Στο στόχαστρο των οικονομικών εισαγγελέων μπαίνουν οι συντάξεις-«μαϊμού» με κόστος 120 εκατ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία. Τόσο τουλάχιστον υπολογίζεται από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη ότι… κόστισαν στα ασφαλιστικά ταμεία είκοσι χιλιάδες συντάξεις που εντοπίστηκαν ύστερα από ελέγχους που έγιναν.

Τα στοιχεία αυτά που αποκάλυψε ο κ. Κουτρουμάνης και δημοσιεύτηκαν στον Τύπο έδωσαν το έναυσμα στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη να διατάξει έρευνα για το σκάνδαλο των συντάξεων-«μαϊμού» που ταλάνισε τα τελευταία χρόνια τα ασφαλιστικά ταμεία. Την προκαταρκτική εξέταση θα διενεργήσει ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης, ο οποίος θα στρέψει την προσοχή του όχι μόνο σε όσους παράνομα έπαιρναν αυτές τις συντάξεις αλλά και σε εκείνους που τις ενέκριναν και τις χορηγούσαν, αναζητώντας ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για αυτό από υπαλλήλους ασφαλιστικών ταμείων και υπηρεσιακούς ή μη παράγοντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αδικήματα που διερευνώνται μάλιστα είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν σε απάτη και απιστία στην υπηρεσία. Την άκρη του νήματος θα προσπαθήσει να βρει ο κ. Μουζακίτης, εντοπίζοντας σε πρώτο στάδιο τον συνολικό αριθμό των συντάξεων-«μαϊμού» που δόθηκαν από κάθε ασφαλιστικό ταμείο. Στο πλαίσιο της έρευνας, θα εξακριβωθούν τα ακριβή ποσά που έπαιρναν κάθε μήνα οι δήθεν δικαιούχοι, αλλά και τα πρόσωπα που τα εισέπρατταν.

Στην περίπτωση, δε, που η είσπραξη των ποσών αυτών δεν γινόταν από τους ίδιους τους δικαιούχους, αλλά μέσω πληρεξουσίου, θ’ αναζητηθούν τα φυσικά πρόσωπα που τα εισέπρατταν ή οι τραπεζικοί λογαριασμοί όπου γινόταν η κατάθεσή τους από τα ταμεία.

Δεκάδες μάρτυρες αναμένεται να περάσουν τις επόμενες ημέρες από το εισαγγελικό γραφείο και ανάμεσά τους πρόσωπα που διαπιστώθηκε ήδη από τους ελέγχους ότι παράνομα έπαιρναν τις συντάξεις αυτές καθώς και στελέχη ασφαλιστικών ταμείων που θα κληθούν να εξηγήσουν με ποια δικαιολογητικά είχαν εγκρίνει τη χορήγησή τους.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης