διστόμου στη Βοιωτία.

Στην Πελασγία από την αρχή της σχολικής χρονιάς δεν έχει λειτουργήσει το σχολείο, καθώς δεν έχει επιτραπεί η λειτουργία του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών και οι μαθητές καλούνται να μετακινηθούν στο Λύκειο Στυλίδας. Μαθητές και γονείς του σχολείου επιμένουν στην κατάληψη μέχρι τελικής δικαίωσης, όπως σημειώνουν.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στην Αράχωβα, οι μαθητές υποστηρίζουν πως με βάση την υπουργική απόφαση καταργείται το Τμήμα Οικονομίας – Πληροφορικής, με αποτέλεσμα να πρέπει να μετακινούνται στο Δίστομο. Επίσης, οι μαθητές του Μπάρλειου Λυκείου Διστόμου, οι οποίοι με τη συμπαράσταση και των γονέων τους προχώρησαν επίσης σε κατάληψη, διαμαρτύρονται για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει το Τμήμα Θετικών Σπουδών του και να «μετακομίσει» τους μαθητές που το δήλωσαν στο Γενικό Λύκειο Αράχωβας.

Οι μαθητές υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας αλλάζει τα δεδομένα των σπουδών τους, ενώ έχει προκαλέσει αναστάτωση στους ίδιους και στις οικογένειές τους, καθώς, όπως αναφέρουν:

– δυσκολεύει την επικέντρωσή τους στη φοίτηση κατά την κρίσιμη για το μέλλον τους Γ’ Λυκείου, λίγους μήνες πριν από τις καθοριστικές για αυτούς εξετάσεις για την είσοδό τους σε πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα

– δημιουργεί αυξημένους κινδύνους με την καθημερινή μετακίνησή τους

– φαλκιδεύει το δικαίωμα επιλογής των μαθητών όχι μόνο του σχολικού περιβάλλοντος, αλλά ακόμα για μερικούς και της κατεύθυνσης σπουδών προκειμένου να αποφύγουν τη «μετακόμιση»

– αδιαφορεί για την αδικαιολόγητη αύξηση του κόστους από τα δρομολόγια των μεταφορικών μέσων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης