Αφύλακτοι παραμένουν από χθες οι σταθμοί του μετρό στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, την ώρα που η επιβατική κίνηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα, μετά και την επιστροφή των εκδρομέων του καλοκαιριού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μολονότι οι κάμερες ασφαλείας λειτουργούν, οι περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στο Σύνταγμα, ενώ στους υπόλοιπους σταθμούς παρατηρείται η παντελής απουσία των security, γεγονός που εγκυμονεί καθημερινά κινδύνους για την ασφάλεια των επιβατών και των χρηστών των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Παράλληλα, λόγω των απανωτών κρουσμάτων βίας σε σταθμούς του μετρό και του ΗΣΑΠ, καθίσταται επιτακτική ανάγκη η πλήρης στελέχωση της υπηρεσίας φύλαξης των σταθμών και η παρουσία των security στις αποβάθρες.

Το σοβαρότατο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση της ΣΤΑ.ΣΥ. (Σταθερές Συγκοινωνίες) με εταιρεία σεκιούριτι, η οποία πέρασε από νομικές εμπλοκές και δεν έχει ακόμη υπογραφεί από τη διοίκηση της εταιρείας. Ως εκ τούτου, παρατηρείται κενό ασφαλείας από την 4η Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Aκούστε τι δήλωσε στη zougla.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων, κ. Α. Σταματόπουλος:

Όλα ξεκίνησαν όταν σε πρόσφατο διαγωνισμό που πραγματοποίησε η ΣΤΑ.ΣΥ. (Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ) για την ανάθεση της φύλαξης του μετρό (γραμμές 2 και 3), αναδείχθηκε μειοδότης η εταιρεία ΠΥΡΣΟΣ, με δεύτερη την BRINKS.

Η δεύτερη εταιρεία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), για να ακυρώσει την ανάθεση, με το επιχείρημα ότι η τιμή ανά ώρα που πρότεινε η ΠΥΡΣΟΣ είναι χαμηλότερη από την κατώτερη που ορίζει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ως εκ τούτου ο μειοδότης δεν καταβάλλει το νόμιμο ωρομίσθιο.

Η ΠΥΡΣΟΣ, από την πλευρά της, ανταπάντησε ότι το προσωπικό της έχει υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση και, άρα, καλύπτεται από τον νόμο.

Έτσι, το ανώτατο δικαστήριο διέταξε τη ΣΤΑ.ΣΥ. να ακυρώσει την ανάθεση στην ΠΥΡΣΟΣ και να δώσει το έργο στην BRINKS. Η zougla.gr επικοινώνησε με την εταιρεία και αναμένει επίσημη απάντηση.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση…

Το απόγευμα, εκδόθηκε ανακοίνωση από τη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. στην οποία διευκρινίζονται τα εξής:

«Οι πληροφορίες για υποβάθμιση της φύλαξης στους σταθμούς του Μετρό, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Με την πολύτιμη συμβολή της ΕΛ.ΑΣ. συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012, μετά από συνεννόηση μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και της Διοίκησης της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. έχει επανενεργοποιηθεί η Σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών για την φύλαξη των σταθμών και εγκαταστάσεων των γραμμών 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας. Στα πλαίσια της σχετικής Σύμβασης, διατίθενται περί τους 80 Ειδικούς Φρουρούς της ΕΛ.ΑΣ., για την εξυπηρέτηση των οποίων διατίθενται ειδικοί χώροι εντός σταθμών του Μετρό. Η εξέλιξη αυτή συνδυάζεται και με τη γενικότερη προσπάθεια της ΕΛ.ΑΣ. για την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση του κέντρου της Αθήνας.

Σημειώνεται, ότι η ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. επανεξετάζει συνολικότερα το θέμα του συνδυασμού υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. και εταιρειών φύλαξης, δεδομένης μάλιστα και της σοβαρότατης νομικής και οικονομικής εμπλοκής, η οποία έχει προκύψει σε ένα διαγωνισμό για τη φύλαξη των σταθμών του Μετρό, ο οποίος προκηρύχθηκε το 2010».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης