Στην απομάκρυνση υπαλλήλων του Δημοσίου Τομέα, οι οποίοι λάμβαναν κανονικά τον μισθό τους αλλά δεν προσέρχονταν στον χώρο εργασίας τους, προχωρούν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Πρόσφατα, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης υπέγραψε τις απολύσεις τεσσάρων εκπαιδευτικών ​για αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων τους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πρόκειται για το πρώτο κύμα στοχευμένων απολύσεων για εργαζόμενους… φαντάσματα, το οποίο επικεντρώνεται πρωτίστως σε εκπαιδευτικούς. Χαρακτηριστική περίπτωση, καθηγητής Πανεπιστημίου στην Πάτρα ο οποίος και ήδη τέθηκε εκτός Δημοσίου, καθώς υπεγράφη η οριστική απόλυσή του. Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον, έχει συγκροτηθεί Κώδικας, βάσει του οποίου όταν ένας εργαζόμενος απουσιάσει συνεχόμενα 22 εργάσιμες ημέρες μέσα σ’ έναν μήνα ή συνολικά 30 ημέρες μέσα σ’ έναν χρόνο, τότε θα παραπέμπεται σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να υπάρξει καταγγελία από τον προϊστάμενο (διευθυντής σχολείου, τμήματος κ.λπ.). Η διαδικασία, πάντως, μέχρι την οριστική απόλυση μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Έθνος».

Πρόσφατα, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης υπέγραψε τις απολύσεις τεσσάρων εκπαιδευτικών για πειθαρχικά παραπτώματα και συγκεκριμένα για αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Πρόκειται για δύο εκπαιδευτικούς από την Κεντρική Μακεδονία, έναν από την Κρήτη και έναν από το Νότιο Αιγαίο. Στους εκπαιδευτικούς είχε επιβληθεί από τα Πειθαρχικά Συμβούλια η ποινή της οριστικής παύσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας εξ αυτών είχε… εξαφανιστεί για 8 μήνες, άλλος για 5 μήνες και οι άλλοι δύο από 32 έως 37 εργάσιμες ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι αρμόδιες Αρχές στις περιπτώσεις που κάποιος εκπαιδευτικός απέχει αδικαιολόγητα από τα καθήκοντά του είναι η ακόλουθη: Όταν ο εργαζόμενος απουσιάσει 22 συνεχόμενες εργάσιμες μέρες αδικαιολόγητα από τη δουλειά του (ή 30 ημέρες μέσα σ’ έναν χρόνο) παραπέμπεται σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ). Για να γίνει αυτό, ο διευθυντής του σχολείου (ή ο προϊστάμενος, αν πρόκειται για άλλη θέση) πρέπει να ενημερώσει τον εκάστοτε διευθυντή Εκπαίδευσης και αυτός να κινήσει τη σχετική διαδικασία.

​Η διαδικασία, πάντως, μέχρι την απομάκρυνση του… εργαζόμενου μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνιαΚατά τη διάρκεια της ΕΔΕ διαπιστώνεται το παράπτωμα και στη συνέχεια η υπόθεση παραπέμπεται στα Πειθαρχικά Συμβούλια, τα οποία επιβάλλουν την ποινή της οριστικής παύσης του υπαλλήλου. Η απόφαση αυτή για να οριστικοποιηθεί πρέπει να υπογραφεί στη συνέχεια και από τον υπουργό Παιδείας.
Έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση, ο εργαζόμενος συνήθως βρίσκεται σε αργία και σε αυτές τις περιπτώσεις λαμβάνει το 1/3 των αποδοχών του. Τα ζητήματα αυτά ρυθμίζονται από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα 3528/2007, που είναι σε ισχύ και σήμερα αλλά με τροποποιήσεις που έγιναν το 2012 και το 2015.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, την περασμένη εβδομάδα οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου της Πάτρας προχώρησαν στη διακοπή της μισθοδοσίας καθηγητή του Πανεπιστημίου, ύστερα από καταγγελίες που είχαν γίνει ότι ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός δεν εμφανιζόταν στα μαθήματά του. Οι καταγγελίες έγιναν τόσο από τον πρόεδρο του τμήματος όσο και από τους ίδιους τους φοιτητές, οι οποίοι και ανέφεραν ότι δεν τον έχουν δει ποτέ στο μάθημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης