Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η κατάρτιση των απαραίτητων κανονιστικών πράξεων για τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολών ναυτικής εκπαίδευσης, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνάντηση που είχε σήμερα με το Προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ).

Όπως ανακοινώθηκε, στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο πλευρών βρέθηκε η ναυτική εκπαίδευση και η τόνωση της απασχόλησης στους Έλληνες ναυτικούς. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε τη συνεργασία με την ΕΕΕ και την υποβολή προτάσεων από την πλευρά της ώστε να επιτυγχάνεται με πιο αποτελεσματικό τρόπο η απορρόφηση των αποφοίτων σπουδαστών από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού στα πλοία ελληνικής ή ξένης σημαίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις ιδιωτικές σχολές ναυτικής εκπαίδευσης ο υπουργός είπε ότι έχουν ως σκοπό τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ναυτικής εκπαίδευσης που παρέχονται στη χώρα. «Αντάξιες των προσδοκιών των ναυτικών και του εμπορικού μας στόλου»,τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, καταλήγοντας ότι «η λειτουργία των ιδιωτικών σχολών θα έχει έναν επιπλέον στόχο, την ευελιξία στην εξυπηρέτηση των ναυτικών, που θα αποκτήσουν ευχερέστερη πρόσβαση στις εκπαιδεύσεις που κρίνονται απαραίτητες για την ναυτολόγησή τους όλο το χρόνο και όχι με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα».

Τέλος ο υπουργός αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την ανακαίνιση των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, την αναβάθμιση τους σε εκπαιδευτικό εξοπλισμό, αλλά και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων. «Η συμβολή της Ένωσης με τις δωρεές που πραγματοποιεί για την ανακαίνιση των σχολών σε όλη την επικράτεια είναι καθοριστική, καθώς οι πόροι από το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης δεν επαρκούν για να έχουμε σχολές αντάξιες της φήμης της ελληνικής ναυτιλίας», υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης και συμπλήρωσε ότι για την ενίσχυση του εκσυγχρονισμού των σχολών, το υπουργείο, προχώρησε σε προκήρυξη διαγωνισμού 1.600.000 ευρώ για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού εξοπλισμού των σχολών σε όλη την επικράτεια.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, τόνισε ότι η Ένωση ήδη έχει προχωρήσει σε ένα ευρύ πρόγραμμα χορηγιών για την ανακαίνιση των σχολών της Σύρου και της Ύδρας, ενώ ακολουθούν οι σχολές της Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης, της Χίου και των Οινουσσών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης, υπογράμμισε την ανάγκη το κράτος να προχωρήσει στο άνοιγμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς, όπως είπε, «υπάρχουν διεθνούς φήμης εκπαιδευτικά ιδρύματα που επιθυμούν να εγκατασταθούν στη χώρα και δεν μπορούν». Έμφαση έδωσε, επίσης, στην ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλαισίου που διέπει την ελληνική ναυτιλία, λέγοντας ότι: «Όλες οι μελέτες από ερευνητικά ινστιτούτα όπως το ΙΟΒΕ, δείχνουν ότι υπάρχει μία δυναμική για την ελληνική ναυτιλία να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που φθάνουν έως τις 200.000. Είναι στο χέρι μας αυτό να το κάνουμε πράξη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης